Deltidsregler ger brist på lärarvikarier

De regler om max 75 dagars deltidsstämpling som infördes 2008 är på väg att leda till akut vikariebrist i landets skolor.
– Det är ett stort problem. Vi har många vikarier som vill jobba men som tvingas säga nej, och då blir ibland enheterna utan vikarier, säger Annika Bylund, vikarieförmedlare i Luleå.

Sedan 2008 får deltidsarbetslösa stämpla upp till heltid i maximalt 75 dagar. När de 75 dagarna har löpt ut kan den arbetslöse förlora mycket pengar på att ta ett deltidsjobb jämfört med att stanna hemma och heltidsstämpla.
Nu börjar effekterna av 75-dagarsregeln märkas på allvar. Inom skolan råder på många håll brist på vikarier, detta trots att det finns lärare som går arbetslösa.
– Jag har talat med många lärare som inte vill något hellre än att jobba men som måste säga nej till arbete för att de blir av med sin a-kassa annars. Det är naturligtvis frustrerande för dem, och för oss också, säger Jeanette Eklund på Crew Personaluthyrning, som hyr ut lärarvikarier i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Tina Becker, försäkringsinformatör på Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa, AEA, får många upprörda samtal från deltidsarbetslösa som upplever att de straffas ekonomiskt när de försöker komma ut och arbeta:
– Men vi är ju piskade till att följa regelverket. Jag brukar säga att det gäller att bombardera Arbetsmarknadsdepartementet med synpunkter.
Något som ofta kritiseras är hur åtgången av de 75 deltidsdagarna beräknas. Tina Becker förklarar:
– 75 dagar räcker ganska länge om du är arbetslös en dag i veckan, men den som går in och jobbar en dag en vecka gör av med hela fyra av sina 75 deltidsstämplingsdagar. Då tickar dagarna iväg väldigt fort.  
 I Luleå kan vikarierna ange hur mycket de kan arbeta i personliga kalendrar. Där syns det tydligt att 75-dagarsregeln utgör ett hinder.
– Allt fler skriver att de inte kan ta kortare vikariat på grund av a-kassereglerna, säger Annika Bylund. Och då kanske vi inte får ut någon vikarie alls.
Lärarnas Riksförbund har uppvaktat regeringen angående deltidsreglerna. Kanslichef Lars Hallenberg kommenterar:
– Förändringarna i a-kassesystemet har skett med yxa och slag utan eftertanke och analys. Det har vi framfört flera gånger.  Man är inte beredd till några som helst avvikelser, utan det är ettor och nollor som gäller. En ganska stor andel lärare arbetar deltid, det måste vara så för att verksamheten ska fungera. Men om folk tvingas avstå från att jobba på grund av reglerna, då är det fel på systemet.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm