reinfeldt_0
Foto: Daniel Hirsch
Moderaterna

”Det har kommit, det nya”

Det var en självsäker och skämtsam statsminister som intog scenen i Almedalen på Moderaternas dag. Han höll ett brett tal, som fångade många områden, men där jobben och ekonomin ändå var i centrum. Och skolan fick fem minuter.

– Är det någon av er som är här som är lärare och som jobbar med våra barn i skolan? Tack för alla era insatser för våra barn. Lyssna inte på de som säger att det går dåligt i svensk skola, vi tror på er.

Det var skolan och lärarna som inledde Fredrik Reinfeldts partiledartal. Men sedan gick han över till att tala om Moderaternas ideologiska kärna.

Om frihet, marknadsekonomi och den enskilda människans rätt att forma sitt eget liv.

Efter det uppehöll han sig vid en av de tre punkter som Moderaterna satt upp som sina prioriteringar: ordning i ekonomin. Och att vi nu, när vi tagit oss igenom en finanskris och en långdragen lågkonjunktur, måste börja bygga upp reserver inför nästa kris.

– Det är att vara rädd om människor, sa han.

Efter ekonomin kom jobben. Moderaternas mål är att få 350 000 fler människor i jobb till år 2020. Och under sitt tal valde han att prata ganska mycket om grupper som har det svårt: handikappade, de som kommer från ett annat land och unga som inte har gått klart sin utbildning. Om att moderaterna vill satsa mer resurser på undervisning i svenska för att nyanlända snabbare ska lära sig språket, att de vill ge mer resurser till samhall och att de vill satsa på ung företagsamhet, drivhuset med flera organisationer för unga entreprenörer.

Som nummer tre kom så skolan.

– Vi tar på allvar att vi måste säkra bättre resultat i den svenska skolan. Vi har faktiskt mycket stora förändringar. Har ni lyft på taket och lyssnat hur det låter i skolan? Det är så mycket nytt att förhålla sig till. Betygen är nu annorlunda, kommer tidigare. Hem kommer barn som säger: ”Mamma, mamma jag ska skriva nationellt prov och det vill jag till pappa också förresten.” Det har kommit, det nya. Som tar kunskapsuppdraget på allvar, sa han.

Reinfeldt kom inte med några nya löften kring skolan. Utan påminde om tidigare löften om att utöka grundskolan till tio år, att de vill mäta elevernas resultat efter det fjärde året för att kunna sätta in stöd tidigt, att de vill satsa på mindre klasser eller tvålärarsystem för att ge mer tid mellan elev och lärare, att de vill ha mer matteundervisning och att de kommer fortsätta bygga ut satsningen på matematik om de får fortsatt förtroende efter valet.

Totalt ägnade Fredrik Reinfeldt cirka fem minuter åt skolan.

Han avslutade med att tala om försvaret, klimatet och kritiserade oppositionen för skattehöjningar som aviserats.

Och så påminde han om hur bra vi har det som lever i ett land som inte har varit i krig på 200 år och som kan fnissa åt att det land vi senast krigade mot var Norge.

– Hur många har det så i sina länder. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm