maria

”Alla skolreformer är bra”

Maria Arnholm är Sveriges nya jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister. Hon hyllar de reformer som Jan Björklund genomfört inom skolan så här långt.– Det tror jag kommer vara ett av de viktigaste eftermälena från den här regeringen i framtiden, säger hon till Skolvärlden.se.

– Jag vill passa på att önska Maria Arnholm i gänget, så att säga, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Han och utbildningsminister Jan Björklund (FP) har precis annonserat att Maria Arnholm är efterträdaren till Nyamko Sabuni (FP), som en timme tidigare tillkännagivit att hon lämnar regeringen.

Utöver att hon tar över posten som jämställdhetsminister blir Maria Arnholm även biträdande utbildningsminister – med ett speciellt ansvar för bland annat förskolan och vuxenutbildningen.

Maria Arnholm har ett långt förflutet inom Folkpartiet och inom företagsvärlden, och beskrivs så här av Jan Björklund från scenen:

– Hon är direktör och feminist. Hon har arbetat 18 inom näringslivet, under de senaste åren som vd.

Han fortsätter med att berätta att Maria Arnholm sedan i augusti arbetat som statssekreterare på utbildningsdepartementet – och att hon tidigare bland annat varit stabschef för tidigare Folkpartiledaren Bengt Westerberg.

– Hon är kunnig, erfaren, rutinerad, omdömesgill och klok. Hon är också engagerad i jämställdhetsfrågor, och har så varit i hela sitt vuxna liv. 

Efter presskonferensen berättar Maria Arnholm att hon ser jättemycket fram emot den nya utmaningen. Hon erkänner dock att hon behöver plugga mycket på utbildningsområdet.

Hur ser du på uppdraget som biträdande utbildningsminister?

– Utbildningsfrågorna handlar, från förskolan till vuxenutbildningen, om individers växt och utveckling. Det är det häftigaste som finns. Den här regeringen har, under Jan Björklunds ledning, genomfört stora och omfattande skolreformer som vi nog kommer se effekten av först om ganska många år. Det tror jag kommer vara ett av de viktigaste eftermälena från den här regeringen i framtiden, säger hon till Skolvärlden.se.

Tycker du att alla reformerna är bra?

– Ja.

Under presskonferensen lyfte Maria Arnholm fram löneskillnader som en hjärtefråga, och lyfte bland annat fram lärarnas löner.

Hur vill du fixa lärarlönerna?

– Det är en för stor fråga för mig så här första dagen på mitt nya jobb. Jag har ju som statssekreterare följt diskussionerna om de nya karriärlönerna, och jag tycker att det är ett fantastiskt första steg. Mer än så kan jag inte säga nu.

Maria Arnholm förklarar att det är en helt annan fokus på skolan i dag än vad det var när hon jobbade inom politiken för 20 år sedan. Nu tror hon att vuxenutbildningen kommer debatteras än mer i framtiden.

– Det som har hänt sedan dess är att skolan är högst upp. Jag tror att vuxenutbildningen kommer bli det också.

Hur kommer fokusen på skolan se ut i nästa val?

– Jag tror att den kommer vara jättehet, det tycker jag att man märker. Flera inom regeringen och oppositionen pratar om skolan.

Fredrik Reinfeldt lyfte fram Maria Arnholms erfarenhet och rutin efter presskonferensen.

– Det är ett väldigt erfaret statsråd med en lång och gedigen bakgrund i politiken, tillbaka till Bengt Westerbergs dagar. Hon fullföljer också en långvarig folkpartistisk tradition med en stark profil i jämställdhetsfrågor.

Hur ser du på Maria Arnholm i rollen som biträdande utbildningsminister?

– Hon får ansvar för den viktiga förskoleverksamheten, en verksamhet som är väldigt uppskattad i Sverige och som nära nog alla barn i Sverige numera går igenom. Håller den hög kvalitet så är den både en ingång mot bättre skolresultat – men också möjliggöra för kvinnor såväl som män att kunna förena att sätta barn till världen men ändå arbeta.

Om man ser utöver förskolan, vad ser du att Maria Arnholm kan göra för utbildningspolitiken i stort?

– Hon är jämställdhetsminister och nämnde ju möjligheten att utjämna löneskillnader mellan män och kvinnor som utför samma arbete. Vi tycker att vi kan se att det har minskat, men fortfarande kan man se en återspegling av att det är en väldigt genderuppdelad arbetsmarknad. Stora offentliga arbetstagargrupper är ofta kvinnodominerade. Därför är det viktigt att följa vår karriärlönereform när det gäller läraryrket – som är väldigt kvinnodominerat.

Jan Björklund verkade glad över att kunna presentera Maria Arnholm som ny minister.

Men han ville inte gå in på detaljer kring vilka skillnader det skulle bli framöver jämfört med Nyamko Sabuni.

– De reformer som nu genomförs är ju väldigt omfattande och de ligger ju fast, oavsett vem som är statsråd. I övrigt får vi se, Maria Arnholm har bara varit minister i 20 minuter än så länge.

På vilket sätt kommer Nyamko Sabuni saknas?

– Det jag tror att de flesta uppmärksammat Nyamko Sabuni för är hennes orädda och tuffa sätt att föra debatter kring kontroversiella samhällsfrågor. Hon har tagit upp saker som andra inte vågat diskutera, och det arvet hoppas jag att vi alla kan förvalta. 

Hur har Maria Arnholms arbete på departementet sett ut?

– Hon har bara varit statssekreterare i några månader, men det är klart att jag blev imponerad av henne. Annars hade jag inte ställt frågan om hon ville bli minister.

Var hon förstavalet?

– Det kommenterar jag inte.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm