mp-forslag_gustav_fridolin_larare

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Lärarbrist

2 miljarder för att stoppa lärarbristen: Plugga och få lön

Miljöpartiet vill möta den alarmerande lärarbristen med att locka fler till att kunna studera till lärare och samtidigt jobba deltid i skolan, och få full lön. 
Men båda Liberalernas Jan Björklund och LR Stud ser risken för kravsänkning med förslaget.

Enligt Skolverkets senaste mätningar så kommer det att saknas omkring 80 000 lärare om 15 år. Störst väntas bristen bli på ämneslärare, yrkeslärare och förskollärare.

Nu lanserar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ett nytt förslag som är tänkt att lindra den oroväckande lärarbristen. Förslaget går ut på att man ska kunna studera till lärare och samtidigt jobba deltid i skolan, men få full lön. 

Enligt språkröret är tanken med förslaget att huvudmannen för skolan sluter ett avtal med den som vill bli lärare. Denne får sedan varva studier med arbete, jobba halvtid och plugga halvtid, för att få lärarbehörigheten och staten tar en del av vikariekostnaden för halvtiden då den blivande läraren pluggar.

– Vi ser ju sådana här modeller växa fram i landet, och det mest uppmärksammade är i Dalarna. Där handlar det om när en rektor har svårt att tillsätta en tjänst med en behörig lärare, så i stället för att anställa någon som man inte vet vad den har för framtidsutsikter så anställer man någon och ger den personen möjlighet att plugga in lärarbehörigheten på deltid. Då jobbar man halvtid, pluggar halvtid och har full lön, säger Gustav Fridolin till Skolvärlden.

– Vi behöver vända på alla stenar för att möta lärarbristen. Lärarbristen är en av de sakerna som verkligen riskerar att förstöra arbetsmiljön för många legitimerade lärare. Att då säkra att det finns olika vägar in i läraryrket är viktigt. 

Statsbidraget beräknas kosta 2 miljarder kronor totalt fram till år 2026, enligt SVT Nyheter. Miljöpartiet vill även anslå 20 miljoner kronor om året fram till 2026 för att ta fram utbildningar som kombinerar studier och arbete. MP räknar med att förslaget ska ge 2 000 fler lärare.

Vid ett lyckosamt val för Miljöpartiets del, när skulle förslaget kunna sättas igång efter valet? 

– Vi skulle kunna börja redan under nästa år. Organisationen byggs av huvudmän och lärosäten tillsammans. Det är klart att det kommer se lite olika ut runt om i landet, beroende på viken kapacitet som finns på lärosätet och vilket behov som finns hos huvudmannen, säger Gustav Fridolin.

Mimmi Rönnqvist.
Mimmi Rönnqvist.

Liberalernas Jan Björklund är skeptisk till förslaget. 

– Jag tycker det är rätt tänkt att vi ska försöka få in personer med annan hög utbildning, till exempel ingenjörer, in i läraryrket och att de ska ha bra villkor under övergången. Risken med Miljöpartiets förslag är att man kan få en kravsänkning istället, för att man ger kommunerna möjlighet att ta in den de vill, säger Jan Björklund till SVT Nyheter.

Även Mimmi Rönnqvist, ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening, riktar kritik mot Miljöpartiets nya förslag. 

– Man nedvärderar lärarutbildningen direkt när man säger att det här är en bra idé. Det är klart att det är jättepositivt att man försöker lösa lärarbristen med konkreta saker, som exemplet i Dalarna. Men samtidigt kan man inte lägga allt på en modell som har gått ett år och inte testats på något sätt, säger hon och tillägger:

– Öka i stället innehållet i den befintliga lärarutbildningen för att jobba vid sidan av studierna. Det ska vara en heltidsutbildning.

Så du ser också risken med att Miljöpartiets förslag kan få en kravsänkning i stället?

– Det gör jag absolut. Jag håller med Björklund i hans kritik, säger Mimmi Rönnqvist.

Gustav Fridolin: Hur ser du på Björklunds kritik? 

– Jag förstår faktiskt inte den kritiken. För det som sker i dag när du inte har en behörig lärare är ju att obehöriga anställs utan att det finns en plan på att få sin behörighet. Vi öppnar inte för att sänka kraven på vad som krävs för att till exempel få sätta betyg eller att få en tillsvidareanställning, utan då krävs att man blir behörig. Men på vägen dit måste man öppna så att det finns vägar för att få den där behörigheten, säger Gustav Fridolin. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm