lc3a4get_demira_01
Läget

Demira Hajdarevic om filosofi

Skolvärlden frågar eleven Demira Hajdarevic om hennes intresse för filosofi, religion och beteendevetenskap.
– Vi brukar diskutera om gud finns, för alla har så olika syn på det.

Mer om Demira Hajdarevic

Ålder: 18 år.

Gör: Går andra året på samhällsvetenskaplig linje med beteendeinriktning
på Väsby nya gymnasium i Stockholm.

Gillar allra mest: Att vara kreativ och skapa, måla, filma och fota.

Min relation till beteendevetenskap: Intressant för att det omfattar frågor utan rätt – och fel – svar (oftast). Det bidrar till intressanta diskussioner, som alla kan relatera till.

Varför har du blivit intresserad av filosofi och psykologi?

– Jag tycker om frågor där det inte finns ett, utan olika svar som man får diskutera sig fram till. Jag älskar att diskutera och fundera över saker ur olika perspektiv och att aldrig riktigt ha ett svar.

Har du någon favorittänkare?

– Egentligen är jag inte så bra på tänkare.
Jag har varit inne på ganska många, men jag blev väldigt intresserad av John Locke (engelsk filosof, död 1704). Jag säger inte att jag håller med honom i allt, men han har spännande synpunkter. Jag fastnade för att han diskuterade olika saker, allt från människan till olika samhällsfrågor, politik och statsvetenskap.

Diskuterar ni utanför skolan också?

– Ja, de här ämnena är väldigt diskussionsbara. Det blir automatiskt så att man sitter hemma en fredagskväll och börjar diskutera livsfrågor. Vi nämner filosofer och diskuterar det här naturligt. Det är inte bara skolämnen, utan vi är intresserade av det på allvar.

Vilka frågor pratar ni om?

– Typiskt för mig och mina kompisar är att diskutera samhällsfrågor och politik. Vi brukar också diskutera om gud finns, för alla har så olika syn på det. Vi pratar ofta om det med ateister, kristna eller folk med andra religioner. Det är intressant att höra hur de tänker. När vi läste psykologi pratade vi mycket om hur barndomen kan påverka oss senare i livet. Det hände att vi analyserade oss själva och varför vi är som vi är.

Läser du böcker om sådana här frågor på fritiden också?

– Jag läser inte så mycket böcker, men om jag läser är det klart att jag vill ha en bok som har ett budskap och något att analysera och diskutera.

Händer det att ni gör något aktivt för att påverka någon/något efter en diskussion?

– Nej, i alla fall inte jag. För mig handlar det mer om att analysera och diskutera.

Handlar det om att påverka varandra eller om att formulera sina egna tankar?

– Absolut kan man bli påverkad och ändra sig, men framför allt bidrar det till större förståelse och respekt för varandra. Vi tycker ofta olika och alla accepterar det. Resultatet är ökad förståelse och det är jättebra.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm