Kommunen kommenterar

”Domen förändrar inte vår bedömning”

Lärare oroas över hovrättsdomens konsekvenser för yrket, men Sollentunas förvaltningschef Daniel Broman ser inga skäl för uppsägning.

En Sollentuna-lärare fälldes för kränkande behandling av Barn- och elevombudet för att ha knuffat en elev som hade uppträtt störande och respektlöst mot domare, andra spelare och publik under en fotbollsturnering. Även om agerandet ansågs som oacceptabelt fann varken Lärarnas ansvarsnämnd eller förvaltningsrätten skäl att utdela en varning, men läraren dömdes för misshandel i hovrätten efter en friande tingsrättsdom.

– Om det här får konsekvenser för läraren måste vi lärare ta oss ett snack om hur vi ska ta oss an exempelvis fotbollsturneringar. Om jag ska vara helt säker på att inte bli fälld av BEO så kanske jag blir tvungen att sitta i lärarrummet under rasterna när ungarna kränker varandra på skolgården, säger Magnus Blixt, mellanstadielärare och ledamot i Lärarnas ansvarsnämnd, men inte delaktig i beslutet om just Sollentuna-läraren.

Huvudmannen Sollentuna kommun har haft kontakt med Sveriges kommuner och landsting om fallet och inväntar deras svar, men förvaltningschefen Daniel Broman gör ingen skillnad i bedömningen efter hovrättsdomen.

– Vi visste att lärarens agerande var fel från början och man flyttade läraren från eleven direkt så att de inte skulle träffas. Sedan dess har det gått nästan två år utan att något nytt har hänt. Vi kommer aldrig att acceptera att lärare kränker elever, men vi menar det finns inte tillräckliga skäl för uppsägning. Dessutom har läraren skött sitt uppdrag perfekt hela tiden och är väldigt omtyckt på skolan. Det måste man också ta med i en bedömning.

Daniel Broman känner sig lite tveksam till hovrättens bedömning av fallet, men understryker att han inte är jurist.

– Vi kan aldrig försvara att en lärare gör så här, men sen kan jag tycka att brottsrubriceringen känns lite tuff och det var lite konstigt att två nämndemän bedömde situationen annorlunda. Vi som kommun tyckte att den här eleven hade provocerat väldigt mycket så vi ville inte betala BEO-skadeståndet direkt till eleven, men det gick inte att göra så.

Lärare berättar att de känner sig tveksamma till att utsätta sig för liknande laddade situationer med tanke på hovrättsdomen och BEO:s fällning.

– Jag har full förståelse för det och vi har självklart diskuterat internt vilka signaler en uppsägning skulle sända internt. Man kan aldrig acceptera att lärare gör här sakerna oavsett, men jag tycker också det är viktigt att lärare ska kunna säga ifrån utan att man ska vara rädd för repressalier.

Daniel Broman anser att läraren skulle gått därifrån och kallat på en kollega istället så kanske situationen kunnat hanteras på ett annat sätt.

– Det här föranleder oss och skolor över hela landet att fråga oss hur vi ska hantera elever när sådant händer. Jag har läst om hur man i Frankrike har en organisation där någon utifrån kallas in så att man själv inte behöver ta de här fajterna. Vi kommer att titta på hur vi kan arbeta framöver.  

I andra änden finns kanske arga föräldrar som undrar om en misshandelsdömd lärare kan jobba kvar?

– Jag förstår att det kan vara irriterade också, men jag tycker att skolan har haft en bra dialog med föräldrarna och man har prövat händelsen hos ansvarsnämnden som sagt att det här inte är en oskicklig lärare. Vi som huvudman ska också förhålla oss till de arbetsrättsliga aspekterna.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm