”En seger för lärarkåren”

Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner gläds över beskedet att regeringen vill införa en legitimation för lärare.
– Det är en seger för lärarkåren, säger hon.

– Lärarlegitmationen tydliggör lärarens arbetsuppgifter och visar vilka befogenheter man har. Det blir också tydligt att man ska ha en examen och vara utbildad i de ämnen och för de skolformer man ska undervisa i. Det blir slut med att ”en lärare är en lärare”, säger Metta Fjelkner och tillägger:
– Sveriges lärare tycker att det här är bra.
En utredning om lärarlegitimation tillsattes för första gången 2006, av den dåvarande socialdemokratiska regeringen under ledning av Göran Persson.
Lärarnas Riksförbund lanserade förslaget redan för 18 år sedan.
– Vi har under lång tid haft obehöriga som undervisat med utbildade lärares fulla befogenheter. Vi har kämpat sedan 1992 och talat om att detta är ohållbart. Det här är ett sätt att kvalitetssäkra svensk skola. Vi kan inte retirera och konstatera att ”vi har så många obehöriga att det inte går att rätta till”. Hur skulle det se ut i ett land som vill vara en kunskapsnation?, säger Metta Fjelkner.

Satsning på fler lektorer

Lärarnas Riksförbund vill i framtiden också se att modersmålslärare och yrkeslärare ska vara legitimerade. Grupperna är i regeringens förslag undantagna kravet på legitimation, eftersom det enligt Jan Björklund skulle försvåra rekryteringen.
Utbildningsministern meddelade på måndagen också att regeringen vill se fler lektorer i den svenska skolan.
– Det är alldeles utmärkt. Det är också ett gammalt Lärarnas Riksförbund-förslag som förverkligas, säger Metta Fjelkner, och påpekar att det måste premieras lönemässigt att avlägga doktors- eller licentitatexamen.
– Lektorerna har tidigare haft den sämsta löneutvecklingen av alla lärare.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm