guldapplet_0

Camilla Askebäck Diaz, Johan Sköld och Napat Khiyapat är årets vinnare av Guldäpplet.

| Foto: Bo Helmersson
Guldäpplet

De är årets vinnare av Guldäpplet

Här är årets vinnare av Guldäpplet.
– Vi står här idag för att vi faktiskt har presterat något, säger Johan Sköld.

Pristagarna
  • Napat Khiyapat är modersmålslärare i thailändska och förstelärare med uppdrag i fjärrundervisning.
  • Camilla Askebäck Diaz är lärare i Ma/NO åk 7–9 och förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan i Stockholm.
  • Johan Sköld är lärare i svenska, tyska och svenska som andraspråk samt förstelärare inom IKT på Forshagaakademin i Forshaga.

Guldäpplet delas ut till lärare som jobbar innovativt med digitalisering och IT och inspirerar kollegor i ett lokalt, kommunalt och/eller nationellt verksamhetsfält. 

Alla pristagarna får ett glasäpple med inläggning i äkta bladguld. Förstapristagaren får ett stipendium på 25 000 kr, övriga får stipendium på halva summan. 

Guldäpplet delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups, ILT Inläsningstjänst, Netsmart, Studentlitteratur samt Stiftelsen DIU, grundare och koordinator.

Guldäpplet som delas ut varje år uppmärksammar lärare som på innovativa sätt utvecklar undervisningen med hjälp digitala verktyg. Av ett hundratal nominerade har juryn utsett tre finalister som nu prisas på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Modersmålsläraren Napat Khiyapat från Skellefteå får första pris och Camilla Askebäck Diaz och Johan Sköld delar på andraplatsen.

– Det är lite ovant med all uppståndelse men vi påminner oss om att vi inte är här för att prestera. Vi är här för att vi redan har presterat något, säger Johan Sköld på Bok- och biblioteksmässan.

Johan Sköld, lärare i svenska och tyska, har i flera år jobbat med webbpublicering som undervisningsmetod. Nyligen började han även testa det med sina nyanlända elever i svenska som andraspråk.

– Det är ett bra språkutvecklingsverktyg. Sen jag började med det här har mitt lärarjobb blivit roligare, säger han.

Camilla Askebäck Diaz är lärare i Ma/NO och förstelärare i digitala verktyg. Hon står bakom Facebook-gruppen ”IKT-verktyg” som i skrivande stund har drygt 10 000 medlemmar.

– Jag tror att jag får priset för att jag är bra på att dela med mig av mina tankar och av det jag gör, till elever och kollegor, men också till personer över hela landet. Jag tycker det är kul att inspirera andra och upplever att jag själv får mycket tillbaka när jag tar del av andras erfarenheter och tips.

Kritiker menar att digitaliseringen av skolan gått för snabbt och att tilltron till digitala verktyg generellt är för stor. Men Camilla Askebäck Diaz menar att hennes spetskompetens handlar just om att avgöra när det digitala förstärker – och när det riskerar att försvåra ­– lärandet. Själv tror hon på en blandning av digitalt och analogt:

– Det finns inte en enda rätt väg utan sammanhanget styr vilket arbetssätt som passar. Jag tycker att digitala verktyg kan förgylla undervisningen och göra den roligare. Det skapar en inre motivation hos eleverna, säger hon.

För Johan Sköld känns Guldäpplet som ett bevis på att han gjort rätt som har vågat testa nya vägar:

–Digitala verktyg har i perioder varit ganska ifrågasatt. Därför betyder det här priset extra mycket. Det bekräftar våra insatser och öppnar dörrar så man vågar utmana sig igen.  

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm