syv_0

Åttorna fick redovisa sin framtidsvecka för Margaretha Byhlin, SYV.

Studie- och yrkesvägledning

Framtidsvecka alternativ till prao

När kommunens företag backade inför åttornas prao, fick studie- och yrkesvägledaren Margaretha Byhlin idén om framtidsvecka.
– Om eleverna tog till sig tio procent så fick de en supervecka.

Margaretas tips för framtidsvecka

Rektorn måste vara på tåget, så blir arbetet enkelt att leda och fördela. En rektor har helhetssyn. ”Det står i styrdokumenten att studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar, men det är få skolor där det är så – även om det börjar bli bättre.”

Få till en arbetsgrupp på skolan för att bolla idéer och tankar.

Se möjligheterna, hindren kommer ändå.

Låt eleverna redovisa sina erfarenheter, så att de kommer alla till del.

Margaretha Byhlin jobbar som studie- och yrkesvägledare på Geneskolan i Örnsköldsvik. Hon säger att det brukar vara knepigt att hitta praktikplatser för skolans sex åttondeklasser. Företagen är inte tillräckligt många för att ta emot alla åttondeklassare från kommunens tio grundskolor och ge dem meningsfulla uppgifter.

Niorna, däremot, var välkomna.

Utbildningsförvaltningen kom på idén om en framtidsvecka och Margaretha Byhlin presenterade planen för skolans rektor, som nappade direkt. 

– Jag brinner för en framtidsvecka med samarbete mellan skola, och hade inte öronen suttit i vägen hade leendet gått runt hela huvudet, säger hon.

Efter mycket arbete fick hon ihop ett schema .

Eleverna fick arrangera och göra studiebesök på olika arbetsplatser, det kom ambassadörer för olika yrken, för försvaret, landstinget och ett it-företag, bland annat. Eleverna fick ta del av motiverande föreläsningar och information om vidare studier. De som varit på studiebesök fick redovisa sina nya kunskaper för sina klasskompisar.

Företagen var nöjda.

– När jag tittade på utvärderingen tyckte de att det var positivt att nå alla elever i alla klasser, säger Margaretha Bylin.

En del elever saknade att få gå till en praoplats, men samtidigt ser Margaretha Byhlin en positiv skillnad. Under praon sjukskriver sig många elever när det visar sig att det inte finns så mycket att göra på praoplatsen.

– Det är ju inte så roligt att sitta och titta på någon som arbetar vid ett skrivbord, konstaterar hon.

Hon har också märkt ett ökat antal inbokade besök på sitt SYV-kontor.

– En elev kom och sa att nu visste hon vad hon INTE ville bli. Hon blev förvånad när jag sa att det var bra. ”Då kan du bocka av ett yrke, så får vi fortsätta att titta på resten”.

Förhoppningen är att åttornas framtidsvecka återkommer nästa vår.

Eventuellt i kombination med två eller tre praodagar.

– Jag ser världens möjligheter att lärarna kan nyttja veckan ännu mer i sitt arbete. Jag vill ha ännu mer engagemang. Det står i styrdokumenten att studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar, säger Margaretha Byhlin. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm