aulan

Nacka gymnasiums aula nästan fullsatt.

| Foto: Emil Hedman
Supervalåret

Fullsatt debatt på Nacka gymnasium

Samtliga riksdagspartier deltog på torsdagen i en debatt på Nacka gymnasium, inför en publik på 600 förstagångsväljare. 

Partiernas representanter i debatten håller hög nivå för en skoldebatt. Mikael Damberg (S), Åsa Romson (MP), Ali Esbati (V), Paula Bieler (SD), Ebba Busch Thor (KD), Tina Acketoft (FP), Martin Ådahl (C) och Anna Kinberg Batra (M) står uppställda på scen. Bredvid dem journalisten och politiske kommentatorn K-G Bergström som agerar moderator.

– Vi är nöjda med uppställningen. Förra valet hade vi alla partiledarna, och före det hade vi haft alla här en i taget. Nu ville vi ha någonting annat, säger Magnus Klang, lärare i samhällskunskap, ekonomi och geografi, samt en av lärarna som arrangerar besöket.

Hur lyckas ni få hit så tunga namn?

– Dels ligger vi ju nära. Första gången var också när Mona Sahlin bodde i Nacka, och någon mer hade lokal anknytning. När vi väl fått hit två ville ju inte de andra partierna skicka någon sämre.

Vad är syftet med debatten?

– Vi vill göra flera saker med det här. Belysa demokratin, men också få in politiken i skolan. De ska ju rösta i valen snart.

Upplever du att eleverna på skolan är politiskt intresserade?

– Det blir väl mer det här året om inte annat. Alla val det här året slår igenom överallt.

Totalt går cirka 2 000 elever på Nacka gymnasium. Till debatten bjuds samtliga elever i årskurs tre in. Aulan där debatten hålls tar 620 personer och är i det närmaste fullsatt.

Lokalen är tyst och stämningen koncentrerad när K-G Bergström börjar ställa frågor om partiernas inställning till EU-frågor som jordbruksstöd och nya medlemsstater. Någon enstaka elev pillar med sin mobil, men nära nog allas ögon riktas mot det som pågår framme på scenen.

Endast ett fåtal gånger bryts publikens tystnad med applåder eller skratt. Mikael Dambergs uttalande att ”Jan Björklund styr skolan genom att skjuta från höften och hitta på nya saker varje vecka” – komplett med händerna formade till pistoler som avfyras mot publiken – verkar gå hem hos de flesta.

– Det var både lärorikt och någoting nytt. Kul att se politiker i verkligheten. Jag trodde att det skulle vara mer hätsk stämning. Sen blev jag förvånad att de röda var så emot Nato, säger Linnéa Johansson som läser Sam-Internationell, när debatten är slut.

– Det här är fantastiskt spännande, att få se politikerna såhär ansikte mot ansikte. Jättebra att alla vi i årskurs tre bjuds in och kan få mer klarhet. Jag tror inte minst att folk kan få en annan bild av partier som de tyckt illa om tidigare, säger klasskamraten Nils Abenius.

Läraren Magnus Klang berättar att det förekom farhågor och ryktesspridning i förväg med anledning av Sverigedemokraternas medverkan, som lett till protester på andra skolor. Men i slutändan gick det hela lugnt till.

– En del ville inte att de skulle komma. Några av de elever som skulle räcka över blommorna efteråt ville inte ge till Sverigedemokraterna, säger Linnéa Johansson.

Hon berättar också att den nynazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen uppvaktat elever på skolan tidigare i veckan och delat ut information. En del elever var oroliga att de skulle dyka upp och störa debatten. Men det blev inget av med det.

Kommer ni att följa upp debatten i undervisningen?

– De elever som läser samhällskunskap i trean kommer definitivt att fånga upp det här i undervisningen. Men en hel del elever är klara med samhällskunskapen redan. Då finns det inget lika givet sammanhang att ta upp tråden. Men vi vill ju att de ska ha sin egen debatt, med varandra, säger Magnus Klang.

k-g

K-G Bergström agerar moderator.

| Foto: Emil Hedman
esbati_bieler
Foto: Emil Hedman
aulan2
Foto: Emil Hedman
acketoft_adahl_batra
Foto: Emil Hedman
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm