Annons
Foto: Adam Haglund

Fotbollen lyfter skolans resultat

Publicerad 30 mars 2012

Satsningar på idrottsakademier gör att fler elever klarar grundskolan
med godkända betyg.
Det hoppas åtminstone den gamle stjärnspelaren i fotboll Staffan Tapper som i höst drar i gång en fotbollsakademi på Rosengårdsskolan i Malmö.
– Målet är att alla elever ska gå ut grundskolan med godkända betyg, inte att hitta talanger till Malmö FF, säger han.

Fakta

Fakta: Fler exempel på samarbeten

• Regerande svenska mästarna Helsingborgs IF samarbetar med Peterskolan (högstadium) och Filbornaskolan i Helsingborg. Tolv av spelarna som förra året var med och vann allsvenskan har gått på Filbornaskolan.
 – 2011 sålde vi Rasmus Jönsson, Marcus Nilsson och Joel Ekstrand till utländska klubbar. Alla har gått på Filbornaskolan precis som spelare som till exempel Erik Edman, Christoffer Andersson och Andreas Granqvist, berättar Hans Carell som är skolansvarig
i Helsingborgs IF.

• IFK Göteborg är delägare i grundskolan Änglagårdsskolan i Göteborg (årskurs 4–9) med cirka 300 elever. Dessutom driver klubben nystartade Änglagårdsgymnasiet med 16 elever. Klubben samarbetar med kommunala Katrinelundsgymnasiet i Göteborg där bland annat Pontus Wernblom, i dag proffs i CSKA Moskva, har gått. Intagning till de egna skolorna sker efter kötid, inte tester.
 – Det går inte att avgöra vilka barn som i framtiden blir bra fotbollsspelare. Därför utgår vi från deras intresse, säger IFK Göteborgs tidigare A-lagstränare Roger Gustafsson som är ansvarig för klubbens akademi.

•  IF Elfsborg i Borås samarbetar med Daltorpsskolan (årskurs 7–9) och med Sven Eriksonsgymnasiet. Turkietproffset och landslagsmannen Samuel Holmén är exempel på en spelare som har gått den vägen.

•  Malmö FF samarbetar på gymnasienivå med två skolor. Den kommunala Malmö Borgarskola, där bland annat Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg och Dardan Rexhepi har gått, och med friskolan Procivitas.

I dagarna startar herrallsvenskan i fotboll. En stor del av lagens spelare har fått sin skolutbildning i speciella fotbollsklasser inom grund- och gymnasieskolan.
En genomgång av de allsvenska klubbarna visar att i stort sett samtliga driver egna skolor eller har intimt samarbete med skolor på grund och gymnasienivå, ibland så långt nere i åldrarna som årskurs fyra.
2005 startades Malmö Idrottsgrundskola på initiativ av den nuvarande rektorn Richard Ohlqvist och den tidigare MFF-spelaren och specialläraren Staffan Tapper.

Skolan håller till inne i MFF:s hemmaarena Swedbank Stadion. Till en början bestod den av en klass med fotbollsintresserade pojkar. I dag finns det på skolan två sjuor, två åttor och två nior med pojkar och flickor från flera idrotter.
Från och med i höst blir skolan treparallellig.
– Våra nior gick i våras ut med högst betyg av alla nior i Malmö kommunala skolor, säger Richard Ohlqvist stolt.

Han berättar att skolan rekryterar elever från Malmös samtliga stadsdelar – såväl socialt svaga som starka – plus ett antal kommuner runt om i Skåne.
– Av de 97 elever som gått ut nian hos oss är det en som haft IG i betyg (svenska och engelska), men med de ingångsvärden han hade när han kom till oss var det en framgång att han klarade godkänt i de andra ämnena.
Hur har det gått för honom?
– Bra. Han kom senare in på vanligt gymnasium, vilket vi är mycket glada för. Det finns flera exempel på att barn från socialt utsatta miljöer klarar sig bättre hos oss jämfört med hur det gick för dem i deras gamla skola.

Varför?
– En förklaring är kombinationen idrott och skola. Om de inte klarar skolarbetet får de inte träna på skoltid. Då används den tiden till att ta igen det man missat i skola. Det är en ganska bra morot.

I dagarna bestäms det vilka 20 killar som till hösten ska få börja på skolans – manliga – fotbollsplatser i årskurs sju.
– Eleverna tas i huvudsak ut på fotbollskunnandet, men det görs även en kontroll med deras mentorer om hur de fungerar i skolan. För vår del handlar det inte om att sålla bort dem som har det har svårt för skolan, utan om intresse. Den som är fullständigt ointresserad av skolarbetet klarar inte vår utbildning, säger Mats Engqvist som är ungdomsansvarig i MFF och tidigare mellanstadielärare.
– Att kunna träna varje dag på skoltid är enormt bra fotbollsmässigt. Det ger också eleverna större möjlighet att sköta skolan än vad flera av deras kamrater har som kanske tränar varje kväll.
– Tvingas vi till slut välja mellan fotbollen och studierna går skolan före. Därför är det lärarna som avgör – inte tränarna – om en elev exempelvis ska plugga engelska i stället för att träna.

I höst startar MFF tillsammans med Malmö stad en fotbollsakademi på Rosengårdsskolan (årskurs 7–9) i Malmö. Bakom initiativet står bland annat Staffan Tapper.
– I dagarna har jag och Thomas Sjöberg (tidigare storspelare i MFF) uttagning av vilka 25 pojkar och flickor som vi ska ta in i höst. Med de goda skolresultaten som vi har med Malmö Idrottsgrundskola vill vi se om en fotbollsklass på Rosengårdsskolan kan påverka skolresultaten. Om man kan kombinera barns intresse med skolarbete är mycket vunnit.

Och så får ni talanger till MFF?
– Det får vi ändå, men det gör mig inget om vi får lite klokare fotbollsspelare. Akademins enda mål är att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg och komma in på gymnasiets treåriga nationella program, säger Staffan Tapper.
– Vi vill använda barnens fotbollsintresse till att höja deras skolresultat. Det finns en oerhörd kraft i fotbollen och i laget. Det är en kraft som vi ska använda till mer än att bara skapa bra fotbollsspelare.

FOTNOT: Klubbarna i damallsvenskan har – med få undantag – valt att inte svara eller har inget ordentligt samarbete med skolor.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Friskolor

Hamilton: Regeringen svartmålar friskolorna

Friskolor

Gymnasieminister Anna Ekström kritiserar friskolorna för glädjebetyg efter ny Skolverksrapport. Rapporten är politiserad, menar Ulla Hamilton på Friskolornas Riksförbund.

Skolverket bemöter kritiken: ”Självklart inte politiserad”

Friskolor

Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton tycker att Skolverkets senaste rapport om betyg både är bristfällig och politiserad.

Annons
Annons
Annons

Här har eleverna machokultur på schemat

Sex- och samlevnad

Timslånga gruppsamtal med pojkar från årskurs 7 och uppåt för att diskutera normer och machokultur. Läraren Makz Bjuggfält driver projektet på en skola i Bromma.
– I samband med metoo har det uppkommit många frågor från ungdomarna, säger han.

Arbetsmiljöverket godkänner mer undervisning för högre lön

Lön

Arbetsmiljöverket ser inga problem med Uppsalas lönekriterier – där mer undervisning ska ge högre lön.
– Lärare som redan har en tung arbetsbörda kan omöjligen ta på sig mer. Det blir ett djupt orättvist lönekriterium, säger Katharina Reineck, LR Uppsala.

Annons
Annons

Forskaren: Social bakgrund avgör undervisningens kvalitet

Likvärdighet

Att skolsegregationen ökar är en av skolans stora ödesfrågor. Pedagogikforskaren Åse Hanssons forskning visar att frågan förstärks ytterligare av det hon kallar pedagogisk segregation.

Annons

Lärarbristen: Behövs 187 000 nya lärare

Lärarbrist

Den rådande lärarbristen i Sverige väntas bli större. Nya siffror från SKL visar att skolor och förskolor behöver rekrytera 187 000 nya lärare fram till 2031.

Samarbetet mellan lärare och syv öppnar nya vägar

Samarbete

För tre år sedan inledde SO-läraren Charlotta Granath och studie- och yrkesvägledaren Christer Johansson ett nära samarbete, och de har inte blickat bakåt sedan dess.
Nu vill de uppmuntra fler att göra likadant.

”Måste finnas kultur som uppmuntrar till samarbete”

SYV

Styrdokumenten måste förtydligas för att samarbeten mellan syv och lärare inte ska vara beroende av individuella eldsjälar. Det menar Lena Hartvigsson på Lärarnas Riksförbund.

Lågaffektivt bemötande

Så arbetar Johan med lågaffektivt bemötande i klassrummet

Undervisningsmetoder

Hantera, utvärdera och förändra. Det är tre grundprinciper för lågaffektivt bemötande i klassrummet som lågstadieläraren Johan Sander arbetar utifrån.
– Det är viktigt att förstå att mitt i krisen kan jag inte lösa något, säger han.

Psykologen: ”I vardagen ska vi ha gränser”

Lågaffektivt bemötande

Det finns de som tror att lågaffektivt bemötande handlar om att inte agera alls, men det fungerar inte, betonar psykologen Bo Hejlskov Elvén. 
– Man måste skilja på vardag och kris. I vardagen ska vi självklart ha gränser. 

”Skolverket osynliggör flerspråkighet”

Debatt

Skolverket la ner hemsidan ”Tema Modersmål”. ”Ett misslyckande i det mångfaldsarbete skolan ska bedriva, och ett osynliggörande av flerspråkighet”, skriver debattörerna.

Kommentera

Storsatsning på att utbilda kommunens alla lärare i NPF

NPF

Norrtälje satsar stort på att höja kompetensen inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Alla rektorer, lärare och fritidspedagoger ska utbildas och lokalerna ska anpassas.

– Ambitionen är att alla elever ska få det yttersta bemötandet, säger Helene Walukiewicz.

”Modersmålslärare kan göra skolan mer jämställd”

Debatt

Sverige har tagit emot många barn från länder med patriarkal kultur. Modersmålslärare skulle därför kunna vara en viktig resurs för att göra skolan mer jämställd, skriver modersmålsläraren Sebüktay Kaan.

Kommentera

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan

Yrkesprogram

Gymnasiets yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan i fortsättningen. Det föreslår regeringen under måndagen. 

Granskning tid

Bildläraren Anna gick ner i tid – men jobbar på sin lediga dag

Tidsbrist

Fler elever, färre behöriga kollegor och en mängd ”extraarbete” gör att många lärare känner sig allt mer pressade. Av hälsoskäl funderar var fjärde lärare på att gå ner i arbetstid.
– Jag arbetar deltid för att hinna med. Det är helt galet, säger bildläraren Anna Mautner.

Stressen minskade – då lades projektet ner

Tidsbrist

Försöket med en lärarassistent i ett av arbetslagen på Malmö latinskola blev en succé. Men försöket blev bara ettårigt.

MP: Lärare ska inte tvingas in i asylprocessen

Debatt

"Skolan och lärarna har en viktig roll för de ensamkommande barnen. Men lärare har inte ansvar för asylprocessen." Det skriver Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, apropå regeringens förslag för att ge fler ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige.

Kommentera

Förslag: Bussa elever ut till skolor på landet

Trängsel

Centerpartiet i Söderhamn går mot strömmen och föreslår att elever på stora stadsskolor med många elever ska erbjudas att istället pendla ut till idylliska landsbygdsskolor.

”Jag vill inte debattera kondomer i min klass”

Sex och samlevnad

”Jag vill prata makt, kön och samtycke.” Lina Lindström bloggar om det här med sex- och samlevnadsundervisning i klassrummet.

Skolornas lockbeten försvårar för eleverna i gymnasievalet

SYV

Gymnasievalet försvåras av skolornas egen marknadsföring. Det menar Jakob Amnér, ordförande för Sveriges elevråd – SVEA.
– Eleverna måste lära sig att kritiskt granska utbudet, säger vägledaren Sara Nordström.

Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet

Gymnasiet

Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
– Med den arbetsmarknaden vi har i dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieexamen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Lagförslag om större insyn i friskolor

Regeringen.

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor.

– Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

SKL-kritik mot regeringens satsning på likvärdighet i skolan

Utbildningspolitik

Nu riktar Sveriges kommuner och landsting kritik mot regeringens likvärdighetssatsning.
– Vi ser en uppenbar risk att satsningen kommer motverka sitt syfte, säger Bodil Båvner, utredare på SKL.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

Lärarutbildning

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

Åtgärdskrav

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Undervisningen i sex- och samlevnad brister: ”Är förvånad”

Sex- och samlevnad

Skolinspektionens granskning pekar på flera brister i skolors sex- och samlevnadsundervisning.
– Vi visste att undervisningen var ojämlik, nu har vi fått faktaunderlag för att uppdatera läroplanen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Här har lärarna fredad tid för planering av sina lektioner

Arbetsmiljö

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas.
Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

5 sätt att hantera en hotfull situation i skolan

Våld

Våldet i skolan ökar och många lärare har blivit utsatta under det senaste året. Alexander Tilly, leg psykolog och specialiserad på frågor om hot och våld, delar med sig av sina bästa tips för hur man som lärare kan agera i hotfulla situationer.

Forskning: Därför är IT-mässorna problematiska

Forskning

Ny forskning lyfter flera problem med hur IT-mässan SETT sätter agendan för skolans digitalisering och lärares fortbildning.
– Det är väldigt svårt att förstå var budskapen kommer ifrån och vem det är som är avsändaren, säger forskaren Catarina Player-Koro.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

Ny bok

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan.
– En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Introduktionsprogram lockar nyblivna lärare

Lärarprofessionen

Ett introduktionsår med 70 procents undervisningstid, en förstelärare som mentor och ledarskapsutbildning. Det ingår i programmet som ska locka lärare till skolor i Täby.

Signe Jonsson sökte till programmet förra året.

– Jag saknade utbildning i ledarskap, det får jag här, säger hon.

”Det är dags att återinföra ordningsbetyget”

Debatt

”Vi måste arbeta ännu hårdare med att betona vikten av ordning och uppförande i och runt våra skolmiljöer”, skriver Emma Köster.

Kommentera

Elever med särskilda behov nekas läromedel

Särskilda behov

Bristande utbud, bristande kunskap och bristande ekonomi är alla skäl till att elever med funktionsnedsättning inte får de hjälpmedel de har laglig rätt till, enligt en ny rapport.

Förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti dras tillbaka

Lagförslag

Regeringen beslutar att dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti efter motstånd från allianspartierna och Sverigedemokraterna. Nu ska regeringen återkomma med ett nytt förslag.

– Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken nå samsyn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Larmsiffror: Hälften av lärarna hinner inte ta lunchrast

Lunchrast

Över hälften av skolpersonalen på grundskolan i Malmö har inte möjlighet till ostörd lunchrast varje dag.

Omöjliga betygskrav: ”Finns en övertro på särskilt stöd”

Specialpedagogik

En ny studie pekar på att det finns elever för vilka läroplanens krav är för högt ställda. Det sätter även press på lärarna.
– Det finns en övertro på särskilt stöd, säger Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Ny trend: Elever vandaliserar och lägger ut på Snapchat

Sociala medier

En ny vandaliseringstrend sprids på svenska skolor. Elever vandaliserar sin skola, filmar händelsen och lägger ut på Snapchat.
– Det är superviktigt att markera mot eleverna, säger LR:s Åsa Fahlén.

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Konflikten mellan lärare och föräldrar: ”Vi ser brister”

Arbetsmiljö

Debatten om den bristande dialogen mellan lärare och föräldrar i skolan fortsätter växa. Nu går Skolinspektionen in i diskussionen och efterlyser en uppryckning från huvudmännen.

Läraren på utpekade SFI-skolan: Ledningen lyssnar inte på oss

SFI

Fuskande utbildningsföretag, kaosartade lektioner, snabb läraromsättning. Det är bilden av SFI-undervisning i privat regi som målas i ett reportage i Kalla fakta.
– Det är en stor genomströmning av elever och dessutom stor rotation på lärare, säger Anders Olzon, SFI-lärare på den utpekade skolan.

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

Läsglädje

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

Mobilförbudet delar lärarkåren

Mobiltelefoner

Liberalerna vill lagstifta om mobilförbud i klassrummen för att öka studieron.
Bland lärarna går åsikterna isär.

”Lärare och föräldrar måste sluta kasta grus på varandra”

Debatt

”Föräldrar till barn med npf och lärare och specialpedagoger behöver gå samman. Så länge vi fortsätter att sparka varandra på smalbenen är vi svaga. Tillsammans är vi starka”, skriver Jiang Millington.

Kommentera

Forskarkritik mot fria skolvalet

Fritt skolval

En grupp forskare riktar skarp kritik mot det fria skolvalet och dess konsekvenser.
– Vi talar om det fria skolvalet som om alla hade möjlighet att välja. Det är nonsens, säger Marianne Dovemark, professor i pedagogik.

”Släpp in ungdomsförbunden på skolorna”

Debatt

”Att fler ungdomsförbund och partier tillåts besöka skolor är särskilt angeläget i en tid där ungas tilltro till demokratin sjunker”, skriver debattörerna.

Kommentera

Efter kritiken: Mobilen viktig för skolans likvärdighet

Mobilförbud

Allt fler höjer rösten för att stoppa mobilen i skolan. Men förbud löser inte problemen, menar Stefan Bonn på SPSM som vill att den tillåts för en mer likvärdig skola.
– Ett förbud kan ta ifrån en del elever deras möjligheter, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons