abused_emojis
Barn

BRIS inför deprimerade och misshandlade emoticoner

Genom appen Abused Emojis vill BRIS underlätta för barn och unga att berätta om det mörka och svåra.

Emojis, emoticoner, smileys. De små stiliserade figurerna som dyker upp i sms och på nätet har många namn. Gemensamt är att de nästan bara uttrycker glädje, skratt och humor i någon form. Det vill BRIS ändra på. I Abused Emojis ger de små figurerna istället uttryck för smärtsamma saker som alkoholiserade föräldrar, misshandel, självmordstankar och självskadebeteende.

– Abused Emojis är ett sätt för oss att uppmärksamma att många barn lever med tuffa problem i vardagen. I vanliga emojisar är alla glada och allting är frid och fröjd, men det speglar inte verkligheten för tusentals unga idag, säger Kattis Ahlström, generalsekreterare på Bris i ett pressmeddelande.

Genom att installera appen får du tillgång till de nya emoticonerna när du exempelvis skriver sms. Tanken är att appen ska göra det lättare att berätta om upplevelser som är smärtsamma eller svåra att sätta ord på. Samtidigt är det ett sätt för BRIS att dra uppmärksamhet till problematiken med barn som far illa.

– Emojis är ett naturligt sätt för barn och unga att kommunicera på, och för Bris är det viktigt att visa att allt går att prata om, även det svåra. Vi hoppas också att det officiella emoji-tangentbordet i framtiden kan innehålla symboler för fler känslor och situationer som är en del av barns och ungas verklighet, säger Silvia Ernhagen, kommunikationschef på Bris.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm