mr-pisa-712
Foto: Gustav Karlsson
Almedalen

Danmarks Mr Pisa: ”Ligger tio år efter Sverige”

Danmark ligger före Sverige i Pisa-tabellen.
Men risken finns att man kan göra ett dyk i tabellen – precis som Sverige gjort.
– Danmark brukar ligga tio år efter i allt vad gäller skolan, säger Niels Egelund, Danmarks ”Mr Pisa”.

– Jag har varit med och jobbat med Pisa från början 1998. Sedan 2003 har jag varit chef för Pisa i Danmark. När medierna skriver om Pisa så är det alltid jag som får uttala mig.

Så förklarar Niels Egelund, som också är professor och direktör för Center for Strategisk Uddannelseforskning, sitt smeknamn.
 

På tisdagen var han expert i en debatt som ställde, den något skämtsamma, frågan om vilket land som har klokast barn – Danmark eller Sverige.

I den sammanlagda Pisa-tabellen ligger Danmark på 19:e plats, strax ovanför snittet. Sverige ligger på 28 plats av totalt 34 länder.

 

Under debatten nämnde Niels Egelund flera gånger att Danmark brukar ligga tio år efter Sverige när det kommer till skolfrågor.

– Läroplanen gjordes om i Sverige 1994, och 2004 gjordes den danska om. 1996 infördes nationella prov i Sverige, och vi gjorde det 2006. Det är två väldigt avgörande punkter för skolan i nutid, men även om man går längre bak i tiden ser det likadant ut, från 1940-talet och framåt, säger han till Skolvärlden efteråt.

Är du orolig att Danmark är på väg att göra samma dykning i Pisa som Sverige gjort den senaste tiden?

– Det kanske händer, men jag hoppas inte det. Vi har precis genomfört den kanske största skolreformen i Danmarks historia som jag tror kommer betyda mycket.

Men Niels Egelund är ändå oroad.

– Om man ser på läsningen, till exempel, så fortsätter den att gå neråt. Barnen chattar och spelar Minecraft sex timmar om dagen – vilket kanske också är bra på sitt sätt. Men det tar uppmärksamheten bort från kärnan av undervisningen.

Vad tycker du Sverige borde göra för att vända trenden uppåt?

– Sverige kan titta på hur vi har gjort nu och avgöra om det kan vara en bra idé att gå samma väg. Annars tror jag att det absolut viktigaste är att höja attraktiviteten för läraryrket. Det är extremt viktigt att det finns bra karriärvägar, det finns inte många naturliga karriärvägar för lärare.

Lönen då?

– Lönen är väldigt viktig. Jag tror att det är väldigt viktigt för många unga som ska välja en utbildning – och då är det inte så lockande om lönen för lärare är väldigt låg.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm