nyanlanda
Nyanlända

Efter lärarnas kritik – nu får de chans att stanna

Efter massiv kritik från landets lärare backar regeringen.
Nu har regeringen kommit överens om en lagändring som ger ensamkommande flyktingbarn, som riskerat utvisning när de fyllt 18 år, rätt att stanna om de studerar på gymnasiet. 

Skolvärlden har tidigare skrivit om lärare som vittnat om en nästintill hopplös situation med nyanlända elever som inom kort väntas få utvisningsbeslut. Catharina Pålsson, rektor på Vuxenutbildningen i Höör, berättade då om hur hennes lärare kände en tung stress och att de inte gavs möjlighet att utföra ett bra jobb. Organisationen hann helt enkelt inte med.

– Tittar man på situationen nu i höst är det en helt annan form av stress som sliter mer på personalen, den som vi möter av att många hotas med utvisning. Detta hamnar i knät på personalen och skapar en trötthet som är mycket större än en vanlig höst i skolvärlden, sa hon.

Ensamkommande flyktingbarn fick tidigare oftast permanent uppehållstillstånd. Men efter ett nytt ställningstagande från Migrationsverket i somras, som fick stor kritik, får den här gruppen endast tillfälliga uppehållstillstånd fram till 18-årsdagen.

Regeringen har nu kommit överens om en lagändring som ger ensamkommande flyktingbarn, som har riskerat utvisning på sin 18-årsdag, rätt att stanna om de studerar på gymnasiet. Lagändringen träder i kraft nästa sommar.

– För de barn som kom hit före de skärpta reglerna, läser på gymnasiet och på grund av en ändrad praxis har mött en stor osäkerhet i och med att man ska lämna när man fyller 18, ger vi möjlighet till de längsta tillgängliga tillfälliga uppehållstillstånden, fyra år. Det är för att skapa en ökad trygghet för de här barnen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till TT.

Regeringen vill nu låta de ungdomar som går på gymnasiet få möjlighet att stanna längre via tillfälliga uppehållstillstånd som sträcker sig över studietiden. Efter utbildningen har man, om man etablerat sig och skaffat ett arbete, möjlighet att få ett permanent uppehållstillstånd.

– Jag tycker det visar att regeringen faktiskt har lyssnat på lärarna. Men det är ingen optimal lösning. Det är fortfarande en osäkerhet, så det återstår att se hur det här faktiskt landar, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén till P4 Göteborg.

Moderaterna säger nej till regeringens förslag.

— Det verkar som att Stefan Löfven nu börjar ge efter för Miljöpartiet i migrationspolitiken. Att förlänga tiden för personer som en gång har fått avslag på sin asylansökan tycker vi är fel. Det måste vara skillnad mellan ja och nej i asylpolitiken, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell till TT.

Johan Forssell menar att lagändringen bara kommer att komplicera återvändandet om man skjuter upp beslutet. Men enligt Gustav Fridolin är skillnaden ändå betydelsefull.

— Det är en väldigt svår situation som barnen är i, men det är en väldig skillnad att behöva vara rädd för att man rycks upp mitt under gymnasieutbildningen och skickas tillbaka enbart för att man passerat ett datum, och att få ett av de längsta tillgängliga tillfälliga uppehållstillstånden, säger Fridolin.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm