aida_academedia
Skolmarknad

Academedia slår ifrån sig ministerns kritik

Skolkoncernen Academedias förväntade kliv in på börsen kritiseras hårt av Gymnasieminister Aida Hadzialic som kallar det ”stötande”.
– Det där är politiska uttalanden, de har inte med verkligheten att göra, säger Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.

Academedia

Academedia är norra Europas största utbildningsföretag. Cirka 60 000 förskolebarn och elever går på någon av företagets förskolor och skolor och cirka 80 000 vuxna är med i någon av dess vuxenutbildningsprogram.

Academedia har cirka 14 000 medarbetare i Sverige, Norge och Tyskland. Verksamheten under ett stort antal varumärken, till exempel Pysslingen, Vittra, Didaktus, IT-gymnasiet, Mikael Elias Gymnasium, NTI-gymnasiet, Rytmus, Teknikhögskolan och Hermods.

I fjol omsatte koncernen, 8,2 miljarder kronor vilket en ökning med 28 procent jämfört med året innan. Merparten av omsättningsökningen berodde på köp av nya skolor.

Rörelseresultatet steg med 15 procent till 517 miljoner kronor, medan räntekostnaderna lyfte med nästan 30 procent till 269 miljoner kronor.

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) är mycket upprörd över börsnoteringen av EQT-ägda skolkoncernen Academedia.

– Det är stötande att börsnotera en skolkoncern. Skolan ska inte vara en marknad. Lärare och elever ska inte vara handelsvaror. Våra skattepengar som återinvesteras i skolan, säger hon till Skolvärlden.

Om bara undervisningen är tillräckligt bra kan väl skolföretagen få göra vinst?

­– Skolans undervisning kan alltid bli bättre. Varför ska man sätta ett tak för hur bra den ska bli?  Vi ska alltid sträva framåt. Och då är viktigt att våra skattepengar används på rätt sätt.

– Det måste bli stopp på vinstjakten i skolan. Skattepengar ska gå till utbildning och inte till vinstuttag och skatteparadis.

Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att kritiken inte har någon verklig grund.

– Vi har ju aldrig plockat ut en krona ur Academedia, så jag vet inte vad hon fått det ifrån. Det är bara att läsa våra årsredovisningar så finns allt där. Det här är politiska uttalanden från deras sida, de har inte med verkligheten att göra, säger hon.

Men pengarna har väl ofta gått till nyförvärv snarare än till att stärka den befintliga verksamheten?

– Vi har använt en del pengar till att förvärva andra skolor, absolut. Det är ju en utveckling av verksamheten – även utav skolan. Det är vanligare att folk vänder sig till oss och vill sälja än att vi tar kontakten. Det handlar ofta om personer som har jobbat väldigt hårt i många år och känner att de inte kan ta verksamheten längre.

Paula Hammerskog är förvånad över ministerns uttalanden.

– En börsnotering innebär ju att mycket av det som politikerna efterfrågar kommer på plats. Det ger kraftigt ökad insyn och ett breddat ägande.

Den 15 juni väntas den Wallenbergdominerade koncernen ta steget in på Stockholmsbörsen. Flera nya större ägare har förklarat sig villiga att investera i skolkoncernen, som värderas till cirka fyra miljarder kronor, till exempel Mellby gård, Andra AP-fonden, Lannebo Fonder och Swedbank Robur. Störst andel – 10 procent – väntas Mellby gård, som bland annat är delägare i KappAhl, köpa. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm