Annons

De har makten i Skolsverige

Publicerad 31 maj 2010

Fakta

Bubblare på listan

ANNA LENA WALLSTRÖM, utbildningsreporter på TT. Ålder: 47.
Har skrivit om utbildningsfrågor på Tidningarnas Telegrambyrå i tio år. Hennes artiklar når miljonpublik – och kan avgöra vad som ska diskuteras.Hur känns det att vara en maktbubblare?
– Jag ser mig inte alls som det. Många av mina texter har inte ens byline. Det är snarare TT som är en bubblare i form av den stora räckvidden.
Men du bestämmer väl vad som ska skrivas?
–  Ja, jag har ganska stor frihet att både välja vad TT ska skriva om och vad vi inte ska skriva om. Men vissa saker är självklara. Har Jan Björklund en presskonferens så är det märkligt om vi inte skriver om den.
Vilken skolfråga är viktigast just nu?
– Gymnasieskolans framtid. Här är valet avgörande. Vad ska de rödgröna göra med
Alliansens gymnasiereform om de vinner valet?
Får skoljournalistiken det utrymme den förtjänar?
–  Jag kan svara för TT och ser att mina artiklar publiceras på många håll. Så intresset finns. Generellt skrivs och rapporteras det mer om förskolan, grundskolan och gymnasiet än om högskolevärlden. Det hänger nog ihop med att redaktionerna har lång och självklar tradition av kommunbevakning. Men med tanke på hur stor högskolevärlden vuxit så borde den nog bevakas mer.

LARS ARRHENIUS, barn- och elevombudet. Ålder: 46.
Beo är på väg att bli den instans som Sveriges elever saknat. En bidragande orsak är Lars Arrhenius. Uppväxt i Rwanda. Tidigare advokat och engagerad i Unicef. Ordförande i svenska Ecpat.

HELENA LINGE, förbundsstyrelseledamot i Lärarnas Riksförbund. Ålder: 38.
Lärare på Skegrie skola i Trelleborg som säger vad hon tycker i en kommun med ett eget skolparti. Sitter i dag i arbetsutskottet. Tänkbar efterträdare till Metta Fjelkner.

MARCUS STRÖMBERG, vd för Academia. Ålder: 42.
Under sig har civilingenjören Strömberg 45 000 elever och 2 500 anställda på 100 skolor. Academia är landets i dag största privata utbildningsföretag som just nu lockar amerikanska riskkapitalister.

SAMIR EL-HABINI, ordförande Sveriges elevers centralorganisation, SECO. Ålder: 21.
Tog över efter Susanne Bollhem vid kongressen i april. Tidigare en av landets mest lovande schackspelare som lagt pjäserna på hyllan och i stället satsar på juriststudierna i Göteborg.

1. JAN BJÖRKLUND, SKOLMINISTER.
Ålder: 48. Poäng: 46.
Tydligt engagemang för skolan sedan 1991 då han blev ledamot i skolstyrelsen i Stockholm. Aktiv i Folkpartiets ungdomsförbund i mitten av 1980-talet, ordförande i Folkpartiet 2007.
JURYNS MOTIVERING: Jan Björklund har satt agendan för 20 år framåt för den svenska skolan. Raden av reformer som är signerade Björklund är många. Han är djupt dedikerad skolan och äger fullständigt frågan inom den borgerliga alliansen.

2. YLVA JOHANSSON, RIKSDAGSLEDAMOT.
Ålder: 46. Poäng: 44.
Utbildningsfokus sedan hon började läsa ämnen i Lund för att bli NO-lärare. Började sin politiska karriär i Kommunistisk Ungdom och gick 1992 över till (S). 2009 invald i Socialdemokraternas verkställande utskott.
JURYNS MOTIVERING: Ylva Johansson har i snart 20 år lyckats vara den mest tongivande skolpolitikern inom socialdemokratin. Hon har varit uträknad flera gånger men är i dag starkare än någonsin. Att hon är utbildad lärare skapar extra trovärdighet.

3. FREDRIK REINFELDT, STATSMINISTER.
Ålder: 45. Poäng: 40.
Som student på Åva Gymnasium i Täby gjorde han sig mer känd som spexare och teaterman än råpluggande elev. Ligger lågt i skolpolitiken. Men den som är regeringschef har givetvis makt även här.

4. LOTTA EDHOLM, SKOLBORGARRÅD I STOCKHOLM.
Ålder: 45. Poäng: 39.
När hon var gift med Lars Leijonborg var paret Folkpartiets motsvarighet till Filippa & Fredrik Reinfeldt. Nu bildar hon nytt maktpar med Jan Björklunds statssekreterare Bertil Östberg.

5. ANN-MARIE BEGLER, GENERALDIREKTÖR FÖR SKOLINSPEKTIONEN.
Ålder: 56. Poäng: 39.
På ett och ett halvt år har hon sett till att Skolinspektionen blivit den tyngsta skolmyndigheten. Tidigare generaldirektör för Brottsförebyggande rådet (Brå) och överdirektör på både Socialstyrelsen och Rikspolisstyrelsen.

6. METTA FJELKNER, ORDFÖRANDE FÖR LÄRARNAS RIKSFÖRBUND.
Ålder: 60. Poäng: 39.
Med tio år på toppen och nu också vice ordförande i Saco har adjunkten från Hörby blivit en av akademikerfackens tyngsta röster. En maktspelare som älskar hetluften.

7. PER THULLBERG, GENERALDIREKTÖR FÖR SKOLVERKET.
Ålder: 65. Poäng: 37.
Socialdemokratisk kommunpolitiker i Täby som blev professor i historia, som blev rektor för Södertörns högskola som blev generaldirektör. I år blir han pensionär.

8. EVA-LIS SIRÉN, ORDFÖRANDE FÖR LÄRARFÖRBUNDET.
Ålder: 56. Poäng: 37.
Enda svenska i styrelsen för Educational International, ”lärarinternationalen”, som representerar 30 miljoner lärare. Tjänstledig från lärarjobet i Forshaga.

9. ANDERS BORG, FINANSMINISTER.
Ålder: 42. Poäng: 36.
Även med en etta i mattebetyg kan man komma långt. Via toppjobb i SEB och Riksbanken gav han sig hän åt politiken. Från villan i Katrineholm har han ett fast grepp över skolans ekonomi.

10. MONA SAHLIN, PARTILEDARE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA.
Ålder: 53. Poäng: 36.
Den 19 september blir hennes viktigaste dag någonsin. Om hon förlorar får hon lämna både partiledarposten och den här listan. Blir hon den första kvinnliga statsministern ligger flera av Jan Björklunds reformer risigt till.

11. PJ ANDERS LINDER, POLITISK REDAKTÖR PÅ SVENSKA DAGBLADET.
Ålder: 47. Poäng: 35.
Med ett förflutet som studentpolitiker har han ett gediget intresse av utbildningsfrågor. Med Alliansen vid rodret går det inte att avfärda Svenska Dagbladets ledarsida som ett högerspöke.

12. SOFIA LARSEN, ORDFÖRANDE FÖR RIKSDAGENS UTBILDNINGSUTSKOTT.
Ålder: 38. Poäng: 35.
Visserligen har Folkpartiet kommandot i Alliansens skolpolitik. Men kanske är det en centerpartistisk ekonom från Örebro som ska kunna utmana Björklund, om det blir en borgerlig valseger i höst.

13. ANNA EKSTRÖM, ORDFÖRANDE FÖR SACO.
Ålder: 51. Poäng: 35.
Trots att hon var statssekreterare i en S-regering är hon populär även inom borgligheten. Skulle ligga högre upp på listan om hon inte hade en överenskommelse med LR-ordföranden Metta Fjelkner att ligga lågt i skolfrågor.

14. IRENE WENNEMO, NÄRINGSPOLITISK CHEF PÅ LO.
Ålder: 44. Poäng: 34.
När Wanja Lundby-Wedin tycker något om skola och utbildning lyssnar hon först med Irene Wennemo. Stort förtroende i skolvärlden och fick regeringens uppdrag att utreda lärlingssystemet på gymnasiet.

15. MARIE GRANLUND, VICE ORDFÖRANDE I RIKSDAGENS UTBILDNINGSUTSKOTT.
Ålder: 48. Poäng: 34.
Det är inte alltid lätt att vara Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor. Det är ett stort parti med många åsikter. Knappast utbildnings- eller skolminister i en rödgrön-regering.

16. ROBERT NOORD, OPPOSITIONSRÅD I HANINGE KOMMUN.
Ålder: 34. Poäng: 34.
En av de drivande i arbetet med att förändra den socialdemokratiska skolpolitiken. Författare till uppmärksammande debattböcker som fått stor betydelse för partiet. Kan få en plats i regeringskansliet vid rödgrön valseger.

17. MATS PERTOFT, SKOLPOLITISK TALESPERSON FÖR MILJÖPARTIET.
Ålder: 56. Poäng: 33.
Waldorflärare från Södertälje. Stor anhängare av de försök där elever sätter betyg eller utvärderar lärarna. Kan få en tung post i utbildningsdepartementet i höst.

18. INGELA GARDNER SUNDSTRÖM, FÖRHANDLINGSORDFÖRANDE FÖR SKL , KOMMUNALRÅD I ÖSTERÅKER.
Ålder: 66. Poäng: 32.
Som ordförande för Sveriges Kommuner och landstings förhandlingsdelegation är hon med och sätter lönerna för en stor del av Sveriges lärare. I Österåker sitter hon på dubbla stolar som moderat kommunalråd och ägare av en friskola.

19. BERTIL ÖSTBERG, STATSSEKRETERARE I UTBILDNINGSDEPARTEMENTET.
Ålder: 61. Poäng: 32.
Tidigare kommunpolitiker på Lidingö som haft många olika positioner i Folkpartiet. Får stå i skuggan av sin chef Jan Björklund. Men få av Björklunds förslag ser dagens ljus om de inte fått ett okej från Östberg.

20. ROSSANA DINAMARCA, VÄNSTERNS SKOLPOLITISKA TALESPERSON.
Ålder: 36. Poäng: 30.
Utbildad lärare, men missnöjd med lärarutbildningen.Vill ha fokus på kunskap, inte på betyg. Rötter i såväl Chile som Trollhättan och mycket aktiv i riksdagens utbildningsutskott.

21. PETER WOLODARSKI, POLITISK REDAKTÖR, DAGENS NYHETER.
Ålder: 32. Poäng: 30.
Började sin journalistiska bana redan som knattereporter på tv:s ”Barnjournalen”. Studerade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Som chef för Sveriges tyngsta ledarsida är han viktig i skoldebatten, även om han inte är framträdande.

22. PEJE EMILSSON, ORDFÖRANDE I KUNSKAPSSKOLAN.
Ålder: 65. Poäng: 28.
Med sitt pr-företag Kreab har han i decennier gjort sig känd som Moderaternas ”hovlobbyist”. Startade Kunskapsskolan och var en drivande kraft i den omvälvande friskolereformen.

23. MARIA STOCKHAUS, ORDFÖRANDE I SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTINGS UTBILDNINGSBEREDNING.
Ålder: 46. Poäng: 26.
Moderat kommunalråd i Sollentuna och drivande i skolfrågor i SKL. Retade upp lärarfacken när hon lanserade förslaget att lärarlönerna ska kunna kopplas till elevernas resultat. Kandiderar till riksdagen i höst.

24. ILMAR REEPALU, KOMMUNALRÅD I MALMÖ.
Ålder: 66. Poäng: 26.
Flykting från Estland. Före detta attackdykare som efter 25 år som kommunalråd kandiderar för ytterligare en period i höst. Anklagad för såväl mutbrott som antisemitism, men klarat ut alla stormar med bravur.

25. SIGBRIT FRANKE, ORDFÖRANDE I VETENSKAPSRÅDETS UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA KOMMITTÉ.
Ålder: 68. Poäng: 23.
Förskolläraren som tog en psykologexamen och blev professor i pedagogik. Sveriges första kvinnliga universitetskansler. Tidigare gästprofessor på Berkeley, numera på KTH. När Sigbrit Franke talar lyssnar Utbildningssverige.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Etikforskaren: Värdegrunden en ”IKEA-moral” för eleverna

Kritik

En värdegrund för skolan som dikterar vad som är rätt och fel duger inte. Istället behöver eleverna få testa sina värderingar i öppna samtal – inte minst elever med ”problematiska” värderingar. Det menar David Kronlid, lektor vid Uppsala Universitet.

Annons
Annons

Regeringen utreder statligt finansierad skola

Nytt uppdrag

En statlig utredning ska följa upp Skolkommissionens förslag på ökad statlig finansiering av grundskolan, meddelar regeringen på torsdagen.
– Ett första och viktigt steg mot en statligt finansierad skola, säger Svante Tideman, 1:e vice ordförande för LR.

Annons

Tävla och vinn!

Tävling

Hur ser din sommar som lärare ut? Skriv och berätta vad du gör för att ha något att minnas när höstterminen går in i mörka november. Som belöning lottar vi ut fem exemplar av Danny Wattins succéroman ”Historiegeneratorn”.

6 tips: Din röst påverkar eleverna

Läraryrket är ett röstyrke. Men lärarens kanske viktigaste verktyg får sällan den kärlek den behöver. 
– Det förvånar mig att lärarens röst får så lite uppmärksamhet, säger Viveka Lyberg Åhlander, docent i logopedi.

Annons
Annons

Magister Nordström: Så höjer du undervisningen med Instagram

Digitalt

Läraren Rickard Nordström har Sveriges största lärarkonto på Instagram och är en stor inspiratör för många lärare.

Annons

”Dags för oss vägledare att sluta acceptera små tjänster”

SYV

”Bristen på satsningar visar tyvärr på att man trots allt inte tycker att studie- och yrkesvägledningen är så viktig”, skriver studie- och yrkesvägledaren David Spak.

Otydliga krav på syv i kommunerna

SYV

Många kommuner saknar strategier och mål för arbetet med studie- och yrkesvägledningen.
Det visar en rapport från Västsvenska handelskammaren.

Almedalen 2018

”Lärare kan för lite om dyslexi”

Dyslexi

Lärare kan inte tillräckligt mycket om dyslexi, menar Christina Hellman, ordförande för Svenska Dyslexiföreningen.
– Man måste återinföra klassisk läs- och skrivinlärning på lärarutbildningen.

Jenny Madestam: Så var skolpolitiken i partiledartalen

Almedalen 2018

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar exklusivt för Skolvärlden skolpolitiken i partiledartalen från årets politikervecka.

Förstatligande hett debattämne i Almedalen

Val 2018

Riksdagspartierna gick i clinch under Almedalens stora skoldebatt. Mycket handlade om det delade ansvaret för skolan mellan stat och kommun.
– Den kommunala budgeten står över skollagen i princip i varje kommun. Det måste vi råda bot på, säger LR:s Åsa Fahlén.

Partiernas kandidater: ”Om jag fick bli utbildningsminister…”

Val 2018

Under den stora skoldebatten i Almedalen fick alla riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner svara på frågan ”Vad gör du om du blir utbildningsminister efter valet?” Här är svaren.

Väljarna om skolpolitiken

Liberalernas skolpolitik ”stjäl” väljare från andra partier

Valet 2018

Skolan är en av valets viktigaste frågor, så viktig att väljarna kan tänka sig att byta parti. Störst stöd bland andra väljare än sina egna har Liberalerna.

Bara 2 av 10 KD-väljare nöjda med partiets skolpolitik

Val 2018

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som får lägst stöd för sin skolpolitik av de egna väljarna.
– Deras väljare verkar inte veta vad partiet tycker, säger Åsa Fahlén, ordförande LR.

Skolfrågan oviktig för SD:s väljare

Val 2018

Sverigedemokraterna har svagt stöd för sin skolpolitik bland de egna väljarna. Samtidigt kan få av dem tänka sig att rösta på ett annat parti på grund av det.

Hälften av M:s väljare mot vinster i skolan

Val 2018

Moderata väljare håller det fria skolvalet högst av alla väljargrupper, men hälften av dem är negativa till vinstuttag ur friskolor.
– Det är tydligt att moderata väljare inte ser valfrihet och vinstuttag som förutsättningar för varandra, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

S-väljare vill se förstatligande av skolan

Val 2018

Socialdemokraternas väljare är de som är allra mest positiva till ett statligt övertagande av ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver inte frågan.
– Skulle Stefan Löfven lyssna på sina väljare borde han driva den frågan, säger Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbunds ordförande.

Varannan C-väljare redo att byta parti för skolans skull

Val 2018

En majoritet av Centerpartiets tillfrågade väljare anser att staten bör ta över ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver en annan linje. Det kan kosta dem väljare, enligt en färsk undersökning.

MP:s väljare säger ja till statlig skola – men partiet säger nej

Val 2018

Skolan är viktig för Miljöpartiets väljare, men bara 36 procent av dem tycker att MP har den bästa skolpolitiken, enligt en ny väljarundersökning.
– Det är nog hög tid för Miljöpartiet att lyssna på sina väljare, säger LR:s orförande Åsa Fahlén.

V-väljarna: Inga vinstuttag för friskolor

Val 2018

Fler än åtta av tio Vänsterpartistiska väljare menar att friskolor inte borde kunna ta ut vinst. Lika många vill att staten tar över ansvaret för skolan från kommunerna.

Tre lärare: Ta bort betyget ”icke godkänt”

Debatt

Ta bort kunskapskraven – betyg bör sättas utifrån en medelprestation som normeras genom lärares erfarenhet och nationella prov – och ta bort betyget “icke godkänt”.
Det anser lärarna Nicklas Mörk, Håkan Sjöberg och Mårten Sahlin apropå den senaste tidens kunskapskravsdebatt.

Kommentera
Valet 2018

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Text + webb-tv

I mötet med Jonas Sjöstedt (V) vill läraren Ragnar Sjölander veta: 
Hur ser han på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Anna Ekström: Marknadsstyrningen av skolan leder fel

Valet 2018

Hur ser Socialdemokraternas minister Anna Ekström på lärarnas arbetssituation? Vad vill hon göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Socialdemokraterna?

Jimmie Åkesson: Vi måste gå mot mer statlig styrning

Valet 2018

Hur ser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på lärarnas arbetssituation? Vad vill han göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Sverigedemokraterna?

Annie Lööf: ”Skolan ska vara kvar på kommunal nivå”

Text + webb-tv

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
– Det har varit alldeles för stora förändringar inom skolans område på ganska kort tid, säger Annie Lööf.

Ulf Kristersson: ”Fler behöver bli förstelärare”

Valet 2018

Hur ser Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir Sveriges statsminister?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Text + webb-tv

Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?
– Elevpengen förstör relationen mellan rektor, lärare, elever och förälder, säger Gustav Fridolin.

Björklund: ”Det är många amatörer som styr skolan”

Valet 2018

Hur ser Liberalernas partiledare Jan Björklund på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir utbildningsminister? 

EBT: Skolan lider av administrationssjukan

Valet 2018

Hur ser Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet om hon får makten och varför ska lärare rösta på just Kristdemokraterna? 

”Jag vill lyfta de estetiska ämnena”

Bild

Med åttaåriga Petra som guide får lågstadieelever upptäcka konsten och lära sig mer om bilders betydelse.
Torhild Elisabet Sandberg har skrivit en bokserie för barn om konsthistorien.  

LR och M: Fem förslag för ökad studiero

Ordning och reda

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har nästan dubblerats sedan 2014. Nu presenterar LR:s Åsa Fahlén och moderaternas Erik Bengtzboe fem förslag som ska bryta trenden.

”Elever i särskolan får inte hamna utanför i ett jämlikt skolsystem”

Debatt

Elever i grund- och gymnasiesärskolan är osynliga i debatten. Nu uppmanar vi samtliga partier att ta sitt ansvar och säkerställa att även elever i grund- och gymnasiesärskolan får rätt till en likvärdig utbildning. Det skriver Harald Strand, Förbundsordförande för FUB och Zarah Melander, Ombudsman FUB.

Kommentera

Läraren: Så blir programmering roligt

Digitalisering

Programmera egna mobilappar är inte lika svårt som det låter. Det menar matteläraren Per Bodelius, som låtit sina elever göra just det.
– Även de som först var motsträviga mot programmering tyckte att det var skoj, säger han.

”Svängdörren mellan Academedia och Skolverket hotar rättssäkerheten”

Debatt

Jurister som byter arbetsplats mellan friskolekoncerner och de myndigheter som ska reglera dem är bara ett av problemen med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor, något som Sverige är ensamma om i världen. Det skriver lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom.

Kommentera

"Kritiken mot Academedia felaktig"

Replik

Lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom lyfte i en debattartikel ett antal problem som de ser med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor.
Nu svarar Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog på kritiken.

Kommentera

Avtalet: Turordningsreglerna under lupp

Läraravtalet

Nu har lärarfacken och SKL fått i läxa över sommaren att titta närmare på konsekvenserna av turordningsreglerna.
Efter sommaren fortsätter medlingen.

S: Stopp för nya vinstdrivande skolor

Val 2018

Behovsbaserad skolpeng, gemensam antagning till fristående och kommunala skolor samt ett stopp för nya vinstdrivande skolor. Det är några av förslagen S presenterar inför valet.
– Vi vill att valet ska handla om det här, säger gymnasieminister Anna Ekström.

”Hög tid att ta tag i skolans digitalisering”

Debatt

Arbetet med att aktivt rusta alla Sveriges skolor för digitalisering måste börja omgående. Det skriver debattörerna Åke Grönlund, professor i informatik, och Matilda Wiklund, lektor i pedagogik.

Kommentera

Skolverkets förslag: Ta bort möjligheten att läsa extra svenska och engelska

Språkval

Fler elever ska läsa moderna språk, tycker Skolverket. Därför föreslår man att möjligheten att läsa extra engelska och svenska som språkval, ska ta bort.
– Bra, tycker läraren Annika Sjödahl.

"Brist på läromedel påverkar kunskapsresultaten"

Debatt

Många lärare och elever saknar idag läromedel. Det påverkar kunskapsresultaten, mest för de elever som inte kan få stöd i hemmet. Det skriver Svenska Läromedels vd, Rickard Vinde.

Kommentera

Den blomstertid nu kommer – eller...?

Debatt

”Till alla barn där ute som har svårt att bli förstådda i skolan: Vi saknar er varje dag och ni tillför så mycket!”, skriver Lo Håkansdotter, årskurs 7.

Kommentera
Valet 2018

På rast med Annie Lööf

Valet 2018

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
Läraren Ragnar Sjölander frågar ut Annie Lööf i serien ”På rast med...”.

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Val 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under sina raster från lektionerna på skolan. 
Hur ser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Valet 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under hans raster från lektionerna på skolan. Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?

Så ska fler lockas att läsa tyska

Moderna språk

Allt färre elever läser tyska. För att öka intresset satsar Tysk-svenska handelskammaren 1,5 miljoner kronor i förhoppning om att fler elever ska lockas till språket.
– Fantastiskt! Alla satsningar på tyska språket är bra, säger tyskläraren Mia Smith.

SPSM: Viktigt att komma närmare huvudmännen

Samverkan

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill att skolmyndigheterna ska samarbeta mer regionalt.
Generaldirektören på SPSM, Fredrik Malmberg, har redan påbörjat arbetet.

LR efter kritiken: Vi vill träffa aktiva medlemmar

Replik

Pensionerade lärare i Luleå är kritiska till att seniormedlemmar i LR Luleå bara får vara med på var tredje aktivitet som kommunföreningen anordnar.
Nu svarar kommunombuden i Luleå på kritiken.

Kommentera

”LR diskriminerar sina seniormedlemmar”

Debatt

”Har Lärarnas Riksförbund som policy att diskriminera sina seniormedlemmar?” Det undrar lärare i Luleå efter att förbundet lokalt tagit beslut om att seniormedlemmar endast får vara med på var tredje aktivitet.

Kommentera

Så ska Sverige bli topp 10 i Pisa

Skolpolitik

Tioårig grundskola, ordningsbetyg och privata aktörer inom lärarutbildningen. Det är några av Alliansens förslag inför valet.
– Regeringen gör inte fel saker. De gör ingenting, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Skolvärlden.
– I huvudsak gör vi det Alliansen föreslår, kontrar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.

Ny dom: Förtroendearbetstid grund för a-kassa

Fackligt

Kan lärares förtroendearbetstid ligga till grund för a-kassa?
Ja, anser kammarrätten i Stockholm.
– Beslutet kommer få konsekvenser för våra medlemmar, säger LR:s chefsjurist Kristina Rollbäck. 

Fridolin: Vill inte slå ihop skolmyndigheter

Skolutredning

En ny utredning föreslår att Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska Skolmyndigheten slås ihop, till två nya myndigheter.
Men utbildningsminister Gustav Fridolin kommer inte göra verklighet av förslaget.
– Vi är inte beredda att förespråka en sammanslagning.

Undersökning: ”Lärare på friskolor mer nöjda”

Lärare på fristående skolor är mer nöjda med sina arbetsvillkor än lärare i kommunala skolor. Det visar Jobbhälsoindex 2018.
– På mindre enheter är det lättare att ha en dialog med chefen och snabbare beslutsvägar, vilket medarbetare ofta upplever som positivt, kommenterar LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ministern: Skolsegregationen är tätt kopplad till vinsterna

Skolmarknad

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har inte gett upp hoppet om att begränsa vinstuttaget för friskolorna trots nederlaget i torsdagens riksdagsomröstning.
– Jag ser hela tiden vad vinstjakten ställer till med i skolan, säger hon till Skolvärlden.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons