Annons

De har makten i Skolsverige

Publicerad 31 maj 2010

Fakta

Bubblare på listan

ANNA LENA WALLSTRÖM, utbildningsreporter på TT. Ålder: 47.
Har skrivit om utbildningsfrågor på Tidningarnas Telegrambyrå i tio år. Hennes artiklar når miljonpublik – och kan avgöra vad som ska diskuteras.Hur känns det att vara en maktbubblare?
– Jag ser mig inte alls som det. Många av mina texter har inte ens byline. Det är snarare TT som är en bubblare i form av den stora räckvidden.
Men du bestämmer väl vad som ska skrivas?
–  Ja, jag har ganska stor frihet att både välja vad TT ska skriva om och vad vi inte ska skriva om. Men vissa saker är självklara. Har Jan Björklund en presskonferens så är det märkligt om vi inte skriver om den.
Vilken skolfråga är viktigast just nu?
– Gymnasieskolans framtid. Här är valet avgörande. Vad ska de rödgröna göra med
Alliansens gymnasiereform om de vinner valet?
Får skoljournalistiken det utrymme den förtjänar?
–  Jag kan svara för TT och ser att mina artiklar publiceras på många håll. Så intresset finns. Generellt skrivs och rapporteras det mer om förskolan, grundskolan och gymnasiet än om högskolevärlden. Det hänger nog ihop med att redaktionerna har lång och självklar tradition av kommunbevakning. Men med tanke på hur stor högskolevärlden vuxit så borde den nog bevakas mer.

LARS ARRHENIUS, barn- och elevombudet. Ålder: 46.
Beo är på väg att bli den instans som Sveriges elever saknat. En bidragande orsak är Lars Arrhenius. Uppväxt i Rwanda. Tidigare advokat och engagerad i Unicef. Ordförande i svenska Ecpat.

HELENA LINGE, förbundsstyrelseledamot i Lärarnas Riksförbund. Ålder: 38.
Lärare på Skegrie skola i Trelleborg som säger vad hon tycker i en kommun med ett eget skolparti. Sitter i dag i arbetsutskottet. Tänkbar efterträdare till Metta Fjelkner.

MARCUS STRÖMBERG, vd för Academia. Ålder: 42.
Under sig har civilingenjören Strömberg 45 000 elever och 2 500 anställda på 100 skolor. Academia är landets i dag största privata utbildningsföretag som just nu lockar amerikanska riskkapitalister.

SAMIR EL-HABINI, ordförande Sveriges elevers centralorganisation, SECO. Ålder: 21.
Tog över efter Susanne Bollhem vid kongressen i april. Tidigare en av landets mest lovande schackspelare som lagt pjäserna på hyllan och i stället satsar på juriststudierna i Göteborg.

1. JAN BJÖRKLUND, SKOLMINISTER.
Ålder: 48. Poäng: 46.
Tydligt engagemang för skolan sedan 1991 då han blev ledamot i skolstyrelsen i Stockholm. Aktiv i Folkpartiets ungdomsförbund i mitten av 1980-talet, ordförande i Folkpartiet 2007.
JURYNS MOTIVERING: Jan Björklund har satt agendan för 20 år framåt för den svenska skolan. Raden av reformer som är signerade Björklund är många. Han är djupt dedikerad skolan och äger fullständigt frågan inom den borgerliga alliansen.

2. YLVA JOHANSSON, RIKSDAGSLEDAMOT.
Ålder: 46. Poäng: 44.
Utbildningsfokus sedan hon började läsa ämnen i Lund för att bli NO-lärare. Började sin politiska karriär i Kommunistisk Ungdom och gick 1992 över till (S). 2009 invald i Socialdemokraternas verkställande utskott.
JURYNS MOTIVERING: Ylva Johansson har i snart 20 år lyckats vara den mest tongivande skolpolitikern inom socialdemokratin. Hon har varit uträknad flera gånger men är i dag starkare än någonsin. Att hon är utbildad lärare skapar extra trovärdighet.

3. FREDRIK REINFELDT, STATSMINISTER.
Ålder: 45. Poäng: 40.
Som student på Åva Gymnasium i Täby gjorde han sig mer känd som spexare och teaterman än råpluggande elev. Ligger lågt i skolpolitiken. Men den som är regeringschef har givetvis makt även här.

4. LOTTA EDHOLM, SKOLBORGARRÅD I STOCKHOLM.
Ålder: 45. Poäng: 39.
När hon var gift med Lars Leijonborg var paret Folkpartiets motsvarighet till Filippa & Fredrik Reinfeldt. Nu bildar hon nytt maktpar med Jan Björklunds statssekreterare Bertil Östberg.

5. ANN-MARIE BEGLER, GENERALDIREKTÖR FÖR SKOLINSPEKTIONEN.
Ålder: 56. Poäng: 39.
På ett och ett halvt år har hon sett till att Skolinspektionen blivit den tyngsta skolmyndigheten. Tidigare generaldirektör för Brottsförebyggande rådet (Brå) och överdirektör på både Socialstyrelsen och Rikspolisstyrelsen.

6. METTA FJELKNER, ORDFÖRANDE FÖR LÄRARNAS RIKSFÖRBUND.
Ålder: 60. Poäng: 39.
Med tio år på toppen och nu också vice ordförande i Saco har adjunkten från Hörby blivit en av akademikerfackens tyngsta röster. En maktspelare som älskar hetluften.

7. PER THULLBERG, GENERALDIREKTÖR FÖR SKOLVERKET.
Ålder: 65. Poäng: 37.
Socialdemokratisk kommunpolitiker i Täby som blev professor i historia, som blev rektor för Södertörns högskola som blev generaldirektör. I år blir han pensionär.

8. EVA-LIS SIRÉN, ORDFÖRANDE FÖR LÄRARFÖRBUNDET.
Ålder: 56. Poäng: 37.
Enda svenska i styrelsen för Educational International, ”lärarinternationalen”, som representerar 30 miljoner lärare. Tjänstledig från lärarjobet i Forshaga.

9. ANDERS BORG, FINANSMINISTER.
Ålder: 42. Poäng: 36.
Även med en etta i mattebetyg kan man komma långt. Via toppjobb i SEB och Riksbanken gav han sig hän åt politiken. Från villan i Katrineholm har han ett fast grepp över skolans ekonomi.

10. MONA SAHLIN, PARTILEDARE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA.
Ålder: 53. Poäng: 36.
Den 19 september blir hennes viktigaste dag någonsin. Om hon förlorar får hon lämna både partiledarposten och den här listan. Blir hon den första kvinnliga statsministern ligger flera av Jan Björklunds reformer risigt till.

11. PJ ANDERS LINDER, POLITISK REDAKTÖR PÅ SVENSKA DAGBLADET.
Ålder: 47. Poäng: 35.
Med ett förflutet som studentpolitiker har han ett gediget intresse av utbildningsfrågor. Med Alliansen vid rodret går det inte att avfärda Svenska Dagbladets ledarsida som ett högerspöke.

12. SOFIA LARSEN, ORDFÖRANDE FÖR RIKSDAGENS UTBILDNINGSUTSKOTT.
Ålder: 38. Poäng: 35.
Visserligen har Folkpartiet kommandot i Alliansens skolpolitik. Men kanske är det en centerpartistisk ekonom från Örebro som ska kunna utmana Björklund, om det blir en borgerlig valseger i höst.

13. ANNA EKSTRÖM, ORDFÖRANDE FÖR SACO.
Ålder: 51. Poäng: 35.
Trots att hon var statssekreterare i en S-regering är hon populär även inom borgligheten. Skulle ligga högre upp på listan om hon inte hade en överenskommelse med LR-ordföranden Metta Fjelkner att ligga lågt i skolfrågor.

14. IRENE WENNEMO, NÄRINGSPOLITISK CHEF PÅ LO.
Ålder: 44. Poäng: 34.
När Wanja Lundby-Wedin tycker något om skola och utbildning lyssnar hon först med Irene Wennemo. Stort förtroende i skolvärlden och fick regeringens uppdrag att utreda lärlingssystemet på gymnasiet.

15. MARIE GRANLUND, VICE ORDFÖRANDE I RIKSDAGENS UTBILDNINGSUTSKOTT.
Ålder: 48. Poäng: 34.
Det är inte alltid lätt att vara Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor. Det är ett stort parti med många åsikter. Knappast utbildnings- eller skolminister i en rödgrön-regering.

16. ROBERT NOORD, OPPOSITIONSRÅD I HANINGE KOMMUN.
Ålder: 34. Poäng: 34.
En av de drivande i arbetet med att förändra den socialdemokratiska skolpolitiken. Författare till uppmärksammande debattböcker som fått stor betydelse för partiet. Kan få en plats i regeringskansliet vid rödgrön valseger.

17. MATS PERTOFT, SKOLPOLITISK TALESPERSON FÖR MILJÖPARTIET.
Ålder: 56. Poäng: 33.
Waldorflärare från Södertälje. Stor anhängare av de försök där elever sätter betyg eller utvärderar lärarna. Kan få en tung post i utbildningsdepartementet i höst.

18. INGELA GARDNER SUNDSTRÖM, FÖRHANDLINGSORDFÖRANDE FÖR SKL , KOMMUNALRÅD I ÖSTERÅKER.
Ålder: 66. Poäng: 32.
Som ordförande för Sveriges Kommuner och landstings förhandlingsdelegation är hon med och sätter lönerna för en stor del av Sveriges lärare. I Österåker sitter hon på dubbla stolar som moderat kommunalråd och ägare av en friskola.

19. BERTIL ÖSTBERG, STATSSEKRETERARE I UTBILDNINGSDEPARTEMENTET.
Ålder: 61. Poäng: 32.
Tidigare kommunpolitiker på Lidingö som haft många olika positioner i Folkpartiet. Får stå i skuggan av sin chef Jan Björklund. Men få av Björklunds förslag ser dagens ljus om de inte fått ett okej från Östberg.

20. ROSSANA DINAMARCA, VÄNSTERNS SKOLPOLITISKA TALESPERSON.
Ålder: 36. Poäng: 30.
Utbildad lärare, men missnöjd med lärarutbildningen.Vill ha fokus på kunskap, inte på betyg. Rötter i såväl Chile som Trollhättan och mycket aktiv i riksdagens utbildningsutskott.

21. PETER WOLODARSKI, POLITISK REDAKTÖR, DAGENS NYHETER.
Ålder: 32. Poäng: 30.
Började sin journalistiska bana redan som knattereporter på tv:s ”Barnjournalen”. Studerade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Som chef för Sveriges tyngsta ledarsida är han viktig i skoldebatten, även om han inte är framträdande.

22. PEJE EMILSSON, ORDFÖRANDE I KUNSKAPSSKOLAN.
Ålder: 65. Poäng: 28.
Med sitt pr-företag Kreab har han i decennier gjort sig känd som Moderaternas ”hovlobbyist”. Startade Kunskapsskolan och var en drivande kraft i den omvälvande friskolereformen.

23. MARIA STOCKHAUS, ORDFÖRANDE I SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTINGS UTBILDNINGSBEREDNING.
Ålder: 46. Poäng: 26.
Moderat kommunalråd i Sollentuna och drivande i skolfrågor i SKL. Retade upp lärarfacken när hon lanserade förslaget att lärarlönerna ska kunna kopplas till elevernas resultat. Kandiderar till riksdagen i höst.

24. ILMAR REEPALU, KOMMUNALRÅD I MALMÖ.
Ålder: 66. Poäng: 26.
Flykting från Estland. Före detta attackdykare som efter 25 år som kommunalråd kandiderar för ytterligare en period i höst. Anklagad för såväl mutbrott som antisemitism, men klarat ut alla stormar med bravur.

25. SIGBRIT FRANKE, ORDFÖRANDE I VETENSKAPSRÅDETS UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA KOMMITTÉ.
Ålder: 68. Poäng: 23.
Förskolläraren som tog en psykologexamen och blev professor i pedagogik. Sveriges första kvinnliga universitetskansler. Tidigare gästprofessor på Berkeley, numera på KTH. När Sigbrit Franke talar lyssnar Utbildningssverige.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Friskolor

Hamilton: Regeringen svartmålar friskolorna

Friskolor

Gymnasieminister Anna Ekström kritiserar friskolorna för glädjebetyg efter ny Skolverksrapport. Rapporten är politiserad, menar Ulla Hamilton på Friskolornas Riksförbund.

Skolverket bemöter kritiken: ”Självklart inte politiserad”

Friskolor

Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton tycker att Skolverkets senaste rapport om betyg både är bristfällig och politiserad.

Annons
Annons
Annons

Här har eleverna machokultur på schemat

Sex- och samlevnad

Timslånga gruppsamtal med pojkar från årskurs 7 och uppåt för att diskutera normer och machokultur. Läraren Makz Bjuggfält driver projektet på en skola i Bromma.
– I samband med metoo har det uppkommit många frågor från ungdomarna, säger han.

Arbetsmiljöverket godkänner mer undervisning för högre lön

Lön

Arbetsmiljöverket ser inga problem med Uppsalas lönekriterier – där mer undervisning ska ge högre lön.
– Lärare som redan har en tung arbetsbörda kan omöjligen ta på sig mer. Det blir ett djupt orättvist lönekriterium, säger Katharina Reineck, LR Uppsala.

Annons
Annons

Forskaren: Social bakgrund avgör undervisningens kvalitet

Likvärdighet

Att skolsegregationen ökar är en av skolans stora ödesfrågor. Pedagogikforskaren Åse Hanssons forskning visar att frågan förstärks ytterligare av det hon kallar pedagogisk segregation.

Annons

Lärarbristen: Behövs 187 000 nya lärare

Lärarbrist

Den rådande lärarbristen i Sverige väntas bli större. Nya siffror från SKL visar att skolor och förskolor behöver rekrytera 187 000 nya lärare fram till 2031.

Samarbetet mellan lärare och syv öppnar nya vägar

Samarbete

För tre år sedan inledde SO-läraren Charlotta Granath och studie- och yrkesvägledaren Christer Johansson ett nära samarbete, och de har inte blickat bakåt sedan dess.
Nu vill de uppmuntra fler att göra likadant.

”Måste finnas kultur som uppmuntrar till samarbete”

SYV

Styrdokumenten måste förtydligas för att samarbeten mellan syv och lärare inte ska vara beroende av individuella eldsjälar. Det menar Lena Hartvigsson på Lärarnas Riksförbund.

Lågaffektivt bemötande

Så arbetar Johan med lågaffektivt bemötande i klassrummet

Undervisningsmetoder

Hantera, utvärdera och förändra. Det är tre grundprinciper för lågaffektivt bemötande i klassrummet som lågstadieläraren Johan Sander arbetar utifrån.
– Det är viktigt att förstå att mitt i krisen kan jag inte lösa något, säger han.

Psykologen: ”I vardagen ska vi ha gränser”

Lågaffektivt bemötande

Det finns de som tror att lågaffektivt bemötande handlar om att inte agera alls, men det fungerar inte, betonar psykologen Bo Hejlskov Elvén. 
– Man måste skilja på vardag och kris. I vardagen ska vi självklart ha gränser. 

”Skolverket osynliggör flerspråkighet”

Debatt

Skolverket la ner hemsidan ”Tema Modersmål”. ”Ett misslyckande i det mångfaldsarbete skolan ska bedriva, och ett osynliggörande av flerspråkighet”, skriver debattörerna.

Kommentera

Storsatsning på att utbilda kommunens alla lärare i NPF

NPF

Norrtälje satsar stort på att höja kompetensen inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Alla rektorer, lärare och fritidspedagoger ska utbildas och lokalerna ska anpassas.

– Ambitionen är att alla elever ska få det yttersta bemötandet, säger Helene Walukiewicz.

”Modersmålslärare kan göra skolan mer jämställd”

Debatt

Sverige har tagit emot många barn från länder med patriarkal kultur. Modersmålslärare skulle därför kunna vara en viktig resurs för att göra skolan mer jämställd, skriver modersmålsläraren Sebüktay Kaan.

Kommentera

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan

Yrkesprogram

Gymnasiets yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan i fortsättningen. Det föreslår regeringen under måndagen. 

Granskning tid

Bildläraren Anna gick ner i tid – men jobbar på sin lediga dag

Tidsbrist

Fler elever, färre behöriga kollegor och en mängd ”extraarbete” gör att många lärare känner sig allt mer pressade. Av hälsoskäl funderar var fjärde lärare på att gå ner i arbetstid.
– Jag arbetar deltid för att hinna med. Det är helt galet, säger bildläraren Anna Mautner.

Stressen minskade – då lades projektet ner

Tidsbrist

Försöket med en lärarassistent i ett av arbetslagen på Malmö latinskola blev en succé. Men försöket blev bara ettårigt.

MP: Lärare ska inte tvingas in i asylprocessen

Debatt

"Skolan och lärarna har en viktig roll för de ensamkommande barnen. Men lärare har inte ansvar för asylprocessen." Det skriver Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, apropå regeringens förslag för att ge fler ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige.

Kommentera

Förslag: Bussa elever ut till skolor på landet

Trängsel

Centerpartiet i Söderhamn går mot strömmen och föreslår att elever på stora stadsskolor med många elever ska erbjudas att istället pendla ut till idylliska landsbygdsskolor.

”Jag vill inte debattera kondomer i min klass”

Sex och samlevnad

”Jag vill prata makt, kön och samtycke.” Lina Lindström bloggar om det här med sex- och samlevnadsundervisning i klassrummet.

Skolornas lockbeten försvårar för eleverna i gymnasievalet

SYV

Gymnasievalet försvåras av skolornas egen marknadsföring. Det menar Jakob Amnér, ordförande för Sveriges elevråd – SVEA.
– Eleverna måste lära sig att kritiskt granska utbudet, säger vägledaren Sara Nordström.

Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet

Gymnasiet

Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
– Med den arbetsmarknaden vi har i dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieexamen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Lagförslag om större insyn i friskolor

Regeringen.

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor.

– Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

SKL-kritik mot regeringens satsning på likvärdighet i skolan

Utbildningspolitik

Nu riktar Sveriges kommuner och landsting kritik mot regeringens likvärdighetssatsning.
– Vi ser en uppenbar risk att satsningen kommer motverka sitt syfte, säger Bodil Båvner, utredare på SKL.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

Lärarutbildning

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

Åtgärdskrav

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Undervisningen i sex- och samlevnad brister: ”Är förvånad”

Sex- och samlevnad

Skolinspektionens granskning pekar på flera brister i skolors sex- och samlevnadsundervisning.
– Vi visste att undervisningen var ojämlik, nu har vi fått faktaunderlag för att uppdatera läroplanen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Här har lärarna fredad tid för planering av sina lektioner

Arbetsmiljö

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas.
Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

5 sätt att hantera en hotfull situation i skolan

Våld

Våldet i skolan ökar och många lärare har blivit utsatta under det senaste året. Alexander Tilly, leg psykolog och specialiserad på frågor om hot och våld, delar med sig av sina bästa tips för hur man som lärare kan agera i hotfulla situationer.

Forskning: Därför är IT-mässorna problematiska

Forskning

Ny forskning lyfter flera problem med hur IT-mässan SETT sätter agendan för skolans digitalisering och lärares fortbildning.
– Det är väldigt svårt att förstå var budskapen kommer ifrån och vem det är som är avsändaren, säger forskaren Catarina Player-Koro.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

Ny bok

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan.
– En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Introduktionsprogram lockar nyblivna lärare

Lärarprofessionen

Ett introduktionsår med 70 procents undervisningstid, en förstelärare som mentor och ledarskapsutbildning. Det ingår i programmet som ska locka lärare till skolor i Täby.

Signe Jonsson sökte till programmet förra året.

– Jag saknade utbildning i ledarskap, det får jag här, säger hon.

”Det är dags att återinföra ordningsbetyget”

Debatt

”Vi måste arbeta ännu hårdare med att betona vikten av ordning och uppförande i och runt våra skolmiljöer”, skriver Emma Köster.

Kommentera

Elever med särskilda behov nekas läromedel

Särskilda behov

Bristande utbud, bristande kunskap och bristande ekonomi är alla skäl till att elever med funktionsnedsättning inte får de hjälpmedel de har laglig rätt till, enligt en ny rapport.

Förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti dras tillbaka

Lagförslag

Regeringen beslutar att dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti efter motstånd från allianspartierna och Sverigedemokraterna. Nu ska regeringen återkomma med ett nytt förslag.

– Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken nå samsyn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Larmsiffror: Hälften av lärarna hinner inte ta lunchrast

Lunchrast

Över hälften av skolpersonalen på grundskolan i Malmö har inte möjlighet till ostörd lunchrast varje dag.

Omöjliga betygskrav: ”Finns en övertro på särskilt stöd”

Specialpedagogik

En ny studie pekar på att det finns elever för vilka läroplanens krav är för högt ställda. Det sätter även press på lärarna.
– Det finns en övertro på särskilt stöd, säger Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Ny trend: Elever vandaliserar och lägger ut på Snapchat

Sociala medier

En ny vandaliseringstrend sprids på svenska skolor. Elever vandaliserar sin skola, filmar händelsen och lägger ut på Snapchat.
– Det är superviktigt att markera mot eleverna, säger LR:s Åsa Fahlén.

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Konflikten mellan lärare och föräldrar: ”Vi ser brister”

Arbetsmiljö

Debatten om den bristande dialogen mellan lärare och föräldrar i skolan fortsätter växa. Nu går Skolinspektionen in i diskussionen och efterlyser en uppryckning från huvudmännen.

Läraren på utpekade SFI-skolan: Ledningen lyssnar inte på oss

SFI

Fuskande utbildningsföretag, kaosartade lektioner, snabb läraromsättning. Det är bilden av SFI-undervisning i privat regi som målas i ett reportage i Kalla fakta.
– Det är en stor genomströmning av elever och dessutom stor rotation på lärare, säger Anders Olzon, SFI-lärare på den utpekade skolan.

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

Läsglädje

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

Mobilförbudet delar lärarkåren

Mobiltelefoner

Liberalerna vill lagstifta om mobilförbud i klassrummen för att öka studieron.
Bland lärarna går åsikterna isär.

”Lärare och föräldrar måste sluta kasta grus på varandra”

Debatt

”Föräldrar till barn med npf och lärare och specialpedagoger behöver gå samman. Så länge vi fortsätter att sparka varandra på smalbenen är vi svaga. Tillsammans är vi starka”, skriver Jiang Millington.

Kommentera

Forskarkritik mot fria skolvalet

Fritt skolval

En grupp forskare riktar skarp kritik mot det fria skolvalet och dess konsekvenser.
– Vi talar om det fria skolvalet som om alla hade möjlighet att välja. Det är nonsens, säger Marianne Dovemark, professor i pedagogik.

”Släpp in ungdomsförbunden på skolorna”

Debatt

”Att fler ungdomsförbund och partier tillåts besöka skolor är särskilt angeläget i en tid där ungas tilltro till demokratin sjunker”, skriver debattörerna.

Kommentera

Efter kritiken: Mobilen viktig för skolans likvärdighet

Mobilförbud

Allt fler höjer rösten för att stoppa mobilen i skolan. Men förbud löser inte problemen, menar Stefan Bonn på SPSM som vill att den tillåts för en mer likvärdig skola.
– Ett förbud kan ta ifrån en del elever deras möjligheter, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons