Annons
Foto: Colourbox

Alla förlorar på att tävla

Publicerad 9 november 2010

Matematiktävling i september, uppsatsmästerskap som pågår under hela hösten, och så ska alla klasser tävla mot varandra i att samla skräp.
Skoltävlingar är ett kul inslag i vardagen - eller?
– Tävlingar skapar en otrygghet hos eleverna, säger socialantropologen Brian Palmer.

Fakta

FAKTA: Läs mer om psykologi och tävling

  • Amerikanen Alfie Kohn skriver och föreläser om utbildning och föräldraskap. Kohns kritik av tävlingar och utmärkelser har fått stor uppmärksamhet och i den amerikanska tidskriften ”Time Magazine” beskrivs han som USA:s ”kanske mest uttalade kritiker av utbildningssystemets fixering av betyg och tester”. www.alfiekohn.org
  • Psykologen Carol Dweck har skrivit boken ”Mindset. New Psychology of Success”, som handlar om hur barn ser på sig själva i tävlandet. Boken visar att barn som har tävlat mycket har en mer fixerad syn på sitt kunnande. Carol Dweck har också en hemsida där hon bland annat resonerar runt talang: http://mindsetonline.com

Ingen kan säga säkert att det verkligen tävlas mer i skolan idag jämfört med för trettio år sedan. Påståendet att tävlingarna har blivit fler är egentligen bara en trendspaning, inte vetenskap. Men de forskare och pedagoger som Skolvärlden har varit i kontakt med är samstämmiga: fler tävlingar har smugit sig in i skolan.
Skoltävlingarna anordnas av till exempel EU-parlamentet, kyrkan, kommunen och näringslivet. Priserna är ofta attraktiva och ibland pedagogiska – en klassuppsättning läseböcker, en kulturupplevelse för hela klassen, resor och tusenlappar.
– Man kan se tävlingarna som ett roligt inslag i vardagen, men jag trycker att man ska vara vaksam över var gränsen går så att inte tävlandet inverkar negativt på lärandet. Det är en stor skillnad i att tävla i det man har lärt sig och lära sig för att tävla, säger Christian Lundahl, docent vid pedagogiska institutionen vid Uppsala universitet.
Han tror att alla skoltävlingar är en del i ett allt mer tävlingsinriktat samhälle, men också en snegling mot den amerikanska skolan. Däremot ingår inte tävlingar i det svenska professionella pedagogiska samtalet.

"Handlar om att memorera fakta"

– Tävlingar handlar ofta om att memorera fakta, och skolan har ju högre ambitioner än så, säger Christian Lundahl.
Lundahl har själv forskat inom ett angränsande område, nämligen hur lärarkåren har betraktat och utvecklat kunskapsbedömningen genom historien.
– Resultatet visar att man borde undersöka konsekvenserna av alla nya mätinstrument som nu börjar användas. Det finns till exempel inget som visar att införandet av flera standardprov skulle medföra något positivt för elevernas kunskaper. På samma sätt kan man ju tänka runt tävlingar. Vad ger de egentligen, undrar Christian Lundahl.
Han tycker att man ska vara uppmärksam på vad skolorna har för avsikt med att delta i tävlingar.
– I ett marknadsinriktat skolsystem kan det se bra ut att gjort bäst ifrån sig på Dagens Nyheters allmänbildningstest. Vissa skolor vill gärna använda sådant i sin marknadsföring.
Christian Lundahl tror inte att det är nödvändigt att i olika tävlingar försöka få fram en ”matematikens Zlatan”.
– Motivationsforskning visar att yttre belöningar har en relativt liten effekt på inlärandet. Tvärtom kan tävlingar och betyg ha en hämmande verkan. Eleverna blir helt enkelt rädda att göra fel, och de blir för fokuserade på tävling. De väljer säkra vägar för att vinna, i stället för att pröva sig fram och bryta ny mark. I ett generöst och icke tävlingsinriktat klimat tillåts många olika personer att komma fram.

Tar död på nyfikenheten?

Brian Palmer, gästlektor vid Teologiska institutionen vid Uppsala Universitet, håller med. Han anser att tävlingsmomentet hämmar kreativitet och tar död på nyfikenhet.
– Forskning visar att ju fler tävlingar och rankningar, desto mindre intresse för ämnet från elevernas sida. Relationen till läraren blir också lidande. Fokus läggs på att tillfredsställa läraren i stället för att ägna energi åt att till exempel skriva en kraftfull essä.
Brian Palmer var tidigare innehavare av gästprofessuren till Torgny Segerstedts minne vid Göteborgs universitet. 2002 fick han pris som Harvarduniversitetets bästa lärare. Han har skrivit flera böcker och var sommarpratare i Sveriges Radio 2004. Ett digert CV alltså, men uppväxten i Brooklyn, med föräldrar som var kväkare och pacifister, var allt annat än tävlingsinriktad.
– Både mina föräldrar och lärare hade en negativ inställning till tävling och konkurrens. Jag spelade fotboll i en säsong och gjorde två mål - båda var självmål. Ingen straffade mig för det, det accepterades av coachen och lagkamraterna, alla menade att det är sådant som händer.
När Brian Palmer bytte från sin trygga kväkarskola i Brooklyn till en prestigefull statusskola på Manhattan ökade hans egen tävlingsinstinkt. Föräldrarna var dock fortfarande lika ointresserade av sonens prestationer. De signerade hans betyg utan att ta del av innehållet – en markering att resultatet inte var viktigt för dem.
Trots föräldrarnas inställning lyckades Brian Palmer få skolans högsta genomsnittsbetyg någonsin.
– Under mitt första år på den nya skolan sa en lärare åt mig att ”du är begåvad, jag kan tänka mig att du håller talet på slutceremonin om tre år”. På något sätt blev jag frestad av tanken att vinna över de andra 800 studenterna. Och det var galenskap, det skadade mig på många sätt. Jag tappade intresset för mycket av undervisningen. Jag lärde mig bara utantill.

Placeras i olika fack

Brian Palmer är övertygad om att tävlande påverkar elevernas psyken.
– Tävling är en konstant sorteringsprocess. Plötsligt måste man tänka på var man befinner sig på skalan förlorare och vinnare. Minsta felsteg kan leda till att man drastiskt faller ner och aldrig hinner i kapp. Ingen tjänar på att tävla – inte ens de som vinner tävlingarna. Vinnarna tror att de blir lyckligare, men ofta är de bara ute efter att tillfredställa andra. De som tävlar, men inte vinner, får en negativ självbild, säger Brian Palmer.
Att vinna en mattetävling när man är åtta år kan påverka ens personlighetsutveckling negativt.
– Om folk säger åt en åttaåring att den är smartare än de femtio andra som finns i rummet kan det får konsekvenser. Eleven blir kanske nervös över att inte vinna nästa gång, eller väljer att inte delta i tävlingar som den inte vet att den kommer att vinna.
Men måste man ta tävlandet så allvarligt? Kan det inte bara få vara ett trevligt avbrott i vardagen?
Christian Lundahl svarar:
– Tävlingar kan säkert vara något positivt också, de fyller ett lustbehov i skolan. Jag minns själv hur vi avslutade veckan med att tävla i bland annat geografi på fredagseftermiddagarna. Det var en skön övergång till helgen. Så visst, i lagom dos är kan man kanske tycka att det är harmlöst, säger Christian Lundahl.
Som lärare – ska man undvika att anmäla klassen till tävlingar?
– Grupptävlingar är bättre än enskilda tävlingar. Och det är svårt för en enskild lärare att gå emot en samhällsutveckling. Men visst är det rimligt att som lärare ställa sig frågan om man verkligen vill vara med och delta i ett samhälle som är så tävlingsinriktat, säger Brian Palmer.
Hade du själv varit där du är i dag om du inte tävlat under perioder i livet?
– Vi kan jämföra mig med hur det gick för mina vänner som inte bytte bort kväkarskolan i Brooklyn till förmån för en elitskola på Manhattan. En startade hip hop-bandet Beastie Boys, en annan är en världskänd fotograf, och en tredje är bästsäljande författare. I det sammanhanget är ju jag den mindre presterande.

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Världskampanj belyser ojämlikheter i skolan

Utbildning

Just nu lyfts frågan om allas rätt till utbildning i hela världen. Flera svenska toppolitiker besökte sina gamla grundskolor för att belysa frågan om de miljontals barn som inte går i skolan i dag.
– Det är en väldigt viktig fråga att jobba med, säger minister Anna Ekström.

Annons
Annons

”Stärk kvaliteten – högre utbildning måste löna sig”

Debatt

”Sverige lägger varje år många miljarder på den högre utbildningen men regeringens åtgärder för att sänka arbetslösheten utifrån att stärka utbildningssektorn har varit allt för tama”, menar Fredrik Christensson (C), riksdagsledamot och talesperson för högre utbildning. 

Kommentera
Annons

Problemskolan lades ner: ”Rätt beslut”

Likvärdighet

Det var rätt beslut att stänga Vivallaskolans högstadium och i stället placera barnen på andra skolor. Det menar läraren Per Ohlsson som nyligen själv har bytt från Vivallaskolan till Gumaeliusskolan i centrala Örebro.
– Jag tycker att alla borde ta efter det som vi har gjort i Örebro, säger han.

”Digitaliseringen är inget lärare kommer undan”

Digitalisering

Nio av tio 11-åringar använder internet för skolarbetet, och en fjärdedel av sjuåringarna. Majoriteten av svenska elever får källkritik genom skolan.
– Det viktigaste är att skolan digitaliserar sig nu, säger Måns Jonasson, på Internetstiftelsen.

Här är regeringens digitala skolstrategi

Digitaliseringen

Digital kompetens för samtliga elever och lärare i skolan, och likvärdig tillgång till digitala verktyg. Det är huvudmålen i regeringens nya strategi för digitaliseringen av skolan.
– Bra strategi, men var finns pengarna för genomförandet? undrar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Annons
Annons
Annons

Förslaget att avskaffa modersmål sågas av egna partiet

Modersmål

Ledande moderatpolitiker vill avskaffa modersmålsundervisningen i skolan. Ett utspel som har väckt stor kritik. Till och med inom det egna partiet.
– Vi vill att man fortsatt ska ha möjlighet till modersmål, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Erik Bengtzboe till Skolvärlden.

Utredningen gör deras undervisning svårare

Kulturskoleutredningen väckte rabalder med förslaget om gruppundervisning. På kulturskolan i Södertälje är det redan verklighet. En förändring som flera av lärarna är kritiska till.  
– Vi har tappat elever på grund av detta, säger Eva Dekany-Ström.

”Låt lärarna ta makten över fortbildningen”

Kompetensutveckling

Skolan lägger stora pengar på fortbildning med tveksamt innehåll, anordnade av kommersiella aktörer. Det menar läraren och forskaren Malin Tväråna. Och det sker ofta helt i onödan.
– Kompetensen finns redan i lärarkåren, säger hon.

Skolutveckling

De utvalda – så får de sin skola att lyfta

Sunnerbyskolan i Sorunda är en av skolorna i satsningen Samverkan för bästa skola – skolor vars resultat ska lyftas med hjälp av Skolverket. När den första orosfasen nu lagt sig är man eniga om att stödet är bra. Och skolutvecklingsarbetet genomsyrar precis allt.

Skolverket: ”Vi blir mötta med skepsis”

Skolverket möts ibland med viss skepsis från de utvalda skolorna.
– Då är det viktigt att vara tydlig med att vi ska stötta, inte dunka in insatser ovanifrån, säger Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket.

Arbetsmiljö

Hyrlärare lockas med 50000 kr i månadslön

Arbetsmiljö

Bemanningsföretag lockar lärare med bättre villkor. Och levererar samtidigt en rejäl känga till skolor som inte tar hand om sin personal.
Men facket är kritiskt och menar att pengarna inte går dit de ska.

Lotte är hyrlärare: ”Jag plockade russinen ur kakan”

Arbetsmiljö

Friheten att kunna välja omfattning på uppdraget och att bara ägna sig åt undervisning. Det ser Lotte Johannessen som den stora vinsten med att jobba för ett bemanningsföretag.

Listan med regler för föräldrar skrotas

Arbetsmiljö

Stockholm föreslog regler för föräldrar för att stoppa påtryckningar mot lärare. Men regellistan skrotades av högsta skolchefen i sista stund.
– Det borde finnas ett förväntansdokument för föräldrar, säger Britt-Marie Selin på LR.

”Skolan riskerar bli lågpresterande – inte eleverna”

Debatt

”För många elever som har funktionsnedsättningar är teknikens intågande i klassrummen en lärorevolution. Elever med funktionshinder kan plötsligt skriva och läsa och delta i undervisningen på så lika villkor som möjligt”, skriver Gunilla Danielsson.

Kommentera

Ny forskning: Lågpresterande vinnare med digitala verktyg

Undervisning 

Digitala lärverktyg kan höja elevernas skolresultat och särskilt de lågpresterande, visar ny forskning. Alla är inte övertygade.
– Jag är inte övertygad om att själva undervisningen i skolan kan revolutionernas på det sättet som många teknikfrälsta menar, säger högstadieläraren och debattören Isak Skogstad.

Han får guldäpplets särskilda pris

Prisad

Guldäppeljuryns särskilda pris går till forskaren Carl Heath.
– Likvärdigheten är skolans största utmaning även när det gäller digitaliseringen, säger han.

Hjärnan

Så hjälper du dina elever att plugga smartare

Hjärnan

Forskning visar att rätt sorts studieteknik är avgörande för var information placerar sig i hjärnan – och hur eleven då skapar varaktiga minnen. Så här kan du hjälpa dina elever.

6 hjärnknep till dina elever

Hjärnan

Hur kan man som lärare hjälpa sina elever att plugga smartare? Författaren Johan Rapp har hjärnknepen. 

”Skolan får inte blunda för hedersvåld”

Integration

Kunskapen om hedersrelaterat våld ökar, samtidigt som ”bredvidsamhället” i förorterna växer. 
– Lärare måste understryka att det handlar om lagar, man får inte slåss och frihetsberöva. Och i dag finns det hjälp att få, säger Trifa Abdulla, lärare med egna erfarenheter av hedersvåld.

”Lärare ska aldrig behöva vara ensamma med oron”

Integrationspolitik

Regeringen satsar 100 miljoner kronor under 2018 för att bekämpa hedersvåld. Det är ett förslag i höstbudgeten.
– Lärare ska aldrig behöva vara ensamma med oron för att en elev far illa, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Undersökning

Så tycker lärarna om sin rektor

Skolledning

En majoritet av lärarna är missnöjda med hur rektorerna utövar sitt pedagogiska ledarskap och hur den lokala lönesättningen går till, visar en undersökning som Skolvärlden gjort.
– Rektorn syns nästan aldrig ute i verksamheten. Ändå är det rektor som ska bedöma lärarna och sätta lönerna, säger läraren Petter Hedström i Helsingborg.

”Många har inte tid att fungera som de vill”

Skolledning

Det är inte bara lärare som är kritiska till hur det pedagogiska ledarskapet fungerar i skolan. Även bland rektorerna finns det kritik.
– Många rektorer har inte tid att fungera som de pedagogiska ledare som de vill vara, säger Matz Nilsson som är ordförande för Sveriges skolledarförbund.

Lärarnas svar i enkäten om sin rektor

Skolledning

Öppna svar – så svarar lärarna i Skolvärldens undersökning om sin rektor.

Anna Ekström: ”Jag är orolig”

Skolledning

Rektorernas kärnuppgift är pedagogiskt ledarskap, säger gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström (S).
– Behovet av pedagogiskt ledarskap är väldigt stort i Sverige.

Stresslösningen: Rektorn tar hand om föräldraskället

Arbetsmiljö

Rektorn Mikael Lindberg tar hand om allt skäll från föräldrar som riktas mot skolans lärare. Arbetsmodellen har gett resultat.
– Det har självklart minskat stressen hos mig som lärare, säger läraren Julia Söderhäll.

Här rättar hon eleverna – på toaletten

Gymnasium 

På Gymnasieskolan Futurum blir eleverna uppläxade även på toaletten. När läraren Amanda Gustafsson såg ett ovanligt felstavat klotter rättade hon det med massor av lappar – och la upp på Instagram.

Låga gymnasiebetyg förklarar lärarutbildningens många avhopp

Rapport

En stor andel studenter med låga gymnasiebetyg. Det är förklaringen till att många hoppar av lärarutbildningen i ett tidigt skede, enligt en ny rapport. Studenternas sociala bakgrund påverkar däremot inte avhoppen.

Pensionerad lärare: Läge kräva bra villkor

Förhandlingsläge

Pensionerade gymnasieläraren Bo Johansson tycker att fler 65+lärare borde ta chansen att undervisa. De har ett bra förhandlingsläge.
–  Som pensionär kan jag kräva bra villkor och säga: jag vill ha det så här.

"Det behövs bättre samverkan mellan studiehandledare och ämneslärare"

Nyanlända

Skolan behöver höja kvaliteten i studiehandledning på modersmålet. Till exempel måste samverkan mellan studiehandledare och ämnesläraren stärkas. Det visar Skolinspektionens granskning.

Hon vill lyfta NO med hjälp av ”gråskalor”

Den traditionella undervisningen måste ge plats åt mer diskussioner om naturvetenskapens karaktär i klassrummet.
Det menar Lotta Leden, doktorand vid Högskolan Kristianstad, som i sin nya avhandling framhäver att naturvetenskapen inte är svartvit – utan att den snarare går i gråskalor. 

Rektorn: Skolbytena ett jätteproblem

Planeringen förstörs när elever försvinner och tillkommer varje vecka. Nu föreslår Liberalerna en reglering av möjligheten att byta skola.

Robotforskaren: ”Så funkar det i klassrummet”

Forskning

Robotlärare kan bidra till nya undervisningsformer i skolan i framtiden, men vi kan inte lita på att tekniken ska lösa lärarbristen. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Läraren: ”Så blir din skola bättre på extra anpassningar”

Särskilt stöd

Dammhagskolan är en av landets bästa skolor när det kommer till extra anpassningar och lyfts som ett gott exempel av Skolinspektionen.

Debatt: ”Föräldrar behövs i skolan”

Debatt

”Att inte ha föräldramöten i skolan är en uppgiven osthyveltaktik som inte löser något av skolans riktigt stora problem”, skriver Föräldraalliansen.

Kommentera

Demokrati och vetenskap i fokus på Nobel Teacher Summit

Nobel

Tre nobelpristagare och 350 lärare delar en dag som fördjupar lärarens roll i samhället.
– Det här ger inspiration, engagemang och praktiska tips, säger läraren Anna Vormisto.

Kraftig ökning: Så många återvänder till läraryrket

Lärarbrist

Fler lärare återvänder till yrket efter att ha arbetat med något annat.
Det visar statistik som SCB tagit fram på uppdrag av utbildningsdepartementet.
– Ökningen är jättepositiv, säger Åsa Fahlén på LR.

Obligatorisk förskoleklass blir verklighet

Politik

Regeringen vill att förskoleklass bli obligatoriskt redan nästa läsår. Nu får de stöd av Sverigedemokraterna vilket innebär att de ser ut att ha riksdagsmajoritet för förslaget.

Lista: Så många nya lärare kan din kommun få av miljarderna

Lista

Regeringens miljardsatsning kan teoretiskt innebära 10 000 nya lärartjänster i hela landet.
– Det vi vet spelar roll för elevernas resultat är tillgången på legitimerade lärare, säger Åsa Fahlén på LR.

Efter hjärnforskarens kritik: ”Bilden av läraren stämmer inte”

Hjärnforskaren Martin Ingvar är kritisk till läraridealet där läraren har en passiv roll och eleverna lär sig själva.
– Det ser inte ut så i dag – inte hos mig och inte hos mina kollegor, säger läraren Karin Johansson.

Olagligt förslag om obehöriga lärare dras tillbaka

Lärarbrist

Malmö stads omstridda förslag om obehöriga skolpedagoger kan dras tillbaka.
– Mycket tyder på det. Det skulle vara förödande för skolans resultat om detta gick igenom, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad.

”Liberalerna säger nej till de elever som behöver mest resurser”

Debatt

”Det Liberalerna vill skära ner på i skolbudgeten skulle drabba de elever och skolor som behöver resurserna allra mest”, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i en debattartikel.

Kommentera

Debatt: ”För att stärka skolan måste kvalitet gå före kvantitet”

Debatt

”Vi behöver reformer som stärker kvaliteten i varje skola. Och reformer som ser till att de som behöver skolan mest får riktigt bra undervisning”, skriver Christer Nylander (L), vice ordförande i utbildningsutskottet.

Kommentera

Så kan syv stärka sin roll i undervisningen

Syv

Här är satsningen som ska stärka studie- och yrkesvägledningen i landets skolor.
– Det ger möjligheten till att på sikt öka elevernas motivation, säger syvaren Pernilla Danielsson.

Debatt: ”Facken ligger bakom lärarnas arbetsbelastning”

Debatt

”Tyvärr är situationen med den höga arbetsbelastningen för lärarna till stor del självförvållad av lärarfacken”, skriver Kjell Tormod.

Kommentera

Twitterstorm efter Malmös fortbildningsdag: ”Förakt”

”Förakt mot bildning och lärare”. Fortbildningsdagen i Malmö under onsdagen skapade en rejäl twitterstorm.
– Många lärare är besvikna och uppgivna, säger läraren Johan Åström.
– Vår egen utvärdering visar att många är positiva, svarar grundskoledirektören Anders Malmquist.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons