ylva_elajo_8755
Foto: Rolf Andersson

Elföretag hittade ingen personal – startade en egen skola

När elföretaget Elajo i Oskarshamn i början av 2000-talet fick svårt att rekrytera utbildad personal, startade företaget en egen skola.

– I dag har vi både gymnasieskola, yrkeshögskola och uppdragsutbildning inom elteknik och automation, säger Ylva Alexandersson som är vd och rektor för företagets utbildningscenter Etec.
Gymnasieskolan, som startade 2002, har 84 elever som kan välja mellan att antingen läsa automation eller elteknik inom el- och energiprogrammets ram. Elever som når målen får, förutom en yrkesutbildning, allmän behörighet för att studera på universitet och högskola. Många läser dessutom extra kurser för att nå särskild behörighet.
– Vi utbildar eleverna mer än de vanliga 2 500 poängen, säger Ylva Alexandersson och berättar att skolan arbetar i mycket nära samarbete med företag både i närområdet och utanför.
– 17 företag är med och supportrar skolan, till exempel Oskarshamns kärnkraftverk, SKB, Volvo, ABB och ÅF och så klart Elajo. Det är företag som behöver de ungdomar som vi utbildar.

Får hjälpa lärarna

Hur många av eleverna börjar arbeta på Elajo efter examen?
– Kanske fem per år. De flesta som lämnar skolan har inga problem att få jobb. Vi har dessutom ett samarbete med arbetsförmedlingen som går ut på att om inte studenten har fått arbete när hösten börjar får han eller hon komma tillbaka till skolan och arbeta här som extra hjälp åt lärarna. När vi sedan ser en öppning, puttar vi ut eleverna till jobb i något företag.
Ylva Alexandersson säger att det mellan skolan och de sponsrande företagen finns en samsyn om att eleverna i framtiden behöver kunna än mer när de lämnar skolan.
– Industrin behöver kvalificerad personal. Tyvärr har man under många år avrustat många tekniska utbildningar, vilket inte fungerar i längden. För att bedriva högkvalitativ utbildning krävs det bra utrustning och sådan kostar pengar.
– De offentliga anslagen täcker inte våra kostnader. Vi klarar oss tack vare sponsring och att vi drar in en del pengar på uppdragsutbildning. Vi utbildar till exempel många av våra sponsorers personal.
Vad har ni för utrustning?

– Bland annat har Oskarshamns kärnkraftverk byggt ett processlabb på skolan som är så avancerat att man på universitet i Cambridge funderar på att förlägga delar av sin civilingenjörsutbildning hit. I höst får vi dessutom två hypermoderna robotar av ett av våra sponsorföretag.

Tjänar bättre

Camilla Alm, är lärare i svenska, engelska och datakunskap på Etec:
– Jag har tidigare arbetat som lärare på gymnasium i Vetlanda och grundskola i Hultsfred. Den stora skillnaden här är skolans storlek och resurserna.
Hur pass intresserade är eleverna av ”dina” ämnen?
– De har inte sökt hit för att läsa engelska eller svenska utan karaktärsämnen. Samtidigt vet de att företagen kräver allt bättre kunskaper i engelska av sin personal.
– Jag försöker göra ämena intressanta och spännande genom att bland annat utgå från elämnena. Hittills har det gått bra. Av 22 elever som i våras gick ut trean var det 14 som hade läst engelska steg C, mycket bra med tanke på att det inte är obligatoriskt.
Tjänar du mer än på en kommunal skola?
– Ja, det gäller nog alla här.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm