Ny syn på folkhögskolan

Jazzeliten tar plats på folkhögskola

Skurups och Fridhems musikerutbildningar med jazzinriktning är lika prestigefyllda som den på Musikhögskolan i Stockholm, enligt en ny avhandling.

Ända sedan 70-talet har folkhögskolor fungerat som drivhus för kulturarbetare. Men det har det funnits en tydlig skillnad i status mellan utbildningar på prestigefyllda högskolor och mindre ansedda folkhögskolor.

Det håller på att förändras enligt Erik Nylander, doktorand i pedagogik vid Linköpings universitet. Hans avhandling ”Skolning i jazz” är den mest omfattande undersökningen som gjorts av folkhögskolornas musiklinjer och deras platser i det svenska utbildningslandskapet.

Bland annat lyfter han fram hur folkhögskolornas musikkurser utvecklats till en sorts broar mellan kulturskolan, gymnasieskolan, högskolan och proffslivet.

Jazzutbildningarna har högst status och bland dem utmärker sig Skurups och Fridhems musikerlinjer som har högt söktryck.

– Dessa utbildningar har en tydlig elitprofil och anses ligga i nivå med dem på Kungliga Musikhögskolan. Synen på folkhögskolan som en inkluderande institution utmanas, när man ser till de kulturella spetsutbildningarna och de hårda auditionerna, säger Erik Nylander i en kommentar.

Erik Nylander disputerade vid Linköpings universitet den 2 juni med avhandlingen ”Skolning i jazz. Värde, selektion och studiekarriär vid folkhögskolornas musiklinjer”.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm