mats_sternbring
Foto: Peter Käll

”Elever behöver bli utvecklingsbara – inte bara anställningsbara”

Regeringens förslag om ettårig gymnasieutbildning riskerar bli en återvändsgränd om det inte skapas nya möjligheter för eleverna att komplettera studierna senare i livet. Det säger Lärarnas Riksförbunds Mats Sternbring till skolvärlden.se.

Skolvärlden.se har tidigare rapporterat om att regeringen vill införa möjlighet för skoltrötta elever att gå kortare yrkeskurser på gymnasiet än dagens treåriga program. Förslaget har stött på hård kritik från både opposition och näringslivet. Huvudargumentet är att resurserna istället bör läggas på att se till att de här eleverna får hjälp att ta sig igenom gymnasiet eftersom dagens arbetsmarknad kräver en treårig gymnasieutbildning.

Lärarnas Riksförbund är i grunden positivt till att det införs nya utbildningsvägar för skoltrötta elever, men Mats Sternbring, förbundsstyrelseledamot och ordförande för förbundets forum för yrkesämnen, är orolig över om dagens skolsystem kan ta hand om de här eleverna om de vill studera vidare i framtiden.

– Det är väl bra om man hittar en lösning för en liten grupp, men risken finns att det blir en återvändsgränd om det inte öppnas en naturlig väg för dem att läsa vidare på till exempel ett nationellt program eller komplettera på Komvux, som ju i dag är neddraget till ett minimum, säger han.

I grunden vänder han sig mot idén om att utbilda bara ”anställningsbara” elever.

– Anställningsbar kan man ju vara tillfälligt, men jag tycker att de elever vi skickar ut ur gymnasiet ska vara utvecklingsbara. De kommer ju inte att ha samma jobb hela tiden för det har man inte längre och jag är rädd för att den här utbildningen inte gör dem utvecklingsbara, säger Mats Sternbring.

Skolverket ska få 30 miljoner kronor för att utforma utbildningen ”yrkesintroduktion av varierande längd som förbereder för konkreta arbetsuppgifter på arbetsmarknaden”, som till en början ska bestå av ett sammanplock av dagens yrkeskurser på gymnasiet.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm