500 avtal ska förhandlas om i år

Sammantaget ska runt 500 avtal för cirka tre miljoner anställda förhandlas om i år. Förhandlingarna sker i spåren av en kris som jämställs med 1930-talets. Men den konjunkturbilden är inte längre lika entydigt kolsvart, skriver Anna D. Öberg, fristående kommentator och analytiker av arbetsmarknaden.

Finansminister Anders Borg och Arbetsförmedlingen har reviderat om sina tidigare pessimistiska prognoser. Arbetslösheten blir inte lika hög och de offentliga finanserna förbättras snabbare än tidigare bedömningar. Liknande, men mer försiktiga signaler, kommer från de privata arbetsgivarna. Den något ljusare konjunkturbilden betyder dock inte att arbetsgivarna ändrat sin syn på vilka löneökningar Sverige tål. Det gemensamma budskapet – och det är mer samordnat än någonsin – från privata, statliga och kommunala arbetsgivare är att det inte finns något utrymme för centralt avtalade löneökningar. Noll gäller i de centrala avtalen. Eventuella löneökningar ska förhandlas lokalt, är arbetsgivarbudskapet.

Många hjärtefrågor

Om den enigheten räcker hela vägen under avtalsrörelsen återstår att se. Fackens krav är många. Inte bara löneökningar på minst 2,6 procent. Det finns många hjärtefrågor. LO kräver rätt till heltid, reglering av bemanningsbranschen och jämställdhetssatsningar. En del tjänstemän siktar in sig på satsningar på kompetens-utveckling och lärarna på bättre arbetstider och högre löneökningar än andra grupper. Så hur går det? Lyckas arbetsgivarna få igenom kraven på centrala nollavtal är det en sensationell facklig förlust. Lika anmärkningsvärt är det om det fackliga kravet på heltid eller kraven om ”mer än andra” går igenom. Om några månader vet vi. En sak är dock helt klar. När avtalen väl är undertecknade och klara kommer alla att beskriva sig själva som vinnare. Lika säkert är att de krav som inte förverkligas den här gången återkommer vid nästa avtalsrörelse. Och med tanke på det oklara konjunkturläget kan det bli inom något eller några år. En uppenbar kriseffekt kan nämligen bli att avtalen blir kortare än på länge.
 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm