De har makten i Skolsverige

Bubblare på listan

ANNA LENA WALLSTRÖM, utbildningsreporter på TT. Ålder: 47.
Har skrivit om utbildningsfrågor på Tidningarnas Telegrambyrå i tio år. Hennes artiklar når miljonpublik – och kan avgöra vad som ska diskuteras.Hur känns det att vara en maktbubblare?
– Jag ser mig inte alls som det. Många av mina texter har inte ens byline. Det är snarare TT som är en bubblare i form av den stora räckvidden.
Men du bestämmer väl vad som ska skrivas?
–  Ja, jag har ganska stor frihet att både välja vad TT ska skriva om och vad vi inte ska skriva om. Men vissa saker är självklara. Har Jan Björklund en presskonferens så är det märkligt om vi inte skriver om den.
Vilken skolfråga är viktigast just nu?
– Gymnasieskolans framtid. Här är valet avgörande. Vad ska de rödgröna göra med
Alliansens gymnasiereform om de vinner valet?
Får skoljournalistiken det utrymme den förtjänar?
–  Jag kan svara för TT och ser att mina artiklar publiceras på många håll. Så intresset finns. Generellt skrivs och rapporteras det mer om förskolan, grundskolan och gymnasiet än om högskolevärlden. Det hänger nog ihop med att redaktionerna har lång och självklar tradition av kommunbevakning. Men med tanke på hur stor högskolevärlden vuxit så borde den nog bevakas mer.

LARS ARRHENIUS, barn- och elevombudet. Ålder: 46.
Beo är på väg att bli den instans som Sveriges elever saknat. En bidragande orsak är Lars Arrhenius. Uppväxt i Rwanda. Tidigare advokat och engagerad i Unicef. Ordförande i svenska Ecpat.

HELENA LINGE, förbundsstyrelseledamot i Lärarnas Riksförbund. Ålder: 38.
Lärare på Skegrie skola i Trelleborg som säger vad hon tycker i en kommun med ett eget skolparti. Sitter i dag i arbetsutskottet. Tänkbar efterträdare till Metta Fjelkner.

MARCUS STRÖMBERG, vd för Academia. Ålder: 42.
Under sig har civilingenjören Strömberg 45 000 elever och 2 500 anställda på 100 skolor. Academia är landets i dag största privata utbildningsföretag som just nu lockar amerikanska riskkapitalister.

SAMIR EL-HABINI, ordförande Sveriges elevers centralorganisation, SECO. Ålder: 21.
Tog över efter Susanne Bollhem vid kongressen i april. Tidigare en av landets mest lovande schackspelare som lagt pjäserna på hyllan och i stället satsar på juriststudierna i Göteborg.

1. JAN BJÖRKLUND, SKOLMINISTER.
Ålder: 48. Poäng: 46.
Tydligt engagemang för skolan sedan 1991 då han blev ledamot i skolstyrelsen i Stockholm. Aktiv i Folkpartiets ungdomsförbund i mitten av 1980-talet, ordförande i Folkpartiet 2007.
JURYNS MOTIVERING: Jan Björklund har satt agendan för 20 år framåt för den svenska skolan. Raden av reformer som är signerade Björklund är många. Han är djupt dedikerad skolan och äger fullständigt frågan inom den borgerliga alliansen.

2. YLVA JOHANSSON, RIKSDAGSLEDAMOT.
Ålder: 46. Poäng: 44.
Utbildningsfokus sedan hon började läsa ämnen i Lund för att bli NO-lärare. Började sin politiska karriär i Kommunistisk Ungdom och gick 1992 över till (S). 2009 invald i Socialdemokraternas verkställande utskott.
JURYNS MOTIVERING: Ylva Johansson har i snart 20 år lyckats vara den mest tongivande skolpolitikern inom socialdemokratin. Hon har varit uträknad flera gånger men är i dag starkare än någonsin. Att hon är utbildad lärare skapar extra trovärdighet.

3. FREDRIK REINFELDT, STATSMINISTER.
Ålder: 45. Poäng: 40.
Som student på Åva Gymnasium i Täby gjorde han sig mer känd som spexare och teaterman än råpluggande elev. Ligger lågt i skolpolitiken. Men den som är regeringschef har givetvis makt även här.

4. LOTTA EDHOLM, SKOLBORGARRÅD I STOCKHOLM.
Ålder: 45. Poäng: 39.
När hon var gift med Lars Leijonborg var paret Folkpartiets motsvarighet till Filippa & Fredrik Reinfeldt. Nu bildar hon nytt maktpar med Jan Björklunds statssekreterare Bertil Östberg.

5. ANN-MARIE BEGLER, GENERALDIREKTÖR FÖR SKOLINSPEKTIONEN.
Ålder: 56. Poäng: 39.
På ett och ett halvt år har hon sett till att Skolinspektionen blivit den tyngsta skolmyndigheten. Tidigare generaldirektör för Brottsförebyggande rådet (Brå) och överdirektör på både Socialstyrelsen och Rikspolisstyrelsen.

6. METTA FJELKNER, ORDFÖRANDE FÖR LÄRARNAS RIKSFÖRBUND.
Ålder: 60. Poäng: 39.
Med tio år på toppen och nu också vice ordförande i Saco har adjunkten från Hörby blivit en av akademikerfackens tyngsta röster. En maktspelare som älskar hetluften.

7. PER THULLBERG, GENERALDIREKTÖR FÖR SKOLVERKET.
Ålder: 65. Poäng: 37.
Socialdemokratisk kommunpolitiker i Täby som blev professor i historia, som blev rektor för Södertörns högskola som blev generaldirektör. I år blir han pensionär.

8. EVA-LIS SIRÉN, ORDFÖRANDE FÖR LÄRARFÖRBUNDET.
Ålder: 56. Poäng: 37.
Enda svenska i styrelsen för Educational International, ”lärarinternationalen”, som representerar 30 miljoner lärare. Tjänstledig från lärarjobet i Forshaga.

9. ANDERS BORG, FINANSMINISTER.
Ålder: 42. Poäng: 36.
Även med en etta i mattebetyg kan man komma långt. Via toppjobb i SEB och Riksbanken gav han sig hän åt politiken. Från villan i Katrineholm har han ett fast grepp över skolans ekonomi.

10. MONA SAHLIN, PARTILEDARE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA.
Ålder: 53. Poäng: 36.
Den 19 september blir hennes viktigaste dag någonsin. Om hon förlorar får hon lämna både partiledarposten och den här listan. Blir hon den första kvinnliga statsministern ligger flera av Jan Björklunds reformer risigt till.

11. PJ ANDERS LINDER, POLITISK REDAKTÖR PÅ SVENSKA DAGBLADET.
Ålder: 47. Poäng: 35.
Med ett förflutet som studentpolitiker har han ett gediget intresse av utbildningsfrågor. Med Alliansen vid rodret går det inte att avfärda Svenska Dagbladets ledarsida som ett högerspöke.

12. SOFIA LARSEN, ORDFÖRANDE FÖR RIKSDAGENS UTBILDNINGSUTSKOTT.
Ålder: 38. Poäng: 35.
Visserligen har Folkpartiet kommandot i Alliansens skolpolitik. Men kanske är det en centerpartistisk ekonom från Örebro som ska kunna utmana Björklund, om det blir en borgerlig valseger i höst.

13. ANNA EKSTRÖM, ORDFÖRANDE FÖR SACO.
Ålder: 51. Poäng: 35.
Trots att hon var statssekreterare i en S-regering är hon populär även inom borgligheten. Skulle ligga högre upp på listan om hon inte hade en överenskommelse med LR-ordföranden Metta Fjelkner att ligga lågt i skolfrågor.

14. IRENE WENNEMO, NÄRINGSPOLITISK CHEF PÅ LO.
Ålder: 44. Poäng: 34.
När Wanja Lundby-Wedin tycker något om skola och utbildning lyssnar hon först med Irene Wennemo. Stort förtroende i skolvärlden och fick regeringens uppdrag att utreda lärlingssystemet på gymnasiet.

15. MARIE GRANLUND, VICE ORDFÖRANDE I RIKSDAGENS UTBILDNINGSUTSKOTT.
Ålder: 48. Poäng: 34.
Det är inte alltid lätt att vara Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor. Det är ett stort parti med många åsikter. Knappast utbildnings- eller skolminister i en rödgrön-regering.

16. ROBERT NOORD, OPPOSITIONSRÅD I HANINGE KOMMUN.
Ålder: 34. Poäng: 34.
En av de drivande i arbetet med att förändra den socialdemokratiska skolpolitiken. Författare till uppmärksammande debattböcker som fått stor betydelse för partiet. Kan få en plats i regeringskansliet vid rödgrön valseger.

17. MATS PERTOFT, SKOLPOLITISK TALESPERSON FÖR MILJÖPARTIET.
Ålder: 56. Poäng: 33.
Waldorflärare från Södertälje. Stor anhängare av de försök där elever sätter betyg eller utvärderar lärarna. Kan få en tung post i utbildningsdepartementet i höst.

18. INGELA GARDNER SUNDSTRÖM, FÖRHANDLINGSORDFÖRANDE FÖR SKL , KOMMUNALRÅD I ÖSTERÅKER.
Ålder: 66. Poäng: 32.
Som ordförande för Sveriges Kommuner och landstings förhandlingsdelegation är hon med och sätter lönerna för en stor del av Sveriges lärare. I Österåker sitter hon på dubbla stolar som moderat kommunalråd och ägare av en friskola.

19. BERTIL ÖSTBERG, STATSSEKRETERARE I UTBILDNINGSDEPARTEMENTET.
Ålder: 61. Poäng: 32.
Tidigare kommunpolitiker på Lidingö som haft många olika positioner i Folkpartiet. Får stå i skuggan av sin chef Jan Björklund. Men få av Björklunds förslag ser dagens ljus om de inte fått ett okej från Östberg.

20. ROSSANA DINAMARCA, VÄNSTERNS SKOLPOLITISKA TALESPERSON.
Ålder: 36. Poäng: 30.
Utbildad lärare, men missnöjd med lärarutbildningen.Vill ha fokus på kunskap, inte på betyg. Rötter i såväl Chile som Trollhättan och mycket aktiv i riksdagens utbildningsutskott.

21. PETER WOLODARSKI, POLITISK REDAKTÖR, DAGENS NYHETER.
Ålder: 32. Poäng: 30.
Började sin journalistiska bana redan som knattereporter på tv:s ”Barnjournalen”. Studerade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Som chef för Sveriges tyngsta ledarsida är han viktig i skoldebatten, även om han inte är framträdande.

22. PEJE EMILSSON, ORDFÖRANDE I KUNSKAPSSKOLAN.
Ålder: 65. Poäng: 28.
Med sitt pr-företag Kreab har han i decennier gjort sig känd som Moderaternas ”hovlobbyist”. Startade Kunskapsskolan och var en drivande kraft i den omvälvande friskolereformen.

23. MARIA STOCKHAUS, ORDFÖRANDE I SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTINGS UTBILDNINGSBEREDNING.
Ålder: 46. Poäng: 26.
Moderat kommunalråd i Sollentuna och drivande i skolfrågor i SKL. Retade upp lärarfacken när hon lanserade förslaget att lärarlönerna ska kunna kopplas till elevernas resultat. Kandiderar till riksdagen i höst.

24. ILMAR REEPALU, KOMMUNALRÅD I MALMÖ.
Ålder: 66. Poäng: 26.
Flykting från Estland. Före detta attackdykare som efter 25 år som kommunalråd kandiderar för ytterligare en period i höst. Anklagad för såväl mutbrott som antisemitism, men klarat ut alla stormar med bravur.

25. SIGBRIT FRANKE, ORDFÖRANDE I VETENSKAPSRÅDETS UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA KOMMITTÉ.
Ålder: 68. Poäng: 23.
Förskolläraren som tog en psykologexamen och blev professor i pedagogik. Sveriges första kvinnliga universitetskansler. Tidigare gästprofessor på Berkeley, numera på KTH. När Sigbrit Franke talar lyssnar Utbildningssverige.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm