protest_niwhede_jivegard

Catharina Niwhede, distriktsordförande LR Malmö, och Robert Jivegård, kommunombud LR Lund.

Demonstration

”Fler lämnar yrket på grund av arbetsmiljön”

På lördag går Malmös lärare samman i en protestmarsch mot nedskärningar i skolan.
– Det kommunen kallar för effektiviseringar bryter mot vårt kollektivavtal, säger LR:S distriktsordförande Catharina Niwhede.

Lärarmarschen

Lärarmarschen är ett initiativ från lärare som vill sätta stopp för besparingar och försämrad arbetsmiljö. Aktionen är partipolitiskt obunden och öppen för alla som stödjer lärarnas krav.

Marschen går av stapeln lördagen den 18 och söndagen den 19 maj 2019 i sju orter runt om i Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Uppsala, Mora och Jokkmokk.

I Malmö samlas deltagarna vid Triangeltorget 13.45 på lördag, för gemensam avmarsch mot Stortorget.

Fenomenet Lärarmarschen startade som ett initiativ av enskilda lärare och har vuxit till en nationell rörelse. I helgen väntas hundratals lärare på flera orter i landet gå ut och demonstrera mot nedskärningar och ohållbar arbetsmiljö. I Malmö har lärarna redan jobbat under svåra förutsättningar i åratal, men kommunen planerar ändå att dra åt svångremmen ytterligare nästa år.

–  Malmö stad kallar det för effektiviseringar. Men vi har ett nytt kollektivavtal som heter HÖK18 där man ska jobba med arbetsmiljö, arbetsbelastning, kompetensförsörjning och lönestrukturer. Det går såklart inte ihop med så kallade effektiviseringar. De innebär istället att vi lärare få arbeta mer och få sämre arbetsmiljö. I slutändan drabbar det dessutom eleverna när lärarna inte har tid att göra ett gott arbete, säger Catharina Niwhede.

Hur påverkar det era medlemmar?

– Vi har ganska många sjukskrivna, och flera som lämnar yrket på grund av arbetsmiljön. När nyexaminerade ringer och frågar oss om vilken lön de ska ha rekommenderar vi alltid att de också frågar hur mycket de ska undervisa och hur deras schema ska se ut.

I närliggande Lund ser man också med oro på skolbudgeten inför nästa år.

– Sparbetingen vi ser i skolan riskerar att leda till högre arbetsbelastning och mer ohälsa. Vi vet inte ännu exakt vad effekterna blir, det kan hända att kommunen drar ner på ekologisk skolmat, kvalitén på elevernas datorer eller läromedel. Men eftersom personalkostnaden är den största utgiften och om man inte budgeterar för löneökningar så kommer lärarna att få arbeta in sina löneökningar genom att arbeta mer, säger Robert Jivegård, huvudskyddsombud och kommunombud för LR i Lund.

Även han påpeka att kommunens agerande inte rimmar med det som står i avtalet som slöts mellan Sveriges kommuner och landsting och lärarfacken i höstas.

– I HÖK18 står det att arbetsgivaren behöver arbeta med fler samverkande lösningar på kort och lång sikt som ska motverka ohälsa och för att göra läraryrket mer attraktivt. Budgeten förstärker inte det arbetet. Det blir istället svårare att prata om arbetsmiljö, livslöneutveckling och lönestruktur, säger han.

Vad betyder Lärarmarschen och liknande manifestationer?

– De är viktiga. Problemet blir väldigt synligt, och det syns att det inte bara är fackförbunden som driver sina frågor. Till slut drabbar ju faktiskt besparingarna elevernas kunskaper, och föräldrar och elever borde reagera på det som händer, säger Robert Jivegård.

Catharina Niwhede i Malmö hoppas att många kommer att delta i marschen på lördag.

­– Då visar vi allmänheten och politikerna vad vi tycker, att vi är många som engagerar oss. Så blir vi många blir jag glad, säger hon.

Vilken effekt tror du att sådana här manifestationer kan ha?

– Vi hoppas att politikerna ska lägga märke till det. Det är de som har tagit de här besluten, Och det är ju inte bara de lokala politikerna, det är regeringen också. Men främst är det kommunerna som inte klarar att hantera skolan längre.

Vad betyder det att marschen ordnas på så många ställen samtidigt?

– Det tycker jag är härligt. Det visar också ett stort engagemang. Det är ju inte heller fackförbunden som har startat detta, utan det är vanliga lärare. Det vi gör som fackförening är att stötta initiativet, säger Catharina Niwhede.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm