lisa_bjur
Källkritik 

”Det är för sent att prata om det här på högstadiet”

Stiftelsen Teskedsorden har sedan 2006 arbetat med en rad olika projekt för att nå barn och unga i skolan och få dem att reflektera över viktiga frågor.
En av dessa frågor är källkritik på nätet.

Om Lisa Bjurwald:

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald har 20 års erfarenhet som journalist och har arbetat som ledarskribent på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, som kolumnist på Fokus och som redaktör på Medievärlden. Hon har även arbetat på Expressen och ingått i Expos redaktion.

Förutom sitt mångåriga journalistiska arbete har hon skrivit tre böcker med teman som högerextremism och näthat. ”God dag kampsyster!” (med Maria Blomquist, 2009) handlar om kvinnornas roll inom extremhögern. ”Europas skam. Rasister på frammarsch” (2011) är kritikerhyllad och har översatts till flera språk. ”Skrivbordskrigarna. Hur extrema krafter utnyttjar internet” (2013) har tilldelats Teskedsordens bokpris.

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald är expert på rasism och våldsam extremism och sitter sedan 2014 i Teskedsordens styrelse. Hon har tillsammans med mellanstadielärare runt om i landet varit med och arbetat fram material om källkritik för barn på nätet.

– Vi har arbetat fram deltagaraktiva modeller både för elever och pedagoger, och det handlar om praktiska övningar: vad man gör i olika situationer och hur man ska förklara om någon elev stöter på en sådan sajt, säger Lisa Bjurwald.

Enligt Lisa Bjurwald har det inte funnits något material tidigare som riktar sig till lärare i mellanstadiet.

– Vi vet inga andra som riktar in sig på den målgruppen, säger hon och tillägger:

– Det är nästan för sent att börja prata om det här materialet i högstadiet. För man vet ju enligt studier att ju äldre man är när intoleranta idéer får fäste, desto svårare är det att börja tänka på ett mer tolerant sätt. Man måste börja så tidigt som möjligt i åldrarna. Man kan inte vänta tills att de är 13–14 år.

Hur viktiga är lärarna i det här projektet?

– Läraren är de enda som kan det här. Studier visar att föräldrar är dåliga på att fråga sina barn vad de har gjort ute på nätet, och än mindre att ge någon form av vägledning. Det enda sättet att nå barn och unga i dag är via skolorna. Lärarna har en extremt viktig roll i detta.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm