anna_ekstrom

Anna Ekström blir ny utbildningsminister.

Politik

Anna Ekström ny utbildningsminister: ”Ett stort och viktigt uppdrag”

Statsminister Stefan Löfven har utsett Anna Ekström till ny utbildningsminister. 
– Ett stort och viktigt uppdrag för en som brinner för svensk skola, säger Anna Ekström till Skolvärlden.
Matilda Ernkrans (s) blir högskoleminister.

Det tog drygt fyra månader efter valet för att riksdagen skulle kunna välja statsminister. Nu har Stefan Löfven presenterat sin nya regering. 

Anna Ekström (S), tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister, utnämndes under måndagen till Sveriges utbildningsminister. 

Matilda Ernkrans (S) som fram tills nu suttit som ordförande för utbildningsutskottet ersätter Helene Hellmark Knutsson som minister för högre utbildning och forskning.

Under 2016 tog Anna Ekström över jobbet som gymnasie- och kunskapslyftsminister efter Aida Hadzialic. Den ministerposten stryks nu när de tre ministerposterna inom utbildningsdepartementet bantas till två.

Anna Ekström tar över som utbildningsminister efter Gustav Fridolin som tidigare meddelat att han kommer att avgå som språkrör för Miljöpartiet senare i vår, och ansvarar nu för hela skolgången från förskola till och med gymnasiet. Därmed tar Socialdemokraterna helt över styrningen av utbildningsdepartementet.

– Jag är förstås jätteglad, det här är ett stort och viktigt uppdrag för en som brinner för svensk skola, säger strax efter att Stefan Löfven presenterat hela sin regering inför ett stort pressuppbåd i riksdagshuset.

Vad kommer din huvuduppgift att bli nu i början?

– Jag vill att de ökande kunskapsresultaten i svensk skola ska fortsätta uppåt, och jag vill bryta den negativa utveckling vi har haft där skillnaderna har ökat väldigt mycket. Jag vill också se till att stärka tryggheten och studieron i våra klassrum och på våra skolgårdar. Och sen vill jag, för att klara allt detta, säkerställa att läraryrket är ett så attraktivt yrke som det måste vara för att svensk skola ska funka som den borde, säger Anna Ekström

Punkterna i Januariöverenskommelsen som berör skolan, hur ser du på dem?

– Det är ett antal punkter som vi Socialdemokrater inte har gått till val på och några av de punkterna svider lite extra i mitt socialdemokratiska hjärta, men jag kommer göra allt vad jag kan för att för att vi ska hedra överenskommelsen, för den är väldigt viktig för svensk skola och Sverige. Vi har med den tryggat ett samarbete i mitten av svensk politik som verkligen behövs, så jag kommer att kämpa kanske allra hårdast för att genomföra de delar av överenskommelsen som har varit viktiga för Centerpartiet och Liberalerna, just för att vara säker på att det kan bli den viktiga vägvisare in i framtiden som jag hoppas att den ska bli.

Punkten om att utreda ett förstatligande av skolan, kan du kommentera den?

– Ända sedan 1989 har vi haft en uppslitande debatt om skolan borde förstatligas eller inte men vi har aldrig fått något riktigt svar på frågan vad ett förstatligande skulle innebära. Nu får vi möjlighet att tillsätta en utredning som kan gå till botten med det och ge ett riktigt beslutsunderlag för den frågan. Det är en av punkterna i överenskommelsen som jag personligen tycker är väldigt bra.

I Skolvärldens valspecial ”På rast med…” riksdagspartiernas ledare, fick Anna Ekström frågan vad hon skulle göra om hon fick chansen att förändra något i grunden med det svenska skolsystemet. Hennes svar då var: ˝att resa tillbaka till 80-talet och dra ner på reformtakten”.

Hur ser du på det nu som utbildningsminister, kommer du dra ner på reformtakten?

– Nej, svensk skola behöver reformer, men reformer som är förankrade i lärarkåren. De måste vara utformade så att lärarna hänger med och att de känner att de är med på tåget.

– Reformerna måste också bli bättre underbyggda. Vi har en period bakom oss med väldigt snabba beslut som ibland har haft beslutsunderlag som har varit bristfälliga. Jag kommer att sätta en ära i att ha gedigna beslutsunderlag och att de reformer som genomförs faktiskt har en förankring i lärarkåren. Det kan man lära sig av andra länder med bättre studieresultat än vi, men också av den svenska historien, hur viktigt det är att ha reformer som är väl genomarbetade.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm