lasse2
Foto: André de Loisted

Fördomarna som kom av sig

När ryktet om SO-läraren Lars Lundgrens homosexualitet började sprida sig bland eleverna trodde han att han skulle tvingas byta skola. Men istället för hån och fördomar mötte han förståelse och respekt.

 – I dag kan jag skämmas över att jag inte trodde högre om mina elever, säger han.

Det var hösten 2009, bara fyra månader efter att Lars Lundgren hade börjat på Johannesskolan i Malmö, som några elever genom en falsk Facebooksida klurade ut att han var förlovad med en man.

Kollegorna kände till hans hemlighet sedan tidigare. Inom två dagar var den allmängods även bland merparten av skolans elever. Det tisslades och tasslades och parets förlovningsfoto skickades runt på telefoner och datorer.

– En kollega berättade att vårt foto spreds bland elev-erna. Jag bröt ihop fullständigt. Jag trodde aldrig att de skulle acceptera mig, där och då var jag övertygad om att jag skulle bli tvungen att sluta, berättar Lars Lundgren.

Men där han hade förväntat sig inskränkthet och intolerans mötte han istället respekt och uppskattning. Han menar själv att skolledningens agerande är en viktig förklaring. Biträdande rektorn Håkan Bengtsson Diurlin satt i möte men släppte omedelbart allt och slängde sig i en taxi när han hörde om det inträffade. Eleverna som hade spridit bilderna kallades in, liksom deras föräldrar, polisanmälningar gjordes och rektorn pratade med Lars klass.

– Han förklarade rakt och enkelt för eleverna att jag fortfarande var samma person, att ingenting hade förändrats, och jag tror att det budskapet gick fram. Hela historien hanterades på ett perfekt sätt redan från början och det räddade nog situationen, funderar Lars.

Det har nu gått fyra år sedan de där omvälvande höstdagarna. En enda gång under dessa fyra år har han fått höra något nedsättande om sin sexualitet från en elev och den händelsen blev omedelbart polisanmäld.

– Mina fördomar sa mig att det inte skulle gå bra, men det har jag verkligen fått ompröva. I dag kan jag skämmas över att jag inte trodde högre om mina elever.

När Lars går genom en av de långa korridorerna på Johannesskolan är det tydligt att han är en lärare som är omtyckt och uppskattad av eleverna. Några av hans elever har till och med gjort en Facebooksida för att hylla sin favoritlärare. ”Lasse King”, ”He is good” och ”Bästa läraren” står det på sidan som har 167 likes.

Men trots sina egna positiva erfarenheter är han förstås medveten om att det finns många andra lärare som drabbats hårt på grund av sin sexuella läggning. Och han har svårt för att ge några generella råd till de lärare som funderar på hur de ska agera.

– Om jag ändå ska ge ett råd så är det nog att vänta med att komma ut, åtminstone några månader, tills eleverna har lärt känna dig. Annars riskerar du att bara bli ”bögen” eller ”flatan”. Jag tror att det var en av faktorerna som hjälpte mig, att de redan hade lärt känna och tycka om mig.

– Men det är svårt eftersom olika skolor har så olika miljöer. Här på Johannesskolan gick det hur bra som helst, men hur det funkar på andra skolor har jag ingen aning om. Det är därför jag inte skulle vilja byta skola i dag. Antagligen hade det gått bra på en annan skola också, men man måste orka gå igenom processen.

Genom att nu vara helt öppen med sin homosexualitet har Lars Lundgren blivit en förebild för eleverna.

– Många killar har ju en bild av homosexuella som väldigt feminina och fjolliga. Jag tror att det är viktigt att jag kan visa dem att det inte behöver vara så. I högstadieåldern är det många som är osäkra över sin sexualitet, en del elever har kommit till mig och berättat att de funderar över sin läggning. Då känns det bra att kunna vara där som en förebild, säger Lars och tillägger:

 – Att det kom ut att jag är bög var en katastrof när det hände, men i dag är jag tacksam att det blev som det blev. Nu slipper jag hitta på lögner. 

Mer om Lars Lundgren

Ålder: 39 år.
Bor: Hus i Svedala.
Familj: Man, två egna barn och ett bonusbarn.
Gillar på fritiden: Styrketräning.
Undervisar i: SO-ämnen.
Brinner för: Mina elever och mina ämnen samt skol-utveckling.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm