Vill se ändringar

Friskolor kritiska till pengafördelning

Friskolornas Riksförbund har granskat hur skolpengen fördelas mellan kommunala och fristående skolor.
Där har organisationen hittat flera områden man ser som problematiska.

Claes Nyberg, vd för Friskolornas Riksförbund, säger till Skolvärlden att han är kritisk till hur skolpengen fördelas.

Allra allvarligast tycker han att granskningens kritik gällande att fler och fler kommuner inte betala ut tilläggsbelopp till elever i behov av särskilt stöd.

– Det är de eleverna som behöver det allra mest. Som det är nu vet jag att det är flera skolor som inte ens söker tilläggsbelopp längre, eftersom det upplevs som lönlöst, säger han till Skolvärlden.

Friskolornas Riksförbund pekar i sin granskning på att kommuner medvetet lägger skolpengen på en låg nivå. När de kommunala skolorna sedan går med underskott skrivs de, enligt Claes Nyberg, av med skattepengar.

– Men friskolorna i samma kommun står kvar med endast den lågt satta skolpengen, säger Claes Nyberg, som vill se att det går ut kompensation till friskolor om det blir underskott i den kommunala verksamheten och kommunen saknar ackumulerade överskott från tidigare år.

Om det skulle vara tvärtom då, att en friskola går med rejäl vinst under flera år, ska de betala tillbaka pengar till kommunen då?

– Jag vet inte vilka de skolorna med superhöga vinster skulle vara. Marginalen i vår sektor ligger på ungefär tre procent.

Hur skulle ett förstatligande av skolans finansiering påverka skolpengens likvärdighet, enligt er?

– Jag vet inte om det skulle innebära så mycket alls, åt något håll. Jag har inte sett någon modell för hur en sådan lösning skulle se ut, men misstänker att det fortfarande skulle krävas någon form av regional reglering.

Friskolornas Riksförbund efterfrågar nu en större transparens hos kommunerna, så att deras medlemmar enklare kan se hur man räknat ut skolpengen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm