Kommuner som gett minst

Därför satsar de minst

Sollefteå, Tyresö och Tomelilla befinner sig bland de kommuner som satsat minst på lärarna de senaste två åren. Här är deras förklaring.

”Förskolelärarna är en prioriterad grupp”

Sollefteå kommun har prioriterat förskollärarnas löner i stället för lärarnas.
​– Ja, förskolelärarna är en prioriterad grupp, säger Åsa Sjödén (S), skolnämndens ordförande i Sollefteå.

I förhållande till grannkommunerna så ligger lönerna för lärare i Sollefteå ganska högt. Det är en anledning till att kommunen inte har betalat en krona mer än det centrala avtalet.

– Jag är själv lärare och om det vore upp till mig och om vi hade resurserna så skulle jag på ett bräde inte bara höja lärarlönerna med 10 000 kronor i månaden utan också minska den enorma administrativa börda som lärare och skolledare har ålagts de senaste åren, säger Åsa Sjödén.

Men den ekonomiska verkligheten i Sollefteå är en annan.

– Som glesbygdskommun med en stor yta och verksamhet på många olika orter så måste vi prioritera våra satsningar. De löneanalyser och granskningar som vi har gjort har pekat ut förskolelärarna i vår kommun som en prioriterad grupp och där gör vi nu satsningar.

 

”Utfallet är över riksgenomsnittet”

Tyresö kommun har inte valt att satsa på lärarlönerna. Trots det är Anki Svensson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, nöjd.

Att Tyresö kommun ligger i botten av Skolvärldens lista bekymrar inte Anki Svensson. Hon menar man inte ska stirra sig blind på enskilda procentsiffror.

– Lärarnas löner förhandlas centralt mellan parterna och för 2013 så var överenskommelsen att industrimärket skulle gälla, två procent. Utfallet för lärarkollektivet blev 2,43 procent i Tyresö. Medellönen ligger på 30 500 kr, vilket är över riksgenomsnittet och Alliansen i Tyresö har förstärkt budgeten inför 2014 för att skapa utrymme i löneförhandlingarna, säger hon.

Vilken policy har ni för lärarlönerna i kommunen?

– Lönepolitik är ett verktyg för verksamhetsförbättring och måluppfyllelse och ska göra det möjligt för oss att behålla, utveckla och rekrytera kompetenta medarbetare. Lönen är individuell och differentierad för att stimulera till goda arbetsresultat. Tydliga och välkända lönekriterier samt väl genomförda löne-
samtal är en självklarhet, säger hon.

Tyresö kommun gjorde sig känt för några år sedan genom att på försök ge lärare möjlighet att åka på volontärresor på betald arbetstid.

– Satsningen blev en succé och har fortsatt. Nu erbjuds förskollärare och lärare att åka på en volontärresa och arbeta med barn och ungdomar, säger Anki Svensson.

 

”Lönesatsning ska ge de bästa en procent”

Tomelilla kommun är medvetna om att lärarlönerna har halkat efter. I år ska Skånekommunen ändra på det.
– Vi har avsatt 700 000 kronor extra i budgeten för lärarlöner, säger Anders Throbäck (S), ordförande i familjenämnden i Tomelilla kommun.

I fjol fick Anders Throbäck en Sverigeranking för lärarlöner. Det blev en smärre chock.

– Tomelilla låg fjärde sist. Att vi inte låg sist berodde snarare på bokstavsordningen, säger han.

Med listan som argument fick han med sig den politiska majoriteten – i Tomelilla styr Moderaterna och Socialdemokraterna – på en lönesatsning på 700 000 kronor utanför budgeten. Pengarna ska inte ges till alla lärare.

– Nej, tanken är att de bästa lärarna ska få en procents höjning.

Att Tomelilla lyft lönerna förhållandevis lite de senaste åren och att snittlönen för LR-läraren i Tomelilla är fem kronor under rikssnittet, 28 787 kronor, betyder inte att Tomelillaskolorna har problem, menar Anders Throbäck.

– Vi har satsat på olika projekt i skolan via den sociala investeringsfond som finns i kommunen. Bland annat har vi gett pengar till ett läsprojekt i årskurs 1 och 3. Vi har stöttat de som har svårt med läsandet. Resultatet har varit gott, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm