gustav-fridolin-712_2

Fridolin: ”Alliansen tycker väl att det är genant”

Regeringen vill skjuta till mer pengar till gymnasieskolan under de kommande åren igen.Reformen har inte lett till så låga kostnader som man hoppats på.– Alliansen tycker väl att det är genant att gå in i en valrörelse med en så stor nedskärning, säger Gustav Fridolin (MP).

I och med gymnasiereformen GY11 hoppades regeringen på att spara in stora belopp på den svenska gymnasieskolan.
Men den leder inte till de besparingar man hoppats på – och därför vill nu regeringen minska besparingarna kraftigt.
”Den planerade besparingen för kommande år bör därför inte genomföras fullt ut”, skriver man i ett pressmeddelande.
För nästa år kommer kommunerna tillföras 1 360 miljoner kronor som annars skulle sparas in. För 2015 och 2016 ska det tillföras 1 930 miljoner respektive 1 460 miljoner.
Besked för de år som kommer efteråt kommer regeringen att återkomma till.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk till regeringens besparingar från första början.
– Det är ju ett intressant perspektiv. Alliansen sitter och diskuterar hur mycket man kan skära i skolan, medan vi diskuterar hur mycket vi behöver föra till för att lärare ska få bra arbetsvillkor och alla elever ska bli sedda, säger han till Skolvärlden.

Gustav Fridolin fortsätter:
– För varje ny budgetperiod kommer Alliansen fram med en ny nedskärning. Nu ligger det väl på att man ska skära över 400 miljoner först om tre år. Det är ju såklart bättre än att skära ned en miljard nästa år, men det är fortfarande en nedskärning.

Hur hade ni valt att göra istället?
– Vi hade satsat på skolan. Medan Alliansen har sin största satsning i ett femte jobbskatteavdrag så är våra största på klimatet och skolan. I vår senaste budget hade vi en total satsning på drygt tolv miljarder på skolan. Där ingår satsningar på höjda löner och bättre arbetsvillkor för lärare och mer personal.

Enligt Gustav Fridolin har besparingarna på gymnasieskolan redan slagit mot kommunernas budgetar – och därmed också på skolor.
– Jag har själv haft samtal med många av våra politiker som sitter och styr i majoritet i kommuner. På våren har de tittat på vilka stora satsningar man behöver göra, men när man kommer till hösten och haft regeringens och SKL:s budgetuträkningar att utgå ifrån så har det istället blivit tal om att undvika nedskärningar.

Varför går inte ekvationen ihop för regeringen?
– Man hade nog hoppats att den här nedskärningen skulle smyga igenom utan att det blev så mycket liv av det politiskt. Men eftersom både lärarfacken och vi har uppmärksammat det så tycker man väl att det genant att gå in i valrörelsen med en stor nedskärning. Så då skjuter man den några år framåt i tiden.
 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm