Fortsatt tufft för svaga grundskoleelever

Nästan nio av tio 24-åringar ser positivt på sin framtid i arbetslivet och merparten är nöjda med sitt gymnasieval. Men för de som hade det tufft i grundskolan ser yrkesframtiden mörkare ut. Det visar en undersökning från Lärarnas Riksförbund och Sveriges elevkårer.

I undersökningen har tusen 24-åringar som tog studenten 2008 fått svara på hur det har gått efter studenten och hur nöjda de är med sitt gymnasieval.

Merparten uppger att de är nöjda med sina gymnasieval, hälften har pluggat vidare och en majoritet ser positivt på sin framtid på arbetsmarknaden. Samtidigt säger var tionde att deras gymnasieval inte har gjort det möjilgt för dem att nå sina mål. Särskilt tufft är det för de som hade låga grundskolebetyg. Hela 73 procent i gruppen har varit arbetslösa någon gång efter gymnasiet. En orsak som många lyfter fram är att de inte fick tillräckligt mycket stöd under gymnasietiden. 

– Det är en bild som många lärare också bekräftar – det är svårt att få extra resurser för elever med särskilda behov, kommenterar Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Allra tuffast har de utlandsfödda haft det och 25 procent av dem ser begränsade möjligheter på arbetsmarknaden.

Rapporten visar också att endast var tredje elev hade kontakt med arbetsgivare genom gymnasieskolan. Sverige elevkårer och Lärarnas Riksförbund anser att det därför krävs en attitydförändring kring skolan och vill se ett närmare samarbete mellan gymnasieskolan, arbetsmarknaden, universitet och högskolor.

– Näringslivet är alldeles för dåligt på att ta kontakt med eleverna. Som det är i dag är gymnasiet en skyddad verkstad med liten kontakt med verkligheten, säger Mattias Hallberg, ordförande i Sveriges elevkårer, till DN. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm