Annons
Foto: Erik Lundback

Debatten berör inte eleverna

Publicerad 1 mars 2012

Den svenska skolan befinner sig i kris, och allra sämst mår den i Södertälje.
Skolvärlden åker dit för att prata om hur det känns att vara elev i skolan när allt gungar, där det gungar som mest.
– Men det brukar inte vara skolan folk reagerar på när man säger att man är härifrån, säger eleven Henric Kennerö.

Har ni märkt av den senaste tidens mediafokus på skolan? Såg ni “Klass 9A” eller “Världens bästa skitskola”?
Henric Kennerö:
Jag har missat “Klass 9A” helt, det var inför det här som jag först hörde talas om programmet.
Olivia Söderström: Jag är inte så insatt, men mamma pratar mycket om det hemma. Hon följer alla debatter. Men jag tror inte jag har påverkats så mycket.
Marcus Andersson: Eftersom jag går sista året vill jag bara få skolan överstökad så fort som möjligt. Vi har gått i skolan sen vi föddes mer eller mindre. Nu vill man bara köra sista biten.
Felicia Marjakangas: Jag var inte så mycket i skolan i åttan och nian. Men jag älskar gymnasiet, här är man mer lika varandra på samma linje. Jag längtar inte till studenten. Jag skulle kunna vara kvar här ett tag till.
Henric: Det här är mitt femte år på gymnasiet. I början var jag väldigt intresserad av alla linjer och vad de ledde fram till. Men på sista tiden har jag släppt det, nu vill jag bara bli klar. Då var jag ung och ambitiös, nu är man gammal och trött.

Södertälje har inte det bästa ryktet som skolkommun. Är det något ni tänker på?
Henric: Det brukar inte vara skolan som är det första folk reagerar på när man säger att man är härifrån. “Jaha, du kommer från Södertälje? Har du kniv på dig?”. Jag tror det är rätt uppblåst. Sverige har inte så stor brottslighet eller farlig skolgång. Att då vara sämst betyder inte så mycket.
Olivia: Vad menas med sämst egentligen? Det är väl grundskolorna som har mest problem.

Alla skolfrågor som politiker pratar om, hänger ni med i debatten?
Marcus: Jag har suttit och tänkt på de nya CSN-reglerna mycket och blir bara arg. Det är ju helt sjuka grejer de lagt till i reglerna. Förut fick man en varning vid tjugo procents frånvaro, framöver kommer det att vara tio. Och man får bara sjukanmäla sig sex tillfällen under ett halvår, sedan måste man ordna sjukintyg.
Henric: Jag blir också förvirrad av det där. Vi har ju redan ett sorts betalningssystem nu. Har du nittio procent frånvaro men klarar kursen, drar de ändå in pengarna. Jag tycker det borde vara ett system som var baserat på resultat än bara på närvaro. Det finns folk som är jättesjuka som kommer hit och smittar andra bara för att de måste vara här. Eller som bara sitter av tiden.
Felicia: Man kommer ju inte med läkarintyg om man bara varit förkyld.

Vad är viktigast för studiemotivationen i en skola?
Olivia: För mig är lärarna allra viktigast. Är det en lärare som jag inte går ihop med kan det jättelätt bli att vi börjar tjafsa. Efter det går jag inte dit. Och det är ju bara jag som mår dåligt över det.
Felicia: Jag känner igen det där med lärare. Sedan är det viktigt att man känner sig trygg i skolmiljön.

Vad gör en skola bättre än en annan?
Henric: Steg ett är miljön. Det är öppet och ljust här, det känns hemtrevligt. På min förra skola var det trångt och mörkt. Det kändes som att gå omkring i en fängelsehåla. Plus att här jobbar man mycket med att göra saker över klassgränserna.
Felicia: Min linje flyttades hit till Wendela Hebbe efter sommarlovet, och vi i klassen märker stor skillnad. Det är mycket lugnare här. Och lite strängare, det är bra. Jag tror det är bra med längre dagar, för då börjar eleverna plugga mer.

Vad gör en bra lärare?
Marcus: Ger färre tråkiga uppgifter. Vi har haft lärare som ger instuderingsfrågor till varenda sak vi gör. Det är så tråkigt sätt att lära. Jag gillar powerpoint-undervisning. Där de går igenom och förklarar mer än att man själv ska ta boken till hjälp.
Olivia: Fler saker som man kan relatera till. Vi har precis satt upp musikalen “West Side Story” och nu ska vi skriva om den på engelskan. Det gör att vi kan relatera till ämnet på ett bra sätt.
Henric: Det viktigaste är att läraren får dig motiverad. En av mina favoritlärare någonsin hade en gång en lektion om engelsk grammatik i en timme och femtio minuter. Hela klassen var fokuserad och tyckte det var kul hela tiden. Efter den lektionen började jag överväga läraryrket.

Vad var det han gjorde så bra då?
Henric: Jag vet inte! Det var något med hans tempo och flöde.
Olivia: Det är viktigt att läraren är jämlik med eleverna. Jag har varit med om många lärare som kör “Jag vet bäst för att jag är lärare och äldre än du”. Det finns så många som utnyttjar sin maktposition.
Marcus: Vi har en lärare som är som en uppslagsbok, allt man kastar mot henne kan hon svara på. Men hon gör det på ett sådant skönt sätt. Hon kan sätta sig in hur vi har det i skolan. Kanske kommer hon ihåg hur undervisningen var när hon själv gick i skolan.

Vilka tips skulle ni ge till blivande lärare?
Henric: Bli som en vän för dina elever men sätt tydliga gränser.
Felicia: Man måste tycka om att jobba med ungdomar. Inte bara jobba som lärare för jobbets skull.
Olivia: Verkligen. Det finns så många lärare man haft som man känner “Varför är du här? Tycker du ens om ungdomar? Tycker du ens om människor?”.

Är det någon av er som vill bli lärare?
Olivia: Jag vill bli lågstadielärare. Jag gillar barn och vill lära ut och se när de lär sig och blir glada.
Henric: Ja, när man kliver in och hjälper någon yngre kompis är det så otroligt givande att se den personen bli bättre på något med din hjälp. Det skulle jag vilja testa.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Kollegial granskning stärker lärarna

Kollegial granskning

I Linköping granskar en lokal ”inspektion” lärarna på kommunens skolor. Anledningen: Att lyfta goda exempel och ge lärare återkoppling på vardagsarbetet. Lärarna själva känner sig stärkta av granskningsbesöken.

 

Annons
Annons

”Trygghet i skolan handlar om att bli sedd”

Lärmiljöer

Hur skapar man tryggare klassrum och miljöer i skolan? Arkitekten och skoldesignern Peter C Lippman lyfter fram vikten av hörn där elever både kan känna sig säkra och sedda.
– Viktigast är ändå att du lär känna dina elever, säger Lippman.

Annons

Ny forskning: Mentorsuppdraget splittrar lärarnas arbete

Forskning

Mentorsuppdraget tränger in i förberedelserna av undervisningen och läraren får svårt att bestämma över och planera sin arbetstid.
Det visar Helena Wallströms avhandling.

Nytt stöd ska hjälpa skolor förebygga elevhälsoarbetet

Elevhälsa

Många skolor strävar efter att organisera elevhälsoarbetet för att det ska bli mer förebyggande och hälsofrämjande – men utmaningen är stor. Nu släpper SPSM ett nytt stödmaterial som ska hjälpa skolorna i utvecklingen.

Annons
Annons

Språkutveckling på schemat

Projekt

På Nya Munken bryter man schemat för att eleverna ska kunna jobba med språkutvecklande pass. Projektet är en fortsättning på läslyftet med syftet att öka måluppfyllelsen.

Annons

Så ska lärarutbildningen bli bättre

Lärarutbildning

Minst betyget C i undervisningsämnet, obligatoriskt lämplighetsprov och mer metodik. Så vill Lärarnas Riksförbund och Liberalerna stärka lärarutbildningen.
– Färre lärosäten är det viktigaste förslaget, då kan man höja kvalitén säger LR Stud:s ordförande Mimmi Rönnqvist.

Vart tog liberalismen vägen?

Blogg

"Om vi kan engagera 3 000 pensionärer till arbete i den svenska skolan, vore det inte bättre att de var i de klassrum över hela landet som saknar behöriga lärare?"
Per Kornhall är kritisk till Liberalernas utspel om att låta Skolinspektionen rekrytera tusentals lärare.

L vill stänga skolor som ger glädjebetyg

Förslag

Anställ 3 000 pensionerade lärare för rättning av nationella prov och ge Skolinspektionen rätt att dra in tillstånden för skolor som delar ut glädjebetyg. Det är Liberalernas förslag för att säkerställa likvärdig bedömning.

Läraren: Ställ frågor till dina läromedel

Läromedel

Den svenska modellen där lärare ansvarar för läromedelsinköp är ovanlig. Historieläraren Lina Lindström och hennes kollegor lade en hel termin på att hitta rätt bok.

Nationella prov i svenska sprids på sociala medier

Nationella prov

De nationella proven i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 9 har under tisdagsmorgonen spridits bland elever på sociala medier. Uppsatsdelen som skrivs på torsdag ska också ha spridits.

Så ska lärarnas karriärstege se ut

Läraryrket

Professionell utveckling i fyra steg, och fokus på kärnuppdraget – att undervisa. Det är huvudpoängerna i utredningen som ska stärka lärarprofessionen.

Lärarbristen: Viktigt behålla befintliga lärare

Behörighet

I några av landets kommuner är andelen behöriga lärare under 50 procent.
– Det görs en del men för lite. Man måste jobba för att behålla de behöriga lärare man har, säger Mattias Björlestrand, LR Norberg.

Regeringen: Staten bör ta större ansvar för gymnasieskolan

Styrning

Regeringen ska utreda hur staten kan ta över delar av ansvaret för gymnasieskolan från kommunerna. LR:s Åsa Fahlén välkomnar idén: ”Jag jublar” säger hon.

Det här är skolans otryggaste plats

Blogg

När man är naken ska man ha rätt att kunna bestämma vilka som kan se en eller inte – särskilt som barn.
Så varför ska barn tvingas att duscha bland ett dussin andra?
Alexander Skytte, idrottslärare, skriver om skolans otryggaste plats: Omklädningsrummet.

30 år efter genombrottet i mellon: ”Satsade hellre på att bli lärare”

Musiklärare

För 30 år sedan deltog läraren Karin Ljung i Melodifestivalen med låten ”Säg är det sant?”. Men hon valde bort artistkarriären för att satsa på läraryrket.

”Låt eleverna använda sina hjälpmedel vid nationella proven”

Debatt

Att inte låta elever med dyslexi använda stavningsprogram vid de nationella proven är lika dumt som att ta bort den synskadades vita käpp när hen ska gå över vägen, skriver läraren Karin Herlitz i ett debattinlägg. 

Kommentera

Skolan med nolltolerans mot skojbråk

På Järvenskolan Tallås i Katrineholm har man nolltolerans mot skojbråk.
– Om man får skojbråka blir det en kultur där det är okej att slåss, och det vill vi inte ha på skolan, säger specialläraren Maria Ekberg.

Pedagogiska överlämningar problem för lärare och elever

Elevhälsa

Misslyckade överlämningar när elever byter skola eller skolform skapar problem för lärare och lidande för elever. Specialpedagogen Ida Necovski tycker det är dags att prata om det.

”God undervisning leder till studiero”

Ordning och reda

Bra lärandemiljö och god undervisning leder till studiero. Det var ett budskap som återkom när trygghet och studiero diskuterades i en öppen utfrågning i utbildningsutskottet. 

Jonas Vlachos: Höj kravnivån på nationella proven

Nationella prov

De nationella proven ska bli mer styrande. Som en följd av det kommer fler elever få betyg F, förutspår nationalekonomen Jonas Vlachos. Själv tycker han att F-nivån borde avskaffas.

Skolverket svarar på kritiken: Ytterst huvudmannens ansvar att fortbilda lärare

Replik

Matematikläraren Johan Wikström riktade i en debattartikel skarp kritik mot att programmering nu införs i skolans matematikkurser.
Nu svarar Anna Westerholm, chef för avdelningen för läroplaner på Skolverket, på kritiken.

Kommentera

Så ska skola och föräldrar kunna mötas i konflikten

Arbetsmiljö

Konflikten mellan skola och föräldrar har blivit ett växande besvär och har lett till en stark debatt. Lärarnas Riksförbund, Föräldraalliansen och Barn i Behov möttes nyligen för att diskutera problematiken i skolan och hur man ska bli bättre på att arbeta tillsammans i framtiden.

Satsning för särskilt begåvade elever – så gick det sen

Särskilt begåvade

För tre år sedan storsatsade Simrishamns kommun på högstadieläraren Ola Olsson för att sprida kunskap om särskilt begåvade elever. Men hur gick det sen?

Mer forskning ska ge bättre lärare

Forskning

Bättre lärarutbildning – och i förlängningen bättre förutsättningar för lärare. Det ska bli resultatet av det förslag som i dag lämnades över till regeringen. 

”Lärare behöver få hjälp med extra anpassningar”

Stöd

Många lärare tampas dagligen med hur man ska ge elever extra anpassningar som stödinsats. Specialpedagogen Helena Wallberg vill se nya tag för att bryta den stora osäkerheten i skolan.
– Skolan ägnar för mycket tid åt att skriva listor på extra anpassningar, då har det redan gått snett, säger hon.

Valet 2018

Liberalerna tar täten som skolparti

Valet 2018

Liberalerna har den bästa skolpolitiken enligt väljarna, visar Novus senaste väljarmätning.

”Det är dags att lägga ner Skolverket”

Debatt

Att man stoppar in programmering i redan fullmatade matematikkurser har fått bägaren att rinna över, för matematikläraren Johan Wikström.
Nu har det blivit dags att lägga ner Skolverket, skriver han i sitt debattinlägg.  

Kommentera

Undervisning på distans blev skolans lösning i snökaoset

Digital undervisning med videosamtal mellan lärare och elever blev Färsingaskolans nödlösning för bibehållen undervisning i det rådande snöovädret.

– Jag sa till lärarna att vi ska våga pröva någonting nytt, säger Chris Hansen-Sonestam, rektor på skolan.

”Vi tar föräldrarnas förtvivlan på allvar”

Undervisning

En bok för föräldrar om hur barn lär sig matematik har blivit en riktig kioskvältare i Norge. Men även lärare har mycket att hämta i boken, säger författarna Elin Natås och Anne Lene Johnsen.
– Vi ger lärare förståelse för varför elever inte förstår och konkreta verktyg för att hjälpa.

Virala läraren: Lär eleverna om datorer – utan datorer

Viralt

Richard Appiah Akoto undervisar i datoranvändning – utan att använda några datorer. Foton av den ghananska läraren som lär ut datoranvändning med hjälp av svarta tavlan har blivit en viral succé och har delats tusentals gånger på sociala medier.

Nya avtalet: ”Måste titta på var gränsen för undervisningstid går”

Avtalsrörelsen

Om en månad ska det nya läraravtalet vara i hamn. En viktig del i förhandlingar som pågår just nu är hur mycket lärare undervisar.
– Det måste finnas gränser för hur mycket är det rimligt att undervisa, säger LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ny miljonsatsning på ledarskap för lärare

Ledarskap

I Kiruna storsatsar man på lärares ledarskap. Nära tio miljoner kronor skjuts till för att 130 lärare i kommunen ska få utveckla sitt ledarskap.

Så ska lärare orka jobba längre

Forskning

Det behövs nya mönster i arbetslivet om medarbetare ska jobba till 69 års ålder. ​​​​Professor Ewa Wikström leder ett forskningsprojekt där man har studerat olika metoder för hur arbetslivet kan behålla fler anställda längre upp i åldrarna.

Här är årets Lärarpristagare

Naturvetenskap

Årets lärarpristagare är utsedda av Kungliga Vetenskapsakademien, och fyra pedagoger inom naturvetenskap och matematik får dela på 200 000 kronor.
– Jag blev lite häpen, jag är en vanlig högstadielärare, säger NO-läraren Hans Erkhammar.

Lärare lockas med 6 000 mer i lön för att jobba på ytterstadsskolor

Lön

Med 6 000 kronor mer i månadslön hoppas Stockholm stad locka fler lärare till två skolor som ligger i socioekonomiskt svaga områden.

”Lärmiljön har blivit lugnare med lågaffektivt bemötande”

Problemskapande beteende

I grundsärskolan i Linköping jobbar pedagogerna sedan flera år med lågaffektivt bemötande.
– Nu fokuserar vi på rätt saker, säger läraren Linda Davidsson.

Forskning: Lärare saknar verktyg för att hantera extremism

Forskning

Kommuners handlingsplaner för våldsbejakande extremism i skolan är ingen tillräcklig grund för lärarna. Det menar forskaren Christer Mattsson.
– Råden som ges till lärarna är banala och ytliga, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons