jb2

600 utan jobb efter JB:s konkurs

JB-koncernen med 1 600 anställda, varav merparten var lärare, gick i konkurs med buller och bång.Av dem har ungefär 1 000 fått arbete hos de nya huvudmännen – resten får söka efter nya jobb själva.Skolvärlden.se har intervjuat konkursförvaltaren Mats Emthén om efterspelet av Sveriges största skolkonkurs.

När JB-koncernen gick i konkurs hade man 36 skolor i drift, även om man redan beslutat att lägga ned elva av dem. Konkursförvaltaren Mats Emthéns första uppdrag blev därför att hitta nya huvudmän.
– Vid konkursen hade vi 25 skolor som nya elever hade sökt till. Av dem räddade vi alla utom en, den i Halmstad, där intressenten drog sig ur, säger han till Skolvärlden.se.

Enligt Mats Emthén var det inte alltid enkelt att hitta nya intressenter, då flera av skolorna gått dåligt.
– Många av skolorna har drabbats av ett minskat elevintag, och de skolorna har inte varit värda så mycket pengar. Där har vi varit glada om vi har hittat någon som vill ta över och är beredd att stoppa in de nya pengar som behövs.

Alla som är verksamma i skolan vet ju att elevunderlaget viker i gymnasiet nu, och det har man vetat om länge. Därför är det så svårt att se att det kommer som en total överraskning?
– Nu är det inte jag som har varit företagsledare, men jag tror att problemet har uppstått framförallt av att man har suttit i en för stor verksamhet sett till de elever som har valt skolorna. Och så sitter man på en hel del fasta kostnader, som hyror, som man har svårt att bli av med på kort tid. Som privat ägare finns ju hyreskontraktet på fem eller tio år kvar även om du lägger ner skolan. Man har hamnat i en rävsax, men å andra sidan är det ju någonting som man bör ha kunnat förutse i ett tidigt stadium.

Vid konkursen hade JB-koncernen 1 600 anställda. Enligt Mats Emthén är merparten av dem lärare.
Nu har ungefär 1 000 fått nya arbeten hos de huvudmän som tagit över skolorna.
Vad händer med de resterande 600?
– Det är svårt för mig att uttala mig om vad som händer. Många hade visstidsanställningar och har fått söka sig till nya anställningar.

Egentligen lämnas alltså 600 anställda i ovisshet vid den här konkursen?
– Ja, så kan man säga.

Vilket ansvar har du som konkursförvaltare gentemot de anställda?
– Mitt ansvar är egentligen bara att säga upp och se till att de får del av den statliga lönegarantin. Det är jag som fattar beslutet om det. Sen vill man ju göra så mycket man kan för att så många som möjligt ska få ett nytt arbete. Även om det inte finns ett formellt ansvar har jag känt ett personligt ansvar.

Den statliga lönegarantin ger lön under uppsägningstiden. Där finns det ett tak på fyra basbelopp, vilket blir drygt 170 000.
Mats Emthén fortsätter:
– Sen får man hoppas, om de inte fått nya arbeten, att de är anslutna till a-kassan.

Nu när konkursbouppteckningarna är klara visar det sig att JB-koncernen har skulder på en dryg miljard svenska kronor. Merparten av dem är bank- och koncernskulder.

Hur kan det fattas en miljard kronor?
– Det uppstår alltid mycket skulder i en konkurssituation som man normalt sett inte ser. Som lönegarantiskulder och en del skadestånd när hyresavtal upphör i förtid. Men sen kan säga att skulderna faktiskt har varit så här stora, och det var ganska oväntat även för mig att det skulle bli så enormt stora skulder. Bristen i boet är också betingat av att tillgångarna blir väsentligt lägre värderade i en konkurssituation.

Som datorer, till exempel?
– Ja, precis. Vad är en dator som en elev har haft länge värd?

Du säger att du blev förvånad över att det var så stora skulder. Kan du se att det har skötts oansvarigt på något sätt?
– Jag har inte sett några som helst alarmerande uppgifter om att det skulle ha skötts oansvarigt.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm