tag_dator

Foto: Shutterstock/Mostphotos

Arbetsmiljö

Efter fackets kamp – nu får lärarna arbeta hemifrån

I Lund var gymnasielärare tvingade att distansundervisa på plats i skolan. 
Efter fackets kritik har kommunen nu vänt i frågan.
– Beslutet kunde ha kommit mycket tidigare, säger Robert Jivegård, kommunombud för LR i Lund.

Skolvärlden har tidigare belyst situationen i Lund där kommunen hade beslutat att samtliga lärare och studie- och yrkesvägledare på gymnasiet måste gå till arbetsplatsen om man är frisk. Detta trots att det rör sig om ett stort antal personer som dagligen pendlar till tomma skolor för att hålla i en distansundervisning som går att genomföra hemifrån.

Från kommunhåll vidhölls hela tiden att man följer Folkhälsomyndighetens råd – men både Lärarnas Riksförbund i Lund och lärarna i kommunen hade en annan tolkning av situationen.

– Min uppfattning är att man bryter mot råden som Folkhälsomyndigheten ger på sin webbplats. Om Sveriges statsminister går ut på en presskonferens och säger att alla måste göra sin plikt för att hindra smittspridning blir det konstigt att gymnasielärare inte får möjligheten att arbeta hemifrån. Jag ser inte det kloka i det beslutet, sa Robert Jivegård, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Lund, till Skolvärlden då.

Dagen efter Skolvärldens rapportering av läget i Lund, den 1 april, kom det nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten – där en av punkterna i allra högsta grad berörde lärarna:

  • Arbetsgivare bör se till att anställda arbetar hemifrån om det är möjligt, samt se till att anställda undviker onödiga resor. 

Det fick Lunds kommun att sakteligen börja att röra på sig mot en förändring, menar Robert Jivegård.

– Jag tror de nya rekommendationerna fick kommunen att tänka om och se det vi påpekat hela tiden, för det kom en mycket hårdare beskrivning där det betonades att personal borde få möjlighet att arbeta hemifrån.

Robert Jivegård.
Robert Jivegård. | Foto: Andreas Hillergren

Under påsklovsledigheten i Lund togs det nya beslutet av kommunen att man ska få möjlighet att börja jobba hemma, vilket gäller samtliga yrkesgrupper som har den möjligheten.

Robert Jivegård gläds åt beslutet, men anser att det kommer på tok för sent.

– Det är ett klokt beslut, men lärarna borde ha fått den här möjligheten mycket tidigare för att minska smittspridningen. Eftersom verksamheten på komvux och gymnasiet lade om hela sitt sätt att arbeta så borde man kunnat ge oss möjligheten att jobba hemma i och med att vi undervisar på distans. 

Från och med den 16 april kan lärare i kommunen ansöka om att undervisa hemma. Innan beslut om arbete hemifrån beslutas ska medarbetaren fylla i en checklista som tagits fram av kommunen i samverkan med facken, där man bland annat skall uppge om man har möjlighet att arbeta ostört hemma.

– Det innebär att skolpersonalen ska fylla i en blankett och ge till sin chef som i sin tur medger att man har möjlighet att arbeta hemifrån. Blanketten är generell eftersom den gäller alla yrkesgrupper på utbildningsförvaltningen.

Den första reaktionen bland medlemmarna angående blanketten är att den har väckt irritation, berättar Robert Jivegård.

– Medlemmar uppfattar inte att den signalerar tillit till gruppen. Man kan dock anta att lärare med ferietjänst har ungefär en fjärdedel av sin arbetstid som förtroendetid. Det innebär att många lärare har redan en arbetsplats hemma där man kan arbeta. Det är dock viktigt att komma ihåg att med blanketten vill cheferna poängtera och betona sitt arbetsmiljöansvar. Så jag kan förstå både arbetsgivaren och medlemmarna i frågan.

Robert Jivegård tror att kommunens vändning i ärendet kan leda till att fler kommuner kommer ta efter Lunds beslut.

– Jag skulle bli oerhört förvånad om de kommunerna som inte har tillåtit möjligheten till att jobba hemifrån fortsätter att hålla fast vid sin linje, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm