Allmänna råden har inte slagit igenom i skolan

De allmänna råden om studie- och yrkesorientering verkar inte ha slagit igenom i skolorna, visar en kartläggning bland studie- och yrkesvägledare.
Nästan hälften av de tillfrågade anser att det varken finns en röd tråd eller ett tydligt mål med studievägledningen på skolorna.

Studien som kallas Syvbarometern är en nationell undersökning bland Sveriges studie- och yrkesvägledare. Bakom undersökningen, där 881 studievägledare från grund- och gymnasieskolan svarat på frågor, står Ungdomsbarometern och Skolsamverkan.
Kartläggningen visar bland annat att 43 procent av de tillfrågade studievägledarna anser att det inte finns något tydligt mål med studie- och yrkesvägledningen på deras skolor och 44 procent tycker inte heller att det finns någon röd tråd för vägledningen genom elevernas skolår.
Dessutom uppger tre av tio att de är i behov av ett större stöd från skolledningen.
– Ungefär 30 procent får inte stöd av sin rektor och inte av sina lärarkollegor. Slutsatsen är att om de allmänna råden skulle implementeras på rätt sätt skulle den siffran minska och det skulle fungera bättre, säger Gabriella Holm från Skolsamverkan som står bakom studien.
Av studie- och yrkesvägledarna som deltog i undersökningen tyckte 31 procent att de allmänna råden inte haft något genomslag alls på deras arbetsplatser medan endast tre procent ansåg att de haft mycket stort genomslag.

Eget företagande

I studien framkommer också att de flesta studievägledare, 90 procent, känner sig bekväma med vägledning kring utbildning och beskriver sina kunskaper inom detta område som goda. Men när det handlar om vägledning kring eget företagande uppger fler att de inte har lika goda kunskaper och att de även känner sig obekväma med vägledningen i ämnet.
– Vi frågade också om studievägledarnas egna attityder till eget företagande och 80 procent svarade att de tyckte att det var en bra sak. Men få känner sig bekväma att vägleda i det, säger Gabriella Holm på Skolsamverkan.
När studievägledarna fick ranka områden där de skulle vilja öka sin kompetens kom eget företagande på fjärde plats.

”Intresset hos ungdomar finns”

Åsa Larsson, 41, arbetar som frilansande studievägledare i Västerås. Hon känner igen sig i bilden av att många studievägledare är osäkra på att vägleda elever om att starta eget.
– Jag jobbar själv som egen företagare och fick ta reda på mycket själv. Jag är intresserad av de frågorna, men många i min kår har svårt för det.
– Jag upplever att kåren som sådan inte har kompetensen, säger hon.
Får du många frågor från elever om eget företagande?
– Ja, jag får många frågor om man ska starta eget eller om det är bättre att vara anställd. Intresset hos ungdomar finns, säger Åsa Larsson.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm