Elever på Sigtuna vittnar om kamratuppfostran

Nya vittnesuppgifter från elever målar upp Sigtunaskolan som en skola med stora problem.Ett etablerat och utbrett system av kamratuppfostran ska finnas, skriver Svenska Dagbladet.Men skolchefen tillbakavisar uppgifterna.

Tidigare i år häktades och åtalades fem elever på Sigtunaskolan efter misstänkt grov misshandel.
Svenska Dagbladet har gått igenom polisens förundersökning med förhör av bland annat målsäganden, misstänkta och anställda på skolan.
Där målas bilden av en skola med tydlig hierarki och en kultur av kamratuppfostran och våld. Yngre elever tvingas gå ärenden åt de äldre. De som inte fogar sig riskerar bestraffning.
Skolchefen Kent Edberg känner inte igen beskrivningarna.
– Nej, vi accepterar inte en sådan kultur, sedan jag aldrig svära mig fri från allt. Vi jobbar stenhårt mot den här typen av pennalism och översitteri, säger han till SvD.

Men i polisförhören berättar exempelvis internatchefen Örjan Johansson att problemen är kända.
”Förra året, våren, började det komma fram saker från elever att saker och ting händer i alla hemmen, fler elever sa ifrån till saker som hände, det har inte hänt tidigare”, säger han enligt tidningen.

Flera av de misshandelsfall som beskrivs i polisförhören ska ha ägt rum i källaren, där de äldre eleverna bor. Enligt ett vittne är det ljudisolerat och ”ingen idé att skrika”, skriver SvD.

Tidigare har de tre internatskolorna, Grennaskolan, Lundsberg och Sigtunaskolan, hamnat i blåsväder för att man mottagit för mycket bidrag från staten för elever med utomlands boende föräldrar.
Det pågår just nu en utredning kring de reglerna, sjösatt av Jan Björklund i slutet av förra året.
– Jag tycker att staten ska vara konkurrensneutral mellan olika typer av skolor. Samma regler bör gälla för de här skolorna som för andra skolor, sade han till Sveriges Radio Ekot då, och fortsatte:
– Varför de här skolorna haft en slags gräddfil i lagstiftningen och regelverket kan jag inte svara på, det har gällt under mycket, mycket lång tid.

Utredningen, som även omfattar utlandsskolor och internationella skolor i Sverige, är inte klar.
– Vi kommer att besöka riksinternaten och ska redovisa vårt förslag sista maj 2013. Där ingår bland annat en översyn av regelverket och dagsbidragsregelverket, säger Ingegärd Hilborn, ansvarig för utredningen, till Skolvärlden.se.
Hon fortsätter:
– Det handlar om anpassning till den nya skollagen, och där har ju riksinternatens ställning förändrats i och med att deras skolverksamhet förändrats till att vara fristående skolor.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm