bild_10

Alliansen gör upp om ansvaret för skolan

På torsdagen var det dags för årets stora skoldebatt i Almedalen. Alla riksdagspartier var representerade, det hettade till rejält ett par gånger och visst kom det också några nya löften. Bland annat lovade moderaterna att alliansen ska lämna besked om hur de vill att ett ökat nationellt ansvarstagande ska se ut.

 

Att skolan och utbildning är den viktigaste frågan för väljarna i nästa års val visades ännu en gång i en Sifo-undersökning under onsdagen. Lennart Persson, som var moderator för skoldebatten, inledde med att be panelen – Ibrahim Baylan (S), Tomas Tobé (M), Annika Eclund (KD), Richard Jomshof (SD), Ulrika Carlsson (C), Jabar Amin (MP) och Lotta Edholm (FP), Hans Linde (V) – att klargöra skillnaderna mellan alliansens och oppositionens skolpolitik.

Samtliga var överens om att den minskade likvärdigheten är ett av de främsta problemen i svensk skola. De var också överens om att lärarna måste får mer tid till undervisning, att läraryrkets attraktivitet behöver stärkas och att lönerna måste upp.

Men orsakerna till problemen och hur man ska komma tillrätta med dem var de inte överens om.

Ulrika Carlsson återkom upprepade gånger under debatten till lärarnas arbetsbörda och behovet av fler speciallärare.

– Vi förmår inte ge alla barn stöd i dag. Vi behöver fler speciallärare och framförallt måste vi bli bättre på de tidiga insatserna, sa hon.

Annika Eclund pratade mycket om att eleverna behöver mer undervisningstid med en lärare.

– Att kunskaperna sjunker tror jag beror på att eleverna har lämnats för mycket åt eget lärande, innan de har en kunskapsgrund för att klara det. Svenska gymnasieelever har 130 färre timmar undervisning än OECD-snittet. Självklart syns det i deras kunskaper.

– Kanske skulle ett treterminssystem, där eleverna har en mer normal semester, vara ett sätt att öka undervisningstiden, kommenterade Ulrika Carlsson. Det är något att börja tänka på och viktigare än ett förstatligande.

Friskolorna och det fria skolvalet var det Hans Linde lyfte fram vid ett par tillfällen under debatten.

– Jag tror att det är huvudförklaringen till den ökade segregeringen. Det är ett problem att privata aktörer kan plocka ut vinst, det minskar såklart kvaliteten, sa han.

Jabar Amin lyfte fram tre frågor som han menar är avgörande för skolans framtid.

– Det handlar om förbättrade arbetsvillkor för lärarna, så att vi får de bästa att vilja bli lärare. Tid, resurser och befogenheter, så att lärarna kan hjälpa de elever som har extra behov. Och att ha tillit till att det är läraren som ska forma undervisningen.

Lärarutbildningen och det låga söktrycket till flera ämneslärarutbildningar nämndes också.

– Jag tycker att lärarutbildningen är extremt viktig, sa Lotta Edholm. Det är Sveriges viktigaste ledarutbildning. Det är läraren som ska leda undervisningen och i dag vet vi att det ser väldigt olika ut. Jag har varit ute på lektioner som har varit perfekta, med lärare som ger eleverna allt. Jag har också varit ute på skolor där det pedagogiska ledarskapet inte har fungerat.

En fråga som Richard Jomshof lyfte fram var den otrygghet och det våld som förekommer såväl mot elever, som mot lärare.

– Det är ett problem att det inte finns tydliga nationella riktlinjer för vad du får göra som lärare och rektor. Det är inte lätt att veta vad som gäller, det är ett problem, sa han.

Men det som fick debatten att hetta till ett par gånger var frågan om skolan ska förstatligas eller inte.

Annika Eclund kom med beskedet att KD är beredda att lyfta frågan.

– Vi är beredda att titta djupare på frågan och ta en djupare diskussion om vad vi vill ha i förstatligandet, sa hon.

– Det här blir lätt en nostalgitripp. Det låter som att allt var frid och fröjd på 80-talet. Men 25 procent av eleverna klarade inte att gå i gymnasieskolan på 80-talet. I dag går 99 procent. Det finns inget Alexanderhugg, men ja, staten behöver ta ett starkare ansvar för finansieringen. Jag tror också att staten måste skjuta till mer resurser, både när det gäller att förstärka läraryrkets attraktion, men också för att få mer resurser där behoven är störst, sa Ibrahim Baylan.

I slutet av debatten lovade också Tomas Tobé att alliansen ska återkomma med ett besked om hur ett ökat statligt ansvarstagande för skolan ska se ut.

– När jag för ungefär ett år sedan klev in så läste jag vad som stod i vårt handlingsprogram om frågan, och då stod det i princip att allt som kommer från nationell nivå är detaljreglering och fruktansvärt. Nu har vi haft ett utvecklingsarbete i moderaterna, och ska försöka samla vår partistämma i höst. Det handlar då om att vi vill ta ett steg mot ett nationellt ansvarstagande. Det handlar om att seriöst fundera på hur detta ska ske och det finns då en del frågor som behöver redas ut. Men jag tror att det går att hitta en tydlig ansvarsfördelning. Alliansen har ju redan tagit flera steg för att säkerställa att staten har klivit in på banan. Nu är diskussionen inom alliansen vilket besked vi vill ge till väljarna. Och vi kommer att återkomma med ett tydligt besked.

Hela debatten kommer att kunna ses på här.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm