Förlängd skolplikt för nyanlända

Regeringen vill ha förlängd skolplikt och mer svenskundervisning i ett förslag som ska lyfta nyanlända elevers skolresultat.

I maj förra året aviserade utbildningsminister Jan Björklund och dåvarande biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni att regeringen skulle se över förutsättningarna för nyanländas skolgång. Skolverket fick i uppdrag att utreda kunskapskartläggning, skolplacering och mängden undervisning för nyanlända elever.

Nu lägger regeringen fram en rad förslag som syftar att förbättra nyanländas skolresultat, som har fallit de senaste tio åren. 2010 hade bara 63 procent av de utrikesfödda eleverna i årskurs 9 gymnasiebehörighet.

Skolplikten förlängs för elever som kommit till Sverige efter 12-årsåldern och som inte nått målen i årskurs 9, fram till att eleven nått målen eller fyller 18 år.

Nyanlända ska slussas in i den ordinarie undervisningen så snart som möjligt och aldrig gå mer än ett år i förberedelseklass. Skolvärlden har tidigare uppmärksammat hur elever riskerar att fastna i förberedande undervisning.

Under första året ska elever också kunna omfördela undervisningstimmarna så att mer tid läggs på svenskundervisningen. Ett statsbidrag på 30 miljoner kronor ska gå till att nyanlända ska få tre timmar mer svenskundervisning i veckan under sina fyra första terminer i årskurs 6-9.

– Vi ser positivt på regeringens förslag för att hjälpa nyanlända flykting- och invandrarelever. Det är av stor vikt att dessa ungdomar snabbt lär sig svenska och integreras i samhället, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner, i ett pressmeddelande.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm