lofven-baylan-712
Foto: Jens Ohlsson och Linda Håkansson

Baylan: ”Jag stärks av att partiet enats”

Ibrahim Baylan är nöjd med utgången av Socialdemokraternas kongress.I skuggan av vinsterna i friskolan och kommunernas inflytande har man antagit nya ambitiösa mål för skolan.– Jag som ska jobba med de här frågorna till vardags känner mig stärkt av att ha ett enigt parti bakom mig, säger han till Skolvärlden.se.

Socialdemokraternas kongress är slut. Ibrahim Baylan har precis lämnat en hektisk helg med många timmars jobb bakom sig.
– Det blir att man jobbar från sex på morgonen till två på natten, så man är lite mör efteråt. Men det är väldigt kul, säger han till Skolvärlden.se.

Ibrahim Baylan är tillfreds över utgången i de utbildningspolitiska frågorna.
– Jag är mycket nöjd med att kongressen ställer sig bakom våra höga ambitioner och att vi nu har fokus på kunskapsmålen.

Han fortsätter:
– Det allra största tycker jag är att vår partikongress nu enhälligt ställt sig bakom den förnyelse av skolpolitiken som vi gjort de senaste åren. Vi har nu fullt fokus på att vända kunskapsresultaten och se till att lärarna får schysstare möjligheter att göra sitt jobb. Vi identifierar lärarna som den viktigaste faktorn för att få en vändning i den svenska skolan.

Ibrahim Baylan säger att man bland annat vill göra investeringar för att utveckla läraryrket, men också minska klassernas storlek.
– Vi har ett väldigt ambitiöst mål i att halvera andelen elever som inte når behörighet till gymnasiet till 2020. Det är en väldigt svår uppgift, men vi måste ta oss an den. Det kan inte fortsätta som det gör i dag.

Hur ska ni nå dit?
– För det första måste man vara beredd att prioritera skolan framför fortsatta skattesänkningar. Det kommer att handla allt från lärarnas villkor till mindre klasser och läxhjälp till alla.

Möjligheterna för friskolor att ta ut vinster och kommunernas inflytande över hur nya friskolor kan etableras har diskuterats kraftigt och fått mycket uppmärksamhet.
Man har skärpt tonen mot vinster för friskolor och vill ge kommuner större inflytande över etableringen av nya friskolor.
– Det är skarpare i och med att vi vill att de resurser vi investerar i skolan ska investeras i skolan och lärarna. Jag tycker att friskolor är ett bra komplement och ger en större mångfald, men vi har också stora problem. Och jag tycker att våra beslut nu skulle kunna, om de blir verklighet, skapa en bättre ordning i skolans värld.

Ibrahim Baylan menar att det nu nått en gräns för honom:
– Jag vill inte igen läsa om att det står halvtomma utbildningar som tvingas stänga mitt i utbildningen för att ingen har haft en helhetsbild. Jag vill inte heller läsa om att ägare av ekonomiska skäl sätter en skola i konkurs mitt i terminen och meddelar lärarna och eleverna att det inte längre finns en skola att gå till. Så här kan vi inte fortsätta ha det, så därför vill vi att kommunerna – som har ansvaret för eleverna – får ett mycket större inflytande över hur det organiseras. För jag blir lite rädd när jag ser hur speciellt gymnasieskolan ser ut just nu.

Har det varit för stor fokus på de här två frågorna?
– Nej, det är viktiga frågor och det är en del av besluten vi tog. Men det är klart att det är en del och sen har vi också de här andra stora utmaningarna som jag pratar om – att vi måste vända studieresultaten och förbättra likvärdigheten.

Hållningen i vinstfrågan har beskrivits som en kompromiss mellan en höger- och vänsterfalang i partiet. Hur ser du på det?
– I ett parti med 100 000 medlemmar där det finns många åsikter så är det sunt att åsikterna bryts – och man ändå kan komma fram till en politik man kan enas om. Det har vi gjort, och jag som ska jobba med de här frågorna till vardags känner mig stärkt av att ha ett enigt parti bakom mig.

Ibrahim Baylan nämner att han också känt av en besvikelse hos politiska motståndare över att partiet enats i vinstfrågan.
– En del hade nog hoppats att vi inte skulle komma överens.
 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm