lessebo_nytt
Fackligt

Egen lösning räddade ferietjänst

Komvuxlärare i Örebro tvingas byta ferietjänst mot semestertjänst för att svara upp mot de krav skollagen ställer på vuxenutbildning. I Lessebo har man hittat en egen lösning. Och både behållit ferietjänsterna och fått andra vinster på köpet. 

I Örebro har en grupp lärare på komvux ställts inför ultimatum: omvandla ferietjänsten till en semestertjänst eller sök ett nytt jobb alternativt acceptera en omplacering. Nerikes Allehanda berättar att både fack och berörda lärare är negativa till kravet på att byta anställningsform.

Anledning är skollagens krav på att vuxenutbildning ska bedrivas hela året och Mokhtar Bennis, enhetschef för komvux i Örebro, säger till tidningen att en ferietjänst är svår att förena med det uppdraget.

I den lilla småländska kommunen Lessebo stod man inför en likande situation för ett par år sedan. Som facklig företrädare försökte Anette Weidenmark, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Lessebo, då protestera men hon fick inget gehör. Istället började hon fundera över om det var möjligt att arbeta på något annat sätt. Hon gick tillbaka till sin skolchef och ställde en rak fråga.

– Jag frågade: ”Vilken är din prioritet, är det att lärarna ska ha semestertjänst eller är det att vi löser problemet?” Då svarade han att det självklart var att vi löste problemet, berättar Anette Weidenmark.

Hon fick klartecken på att ta fram ett förslag på hur man i praktiken skulle kunna få ihop ferietjänster för lärarna och samtidigt erbjuda sfi-eleverna den utbildning de har rätt till.

– Genom systemet erbjuds eleverna sju extra veckors undervisning, jämfört med tidigare. Vi har generellt sett lite större grupper nu. Samtidigt har vi omfördelat lärarresurserna så att vi är två lärare som undervisar i samma klass några lektioner i veckan.

Jämfört med övriga elever startar sfi-eleverna två veckor tidigare i augusti och går två veckor längre i juni. De har inte heller något höst-, sport- eller påsklov. Under jullovet och fem sommarveckor är skolan stängd men i samråd med socialförvaltningen har man löst elevernas utbildningstid under de fem sommarveckorna så, att eleverna får hemuppgifter som täcker ungefär 50 procents arbetstid. Något som sedan följs upp i augusti.
 
– Vi har färre grupper under ”loven”. De elever som inte måste vara i skolan för att få ekonomiskt bidrag studerar inte i skolan då. De som vill får extrauppgifter att göra hemma under loven så de ändå kan gå framåt i sin utbildning, säger Anette Weidenmark.

Det innebär att ungefär två tredjedelar av eleverna är i skolan under ”loven” och undervisas i lite större grupper än vanligt. Alla lärare arbetar 194 dagar per år och arbetet på loven delas upp så att tre undervisar i augusti, tre på höstlovet och så vidare.

– Om jag har jobbat ett lov så får jag ta ut motsvarande antal dagar vid ett annat tillfälle under läsåret. Övriga lärare täcker upp genom att man tar bort dubbelbemanningen. Det är en stor vinst för oss lärare, nu äntligen kan man åka på semester under vecka fem om man vill istället för att vara hänvisad till sportlovsveckan.

Enligt Anette Weidenmark är lärarkollektivet mycket nöjt med lösningen.

– Det är så roligt för det har blivit en helt annan sammanhållning i kollegiet. Att vi är fler i samma klass är jättebra, vi kan hjälpa eleverna flexibelt på ett helt annat sätt än tidigare. För eleverna är det en trygghet att de har fler än en lärare att vända sig till. För oss lärare är nästan den största vinningen att vi fått ett nytt, mer kvalitativt arbetssätt. Vi lär av varandra hela tiden. 

Är det någon som inte är nöjd? 
– Från förvaltningens sida är man positiv även om det har blivit lite mer att pussla ihop. Det var dock lite gnissel första året när flera lärare ville vara lediga samma dagar. Där har rektor stramat åt nu så bara en kan vara ledig åt gången, säger Anette Weidenmark och tillägger: 

– Det är jättemycket värt att förvaltningen har personalen med sig istället för mot sig. Hade de genomfört det här med semestertjänst mot vår vilja hade folk varit missnöjda. Nu är vi glada och nöjda istället och då tror jag att man gör ett bättre jobb.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm