Forskning

Betyg indikator för demens

Den intellektuella förmågan i 10-årsåldern en viktig indikator för risken att senare i livet utveckla demenssjukdomar, visar studier vid Karolinska institutet.

Forskarna har följt drygt 7500 personer i Uppsala från 65-årsåldern och 21 år framåt. De matchade personernas betyg i 10-årsåldern, utbildning och hur komplexa arbetsuppgifter de hade haft under sitt arbetsliv mot förekomsten av demenssjukdomar som Alzheimers sjukdom.

Resultaten visar att ju högre kunskapsnivå och utvecklad intellektuell förmåga testpersonerna hade i 10-årsåldern, desto senare utvecklade de demens, rapporterar SVT.

– I de här resultaten så ser vi att det var viktigare vad man hade för betyg som barn än vad man gjorde senare i livet, säger Agneta Herlitz, professor i åldrandets psykologi vid Karolinska institutet till SVT.

På samma sätt var betyget i 10-årsåldern mer avgörande än vilken utbildning man senare skaffat sig.

– Man brukar tala om att hjärnan då har skaffat sig en kognitiv reserv som gör att den tål sjukdomsförändringar bättre, säger Agneta Herlitz.

Den grupp som klarade sig allra bäst var de som hade bra betyg i 10-årsåldern, gick en högre utbildning och fortsatte träna sitt intellekt genom stimulerande arbete. Den grupp som klarade sig sämst var de fem procent som hade det sämsta betyget.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm