Annons
Foto: Colourbox

Alla förlorar på att tävla

Publicerad 9 november 2010

Matematiktävling i september, uppsatsmästerskap som pågår under hela hösten, och så ska alla klasser tävla mot varandra i att samla skräp.
Skoltävlingar är ett kul inslag i vardagen - eller?
– Tävlingar skapar en otrygghet hos eleverna, säger socialantropologen Brian Palmer.

Fakta

FAKTA: Läs mer om psykologi och tävling

  • Amerikanen Alfie Kohn skriver och föreläser om utbildning och föräldraskap. Kohns kritik av tävlingar och utmärkelser har fått stor uppmärksamhet och i den amerikanska tidskriften ”Time Magazine” beskrivs han som USA:s ”kanske mest uttalade kritiker av utbildningssystemets fixering av betyg och tester”. www.alfiekohn.org
  • Psykologen Carol Dweck har skrivit boken ”Mindset. New Psychology of Success”, som handlar om hur barn ser på sig själva i tävlandet. Boken visar att barn som har tävlat mycket har en mer fixerad syn på sitt kunnande. Carol Dweck har också en hemsida där hon bland annat resonerar runt talang: http://mindsetonline.com

Ingen kan säga säkert att det verkligen tävlas mer i skolan idag jämfört med för trettio år sedan. Påståendet att tävlingarna har blivit fler är egentligen bara en trendspaning, inte vetenskap. Men de forskare och pedagoger som Skolvärlden har varit i kontakt med är samstämmiga: fler tävlingar har smugit sig in i skolan.
Skoltävlingarna anordnas av till exempel EU-parlamentet, kyrkan, kommunen och näringslivet. Priserna är ofta attraktiva och ibland pedagogiska – en klassuppsättning läseböcker, en kulturupplevelse för hela klassen, resor och tusenlappar.
– Man kan se tävlingarna som ett roligt inslag i vardagen, men jag trycker att man ska vara vaksam över var gränsen går så att inte tävlandet inverkar negativt på lärandet. Det är en stor skillnad i att tävla i det man har lärt sig och lära sig för att tävla, säger Christian Lundahl, docent vid pedagogiska institutionen vid Uppsala universitet.
Han tror att alla skoltävlingar är en del i ett allt mer tävlingsinriktat samhälle, men också en snegling mot den amerikanska skolan. Däremot ingår inte tävlingar i det svenska professionella pedagogiska samtalet.

"Handlar om att memorera fakta"

– Tävlingar handlar ofta om att memorera fakta, och skolan har ju högre ambitioner än så, säger Christian Lundahl.
Lundahl har själv forskat inom ett angränsande område, nämligen hur lärarkåren har betraktat och utvecklat kunskapsbedömningen genom historien.
– Resultatet visar att man borde undersöka konsekvenserna av alla nya mätinstrument som nu börjar användas. Det finns till exempel inget som visar att införandet av flera standardprov skulle medföra något positivt för elevernas kunskaper. På samma sätt kan man ju tänka runt tävlingar. Vad ger de egentligen, undrar Christian Lundahl.
Han tycker att man ska vara uppmärksam på vad skolorna har för avsikt med att delta i tävlingar.
– I ett marknadsinriktat skolsystem kan det se bra ut att gjort bäst ifrån sig på Dagens Nyheters allmänbildningstest. Vissa skolor vill gärna använda sådant i sin marknadsföring.
Christian Lundahl tror inte att det är nödvändigt att i olika tävlingar försöka få fram en ”matematikens Zlatan”.
– Motivationsforskning visar att yttre belöningar har en relativt liten effekt på inlärandet. Tvärtom kan tävlingar och betyg ha en hämmande verkan. Eleverna blir helt enkelt rädda att göra fel, och de blir för fokuserade på tävling. De väljer säkra vägar för att vinna, i stället för att pröva sig fram och bryta ny mark. I ett generöst och icke tävlingsinriktat klimat tillåts många olika personer att komma fram.

Tar död på nyfikenheten?

Brian Palmer, gästlektor vid Teologiska institutionen vid Uppsala Universitet, håller med. Han anser att tävlingsmomentet hämmar kreativitet och tar död på nyfikenhet.
– Forskning visar att ju fler tävlingar och rankningar, desto mindre intresse för ämnet från elevernas sida. Relationen till läraren blir också lidande. Fokus läggs på att tillfredsställa läraren i stället för att ägna energi åt att till exempel skriva en kraftfull essä.
Brian Palmer var tidigare innehavare av gästprofessuren till Torgny Segerstedts minne vid Göteborgs universitet. 2002 fick han pris som Harvarduniversitetets bästa lärare. Han har skrivit flera böcker och var sommarpratare i Sveriges Radio 2004. Ett digert CV alltså, men uppväxten i Brooklyn, med föräldrar som var kväkare och pacifister, var allt annat än tävlingsinriktad.
– Både mina föräldrar och lärare hade en negativ inställning till tävling och konkurrens. Jag spelade fotboll i en säsong och gjorde två mål - båda var självmål. Ingen straffade mig för det, det accepterades av coachen och lagkamraterna, alla menade att det är sådant som händer.
När Brian Palmer bytte från sin trygga kväkarskola i Brooklyn till en prestigefull statusskola på Manhattan ökade hans egen tävlingsinstinkt. Föräldrarna var dock fortfarande lika ointresserade av sonens prestationer. De signerade hans betyg utan att ta del av innehållet – en markering att resultatet inte var viktigt för dem.
Trots föräldrarnas inställning lyckades Brian Palmer få skolans högsta genomsnittsbetyg någonsin.
– Under mitt första år på den nya skolan sa en lärare åt mig att ”du är begåvad, jag kan tänka mig att du håller talet på slutceremonin om tre år”. På något sätt blev jag frestad av tanken att vinna över de andra 800 studenterna. Och det var galenskap, det skadade mig på många sätt. Jag tappade intresset för mycket av undervisningen. Jag lärde mig bara utantill.

Placeras i olika fack

Brian Palmer är övertygad om att tävlande påverkar elevernas psyken.
– Tävling är en konstant sorteringsprocess. Plötsligt måste man tänka på var man befinner sig på skalan förlorare och vinnare. Minsta felsteg kan leda till att man drastiskt faller ner och aldrig hinner i kapp. Ingen tjänar på att tävla – inte ens de som vinner tävlingarna. Vinnarna tror att de blir lyckligare, men ofta är de bara ute efter att tillfredställa andra. De som tävlar, men inte vinner, får en negativ självbild, säger Brian Palmer.
Att vinna en mattetävling när man är åtta år kan påverka ens personlighetsutveckling negativt.
– Om folk säger åt en åttaåring att den är smartare än de femtio andra som finns i rummet kan det får konsekvenser. Eleven blir kanske nervös över att inte vinna nästa gång, eller väljer att inte delta i tävlingar som den inte vet att den kommer att vinna.
Men måste man ta tävlandet så allvarligt? Kan det inte bara få vara ett trevligt avbrott i vardagen?
Christian Lundahl svarar:
– Tävlingar kan säkert vara något positivt också, de fyller ett lustbehov i skolan. Jag minns själv hur vi avslutade veckan med att tävla i bland annat geografi på fredagseftermiddagarna. Det var en skön övergång till helgen. Så visst, i lagom dos är kan man kanske tycka att det är harmlöst, säger Christian Lundahl.
Som lärare – ska man undvika att anmäla klassen till tävlingar?
– Grupptävlingar är bättre än enskilda tävlingar. Och det är svårt för en enskild lärare att gå emot en samhällsutveckling. Men visst är det rimligt att som lärare ställa sig frågan om man verkligen vill vara med och delta i ett samhälle som är så tävlingsinriktat, säger Brian Palmer.
Hade du själv varit där du är i dag om du inte tävlat under perioder i livet?
– Vi kan jämföra mig med hur det gick för mina vänner som inte bytte bort kväkarskolan i Brooklyn till förmån för en elitskola på Manhattan. En startade hip hop-bandet Beastie Boys, en annan är en världskänd fotograf, och en tredje är bästsäljande författare. I det sammanhanget är ju jag den mindre presterande.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Kollegial granskning stärker lärarna

Kollegial granskning

I Linköping granskar en lokal ”inspektion” lärarna på kommunens skolor. Anledningen: Att lyfta goda exempel och ge lärare återkoppling på vardagsarbetet. Lärarna själva känner sig stärkta av granskningsbesöken.

 

Annons
Annons

”Trygghet i skolan handlar om att bli sedd”

Lärmiljöer

Hur skapar man tryggare klassrum och miljöer i skolan? Arkitekten och skoldesignern Peter C Lippman lyfter fram vikten av hörn där elever både kan känna sig säkra och sedda.
– Viktigast är ändå att du lär känna dina elever, säger Lippman.

Annons

Ny forskning: Mentorsuppdraget splittrar lärarnas arbete

Forskning

Mentorsuppdraget tränger in i förberedelserna av undervisningen och läraren får svårt att bestämma över och planera sin arbetstid.
Det visar Helena Wallströms avhandling.

Nytt stöd ska hjälpa skolor förebygga elevhälsoarbetet

Elevhälsa

Många skolor strävar efter att organisera elevhälsoarbetet för att det ska bli mer förebyggande och hälsofrämjande – men utmaningen är stor. Nu släpper SPSM ett nytt stödmaterial som ska hjälpa skolorna i utvecklingen.

Annons
Annons

Språkutveckling på schemat

Projekt

På Nya Munken bryter man schemat för att eleverna ska kunna jobba med språkutvecklande pass. Projektet är en fortsättning på läslyftet med syftet att öka måluppfyllelsen.

Annons

Så ska lärarutbildningen bli bättre

Lärarutbildning

Minst betyget C i undervisningsämnet, obligatoriskt lämplighetsprov och mer metodik. Så vill Lärarnas Riksförbund och Liberalerna stärka lärarutbildningen.
– Färre lärosäten är det viktigaste förslaget, då kan man höja kvalitén säger LR Stud:s ordförande Mimmi Rönnqvist.

Vart tog liberalismen vägen?

Blogg

"Om vi kan engagera 3 000 pensionärer till arbete i den svenska skolan, vore det inte bättre att de var i de klassrum över hela landet som saknar behöriga lärare?"
Per Kornhall är kritisk till Liberalernas utspel om att låta Skolinspektionen rekrytera tusentals lärare.

L vill stänga skolor som ger glädjebetyg

Förslag

Anställ 3 000 pensionerade lärare för rättning av nationella prov och ge Skolinspektionen rätt att dra in tillstånden för skolor som delar ut glädjebetyg. Det är Liberalernas förslag för att säkerställa likvärdig bedömning.

Läraren: Ställ frågor till dina läromedel

Läromedel

Den svenska modellen där lärare ansvarar för läromedelsinköp är ovanlig. Historieläraren Lina Lindström och hennes kollegor lade en hel termin på att hitta rätt bok.

Nationella prov i svenska sprids på sociala medier

Nationella prov

De nationella proven i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 9 har under tisdagsmorgonen spridits bland elever på sociala medier. Uppsatsdelen som skrivs på torsdag ska också ha spridits.

Så ska lärarnas karriärstege se ut

Läraryrket

Professionell utveckling i fyra steg, och fokus på kärnuppdraget – att undervisa. Det är huvudpoängerna i utredningen som ska stärka lärarprofessionen.

Lärarbristen: Viktigt behålla befintliga lärare

Behörighet

I några av landets kommuner är andelen behöriga lärare under 50 procent.
– Det görs en del men för lite. Man måste jobba för att behålla de behöriga lärare man har, säger Mattias Björlestrand, LR Norberg.

Regeringen: Staten bör ta större ansvar för gymnasieskolan

Styrning

Regeringen ska utreda hur staten kan ta över delar av ansvaret för gymnasieskolan från kommunerna. LR:s Åsa Fahlén välkomnar idén: ”Jag jublar” säger hon.

Det här är skolans otryggaste plats

Blogg

När man är naken ska man ha rätt att kunna bestämma vilka som kan se en eller inte – särskilt som barn.
Så varför ska barn tvingas att duscha bland ett dussin andra?
Alexander Skytte, idrottslärare, skriver om skolans otryggaste plats: Omklädningsrummet.

30 år efter genombrottet i mellon: ”Satsade hellre på att bli lärare”

Musiklärare

För 30 år sedan deltog läraren Karin Ljung i Melodifestivalen med låten ”Säg är det sant?”. Men hon valde bort artistkarriären för att satsa på läraryrket.

”Låt eleverna använda sina hjälpmedel vid nationella proven”

Debatt

Att inte låta elever med dyslexi använda stavningsprogram vid de nationella proven är lika dumt som att ta bort den synskadades vita käpp när hen ska gå över vägen, skriver läraren Karin Herlitz i ett debattinlägg. 

Kommentera

Skolan med nolltolerans mot skojbråk

På Järvenskolan Tallås i Katrineholm har man nolltolerans mot skojbråk.
– Om man får skojbråka blir det en kultur där det är okej att slåss, och det vill vi inte ha på skolan, säger specialläraren Maria Ekberg.

Pedagogiska överlämningar problem för lärare och elever

Elevhälsa

Misslyckade överlämningar när elever byter skola eller skolform skapar problem för lärare och lidande för elever. Specialpedagogen Ida Necovski tycker det är dags att prata om det.

”God undervisning leder till studiero”

Ordning och reda

Bra lärandemiljö och god undervisning leder till studiero. Det var ett budskap som återkom när trygghet och studiero diskuterades i en öppen utfrågning i utbildningsutskottet. 

Jonas Vlachos: Höj kravnivån på nationella proven

Nationella prov

De nationella proven ska bli mer styrande. Som en följd av det kommer fler elever få betyg F, förutspår nationalekonomen Jonas Vlachos. Själv tycker han att F-nivån borde avskaffas.

Skolverket svarar på kritiken: Ytterst huvudmannens ansvar att fortbilda lärare

Replik

Matematikläraren Johan Wikström riktade i en debattartikel skarp kritik mot att programmering nu införs i skolans matematikkurser.
Nu svarar Anna Westerholm, chef för avdelningen för läroplaner på Skolverket, på kritiken.

Kommentera

Så ska skola och föräldrar kunna mötas i konflikten

Arbetsmiljö

Konflikten mellan skola och föräldrar har blivit ett växande besvär och har lett till en stark debatt. Lärarnas Riksförbund, Föräldraalliansen och Barn i Behov möttes nyligen för att diskutera problematiken i skolan och hur man ska bli bättre på att arbeta tillsammans i framtiden.

Satsning för särskilt begåvade elever – så gick det sen

Särskilt begåvade

För tre år sedan storsatsade Simrishamns kommun på högstadieläraren Ola Olsson för att sprida kunskap om särskilt begåvade elever. Men hur gick det sen?

Mer forskning ska ge bättre lärare

Forskning

Bättre lärarutbildning – och i förlängningen bättre förutsättningar för lärare. Det ska bli resultatet av det förslag som i dag lämnades över till regeringen. 

”Lärare behöver få hjälp med extra anpassningar”

Stöd

Många lärare tampas dagligen med hur man ska ge elever extra anpassningar som stödinsats. Specialpedagogen Helena Wallberg vill se nya tag för att bryta den stora osäkerheten i skolan.
– Skolan ägnar för mycket tid åt att skriva listor på extra anpassningar, då har det redan gått snett, säger hon.

Valet 2018

Liberalerna tar täten som skolparti

Valet 2018

Liberalerna har den bästa skolpolitiken enligt väljarna, visar Novus senaste väljarmätning.

”Det är dags att lägga ner Skolverket”

Debatt

Att man stoppar in programmering i redan fullmatade matematikkurser har fått bägaren att rinna över, för matematikläraren Johan Wikström.
Nu har det blivit dags att lägga ner Skolverket, skriver han i sitt debattinlägg.  

Kommentera

Undervisning på distans blev skolans lösning i snökaoset

Digital undervisning med videosamtal mellan lärare och elever blev Färsingaskolans nödlösning för bibehållen undervisning i det rådande snöovädret.

– Jag sa till lärarna att vi ska våga pröva någonting nytt, säger Chris Hansen-Sonestam, rektor på skolan.

”Vi tar föräldrarnas förtvivlan på allvar”

Undervisning

En bok för föräldrar om hur barn lär sig matematik har blivit en riktig kioskvältare i Norge. Men även lärare har mycket att hämta i boken, säger författarna Elin Natås och Anne Lene Johnsen.
– Vi ger lärare förståelse för varför elever inte förstår och konkreta verktyg för att hjälpa.

Virala läraren: Lär eleverna om datorer – utan datorer

Viralt

Richard Appiah Akoto undervisar i datoranvändning – utan att använda några datorer. Foton av den ghananska läraren som lär ut datoranvändning med hjälp av svarta tavlan har blivit en viral succé och har delats tusentals gånger på sociala medier.

Nya avtalet: ”Måste titta på var gränsen för undervisningstid går”

Avtalsrörelsen

Om en månad ska det nya läraravtalet vara i hamn. En viktig del i förhandlingar som pågår just nu är hur mycket lärare undervisar.
– Det måste finnas gränser för hur mycket är det rimligt att undervisa, säger LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ny miljonsatsning på ledarskap för lärare

Ledarskap

I Kiruna storsatsar man på lärares ledarskap. Nära tio miljoner kronor skjuts till för att 130 lärare i kommunen ska få utveckla sitt ledarskap.

Så ska lärare orka jobba längre

Forskning

Det behövs nya mönster i arbetslivet om medarbetare ska jobba till 69 års ålder. ​​​​Professor Ewa Wikström leder ett forskningsprojekt där man har studerat olika metoder för hur arbetslivet kan behålla fler anställda längre upp i åldrarna.

Här är årets Lärarpristagare

Naturvetenskap

Årets lärarpristagare är utsedda av Kungliga Vetenskapsakademien, och fyra pedagoger inom naturvetenskap och matematik får dela på 200 000 kronor.
– Jag blev lite häpen, jag är en vanlig högstadielärare, säger NO-läraren Hans Erkhammar.

Lärare lockas med 6 000 mer i lön för att jobba på ytterstadsskolor

Lön

Med 6 000 kronor mer i månadslön hoppas Stockholm stad locka fler lärare till två skolor som ligger i socioekonomiskt svaga områden.

”Lärmiljön har blivit lugnare med lågaffektivt bemötande”

Problemskapande beteende

I grundsärskolan i Linköping jobbar pedagogerna sedan flera år med lågaffektivt bemötande.
– Nu fokuserar vi på rätt saker, säger läraren Linda Davidsson.

Forskning: Lärare saknar verktyg för att hantera extremism

Forskning

Kommuners handlingsplaner för våldsbejakande extremism i skolan är ingen tillräcklig grund för lärarna. Det menar forskaren Christer Mattsson.
– Råden som ges till lärarna är banala och ytliga, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons