rost
Foto: Team Hawaii

Gör din röst hörd

Rösten är lärarens viktigaste verktyg – ändå är röstvården sorgligt eftersatt på både lärarutbildningarna och skolorna. Här får du några handfasta tips som kan rädda dig från stämbandskollaps.

Lärare är ett av de yrken där rösten utsätts för störst påfrestningar. Du talar ofta, du talar inför stora grupper, du är ofta stressad och befinner dig i en bullrig miljö.

Lundaforskaren Viveka Lyberg Åhlander doktorerade 2011 och visade då att var åttonde lärare har problem med rösten och att ännu fler – nästan var femte – någon gång har övervägt att lämna yrket på grund av sina besvär.

– Problemet är utbrett bland lärare och många drabbade har väldigt stora
bekymmer. Ändå är det ingen som gör något. Kunskapen om röstvård är i stort sett obefintlig bland lärare och arbetsgivare i Sverige i dag och de ansvariga har inte förstått vilket stort hälsoproblem detta är, säger Viveka Lyberg Åhlander.

På lärarhögskolorna undervisades det förr i röstvård, men ämnet försvann någon gång i skarven mellan 1980- och 1990-talet. I dag får blivande lärare ingen utbildning om sin röst eller hur den ska användas och vårdas.

– Vi har gott om utbildningar i retorik, scenframställning och annat men det är ju överbyggnaden. Vi glömmer bort det grundläggande: att använda rösten på rätt sätt. Tyvärr leder det ofta till att lärare tvingas byta yrke för att rösten inte håller, säger Hans Linden, sångpedagog och lärare på en av de få kurser i röstvård som finns i riket. Varje termin ger han kursen ”Den bärande rösten” på universitetet i Växjö. Merparten av deltagarna är lärare.

– I grunden handlar det om att bygga rösten med ett balanserat kroppsarbete från diafragma och bukgördel och att lära sig slappna av i hake, nacke och andra delar av kroppen så att struphuvudet inte blir spänt, vilket orsakar heshet och andra problem, säger Hans Linden.

Viveka Lyberg Åhlanders bästa tips till lärare är att låta rösten vila mellan varven.

– Ta en paus då och då och drick ett glas vatten. Det behöver inte vara något långt uppehåll, även en kort paus gör stor nytta för rösten.

Lyberg Åhlanders bästa rösttips

1.     Ta med vatten på lektionen. Det är belagt att en slurk då och då underlättar och förebygger.

2.     Hitta en bestämd plats i klassrummet varifrån du ger dina instruktioner. Välj en plats framför en reflekterande yta, till exempel en whiteboard, så får din röst hjälp av akustiken.

3.     Låt rösten vila, åtminstone en liten stund, under lunchrasten.

4.     Försök hitta en låg bukandning, slappna av i buk och axlar och prata med en mörk röst som inte är pressad.

5.     Sjukskriv dig om det tar emot att prata. Om du ändå måste jobba: se till att hitta lösningar så att du i möjligaste mån undviker att anstränga rösten.

6.     Om du vid upprepade tillfällen har problem med rösten ska du söka hjälp hos logoped, som finns på de flesta större sjukhus. Vissa kommuner har också en logoped anställd.

7.     Har du haft långvariga besvär bör du överväga att använda en röstförstärkare. Diskutera detta med din arbetsgivare.

8.     Gå samman och kräv en fortbildning i röstvård av din arbetsgivare!

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm