Lärartest

”En lärare ska klara att hålla en provlektion”

Hermods Gymnasium i Stockholm är en av de skolor som låter lärarkandidater genomföra en audition, en sorts provlektion – med eleverna som jury.
– Nio av tio gånger blir det rätt. Någon gudomlig rättvisa finns inte, men det är bättre än om jag bara går efter intervjun och tittar i papperen, säger skolchef Staffan Mörner.

På Hermods Gymnasium på Östermalm i Stockholm, som öppnades förra året, ingår provlektioner i slutfasen av anställningsprocessen.

Under provlektionen medverkar skolchef, annan personal, andra sökande till den aktuella tjänsten och elever.

Skolchef Staffan Mörner ser provlektionen som ett arbetsprov, en komplettering i anställningsprocessen.

– Det är fyra-fem år sedan jag för första gången var med om en lärarrekrytering där en provlektion inför elever ingick. Jag är själv gammal lärare och intresserad av det som händer i klassrummet – kommunikationen, ledarskapet, vilken koll läraren har och hur han eller hon får eleverna med sig. Jag har själv upplevt hur bra det kan gå för en lärare och hur dåligt det kan gå för en annan, i samma klass.
– Det är rimligt att skapa en realistisk situation. Jag vill komplettera min bild av den sökande så långt det är möjligt. Jag tittar givetvis på cv:et och anställningsintervjun. Därefter tar jag in elevernas synpunkter kring provlektionen.

Lärarnas Riksförbund är inte motståndare till provlektioner i samband med rekrytering.

– Eleverna har naturligtvis inte fullständiga kunskaper, men deras synpunkter är intressanta i sammanhanget, säger Anders Almgren, förste vice ordförande i LR. Det är bra om elever skolas in i den svenska modellen – att man är med och bidrar utan att bestämma.

Samtidigt menar han att behovet av provlektioner kan tyda på att den som rekryterar inte har kompetens att bedöma utifrån en intervju, alternativt är osäker på den sökandes kapacitet. Och en sökande som misslyckas med sin provlektion försämrar sina chanser till anställning.

Men Anders Almgren ser också en omvänd risk med provlektioner. En karismatisk person med en underhållande läggning kommer väl förberedd, tar i, och genomför en fantastisk lektion som kanske inte är representativ.

Vad tycker era sökande om att hålla provlektioner, Staffan Mörner?
– En del blir lite ställda till en början och en och annan har tyckt att det har varit väldigt jobbigt. Men det brukar bli roligt och tillföra mycket energi. Och en lärare ska klara att hålla en provlektion. Läraryrket är ett av de viktigaste samhällsuppdragen.

Men den som har en dålig dag ligger inte bra till?
– Alla kan ha en dålig dag. Det gäller all rekrytering, men med vår metod får den sökande möjlighet att visa fler sidor av sig själv. När vi skulle starta den här skolan kontaktade jag gamla elever och frågade om de ville vara med och utveckla skolan. Vi kom fram till att det som räknas är lärarna. Hur skulle vi hitta de bästa lärarna? I samband med det tittade vi på tv-programmet ”Idol” och det är därför vi kallar provlektionen för audition.

Anders Almgren reagerar på beskrivningen:
– Om man vill associera sin skola med ”Idol”, ett underhållningsprogram på tv, ger det kanske inte ett så seriöst intryck. Jag tycker att det är lite stand up-varning. Läraryrket består av så mycket mer.

Hur stort inflytande får eleverna om det väger jämnt mellan två kandidater?

– Provlektionen är ingen geigermätare. Alla som kommer hit är behöriga lärare och det ingår många olika moment i rekryteringsprocessen. Dessutom handlar det inte enbart om att få in elevernas synpunkter, utan också om att få se de som söker tillsammans med elever och kollegor i olika sociala och undervisningsliknande situationer. Slutbedömningen gör jag tillsammans med vår HR-ansvarige. Det är jag och rektorerna som anställer lärarna, inte eleverna, säger Staffan Mörner.

På frågan om han tror att provlektioner kommer att bli en vanligare företeelse i framtiden svarar Anders Almgren att han inte hört något i den riktningen.
– Det är väl ett sätt att marknadsföra sig genom att vara speciell. Jag tror inte att det är något som gemene man tilltalas av.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm