Annons

Här är årets nominerade skolprojektwebbar

Publicerad 26 april 2012

Stiftelsen för internetinfrastrukturs tävling Webbstjärnan korar landets bästa webbplatser i skolarbetet. Bland nomineringarna finns allt från webbtidningar till läxläsningstjänster.

Webbstjärnan vänder sig till alla elever i grund- och gymnasieskolan. I år hade tävlingen över 2000 laganmälningar och över 1100 lag ställde upp med färdiga bidrag. Nu har 23 lag nominerats i tävlingen.

Stiftelsen för internetinfrastruktur förvaltar Sveriges internetdomän och arbetar med en mängd tekniska och infrastrukturella webbfrågor, men vid sidan om det arbetar stiftelsen med att uppmuntra och utbilda skolor i att använda internet som ett pedagogiskt verktyg.

– Vi tänkte att en tävling kan vara ett bra sätt att göra det här lite lustfyllt och utvecklade Webbstjärnan 2008 utifrån en Schweizisk förebild.  När vi startade tävlingen upptäckte vi att behovet av kunskap var stor hos lärarna så nu arbetar vi även mycket med utbildning inom ramen för Webbstjärnan, säger Maria Ekelund, kommunikationschef på .SE, till Skolvärlden.

Webbstjärnans vinnare koras på Rival i Stockholm den 16 maj. De skolor som inte kan vara med kan följa prisceremonin via webben och om tekniken tillåter vara med via länk.

 

 

Här är de nominerade bidragen med länkar

 

Grundskolan 1-5: Brons, silver, guld

 

http://nalleresan.se

Sofielundsskolan, Malmö

Klass 3a och 3b har tillsammans sytt en nalle som de sedan har skickat iväg på en upptäcksfärd genom Sverige. Till detta har de skapat en blogg där man kan följa nallens resa.

 

http://ersmark4.se

Ersmarks skola, Umeå

En webbplats på engelska, skapad av elever i årskurs 4. Målet har varit att låta barnen kommunicera på engelska, både med varandra och med andra människor runt om i världen.

 

http://v5or.blogspot.com

Växthuset, Uppsala

En skolblogg för 5A och 5B för att synliggöra lite av allt härligt lärande som pågår i skolan varje dag, men den hjälper också eleverna i skolarbetet. Bloggen används bland annat för läxor och några elever har även startat eget bloggande på webbplatsen.

 

http://ipadpanelen.se

Backaskolan, Ystad

Eskelhems skola, Gotlands Tofta

Västerskolan, Knislinge

På ipadpanelen.se berättar elever på tre olika skolor vad som händer med deras skoldag när de använder en ipad som verktyg. De vill att även elever ska tycka och tänka kring användandet av ipads och appar, inte bara vuxna.

 

http://webbhunden.se

Enehagens skola, Värnamo

Den här webbplatsen är skapad av 16 hundälskande elever i klass 5N. Genom projektet har de fått träna sig i att läsa, förstå och skriva och väva in bild, ljud och video i sina framställningar.

 

Grundskolan 6-9: brons, silver, guld
 

http://kraftig.se

Södertörns friskola, Huddinge

Skapad av Andreas och Simon som går i 8:an. Syftet är att kortfattat, lättförståeligt och överskådligt förklara vad vindkraft är.

 

http://novellisa.se

Svaneskolan, Lund

En samlingsblogg med klass 8c:s egenproducerade texter i svenska. De har skrivit biografier/självbiografier, jobbat med klassiker och snuddat vid poesins magiska möjligheter.

 

http://ekilla9d1.se

Ekillaskolan, Märsta

Klass 9D1:s webbplats om andra världskriget. Läsloggar i form av dagboksanteckningar utifrån bok-karaktärers liv, kortfilmer, essäer och propagandaaffischer.

 

http://www.hedebyposten.se

Hedebyskolan, Vagnhärad

Webbtidning som är till för eleverna på Hedebyskolan så att de kan visa upp sitt skolarbetet för till exempel föräldrar eller kompisar. Det kan vara allt från att visa upp akvarellmålningar och cupcakes till att publicera engelskauppsatser eller intervjuer.

 

http://emma.manhemspanska.se

Manhemsskolan, Kalix

Emma Scott går i 9:an och studerar spanska. Det här är hennes portfolio där hon samlar och visar sina spanskauppgifter och kunskaper.

 

Gymnasiet: brons, silver, guld

http://laxor.nu / http://tranaglosor.se

Viktor Rydbergs skola, Djursholm

En tjänst för läxläsning och skolarbete. Bakom projektet finns Carl Unger och Oskar Larsson. Det går bland annat att dela sin gloslista med klasskompisar och samarbeta via privat diskussionsforum.

 

http://elfteseptember.se

Viktor Rydbergs skola, Djursholm

Skapad av fyra sistaårselever som valt att göra en informativ hemsida om 11 september-attackerna mot USA som 100-poängsprojekt.

 

http://begagnat.org

Nyköpings Enskilda Gymnasium

Webbplats skapad av Lennart Johansson på NV-linjen med syfte att föra ihop annonser från Tradera och Annonsera.se till en och samma sida.

 

http://snicksnacka.spraksociologi.se

Dragonskolan, Umeå

En webbplats om språksociolgi för ungdomar i gymnasieåldern. Bakom hemsidan finns två elever som går andra året idrottsprogrammet. Målet har varit att göra språksociologi lättillgängligt och intressant för ungdomar.

 

http://www.haggviksbladet.se

Häggviks gymnasium, Sollentuna

Webbtidning skapad av elever i årskurs 1, 2 och 3 på medieutbildningen på särskolegymnasiet Häggviks gymnasium. Har under läsåret jobbat utifrån temat ”må bra”.

 

Bästa projektarbete
 

http://elfteseptember.se

Viktor Rydbergs skola, Djursholm

Skapad av fyra sistaårselever som valt att göra en informativ hemsida om 11 september-attackerna mot USA som 100-poängsprojekt.

 

http://surfaenklare.se

Rodengymnasiet, Norrtälje

En webbplats och ett skolprojekt skapat av fyra elever som går tredje året på teknikprogrammet. Målet är att för att sprida förståelse kring sociala medier på Internet.

 

http://linaspunkt.se

Kunskapskällan, Herrljunga

Daniel Blomdahl går tredje året på naturvetenskapliga programmet och har som projekt skapat en hemsida åt sin flickvän Lina, som är hobbykreatör.

 

Entreprenörskap
 
http://vedklabbenuf.se

Peder Skrivares Skola, Varberg

En hemsida skapad av fyra teknikelever, där man kan följa deras UF-projekt och ta del av den produkt och tjänst de har utvecklat. De säljer finkluven ved och erbjuder hemkörning.

 

http://www.samanamel.se

Textila gymnasiet, Stockholm

Onlineshop som drivs av 18-åriga Saman Amel. På webbplatsen presenteras företagets verksamhet och produkter. Dessutom erbjuds även ett onlinemagasin och en stilguide.

 

http://keepitsmartuf.se

Mikael Elias teoretiska gymnasium, Stockholm

Drivs av sex sistaårselever som gjort en onlineshop för sin produkt som är ett kombinerat mobilskydd och korthållare. På Våga Vara Egen-mässan i februari vann de pris för bästa affärsplan.

 

Klassblogg
 

http://tidavadsbarn.se

Tidavads skola, Mariestad

Blogg skapad av årskurs 1-2 för att ge eleverna möjlighet att bekanta sig med data- och Internetvärlden. Projektet har gått mycket bra och blivit en naturlig del av undervisningen.

 

http://ivårkikare.se

Backaskolan, Ystad

Blogg där klass 1A har dokumenterat, samlat och arbetat kring undervisningen i NO. De har bland annat lärt sig att skriva och läsa, ta kort och filma med iPads, och visat upp sitt arbete för omvärlden.

 

http://elevnytt.se

Lödrups skola

En nyhetssida för barn och unga skapad av klass 6. Klassen skriver om saker som elever tycker är viktiga och omvandlar svåra nyheter till lätta nyheter som alla förstår.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Friskolor

Hamilton: Regeringen svartmålar friskolorna

Friskolor

Gymnasieminister Anna Ekström kritiserar friskolorna för glädjebetyg efter ny Skolverksrapport. Rapporten är politiserad, menar Ulla Hamilton på Friskolornas Riksförbund.

Skolverket bemöter kritiken: ”Självklart inte politiserad”

Friskolor

Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton tycker att Skolverkets senaste rapport om betyg både är bristfällig och politiserad.

Annons
Annons
Annons

Här har eleverna machokultur på schemat

Sex- och samlevnad

Timslånga gruppsamtal med pojkar från årskurs 7 och uppåt för att diskutera normer och machokultur. Läraren Makz Bjuggfält driver projektet på en skola i Bromma.
– I samband med metoo har det uppkommit många frågor från ungdomarna, säger han.

Arbetsmiljöverket godkänner mer undervisning för högre lön

Lön

Arbetsmiljöverket ser inga problem med Uppsalas lönekriterier – där mer undervisning ska ge högre lön.
– Lärare som redan har en tung arbetsbörda kan omöjligen ta på sig mer. Det blir ett djupt orättvist lönekriterium, säger Katharina Reineck, LR Uppsala.

Annons
Annons

Forskaren: Social bakgrund avgör undervisningens kvalitet

Likvärdighet

Att skolsegregationen ökar är en av skolans stora ödesfrågor. Pedagogikforskaren Åse Hanssons forskning visar att frågan förstärks ytterligare av det hon kallar pedagogisk segregation.

Annons

Lärarbristen: Behövs 187 000 nya lärare

Lärarbrist

Den rådande lärarbristen i Sverige väntas bli större. Nya siffror från SKL visar att skolor och förskolor behöver rekrytera 187 000 nya lärare fram till 2031.

Samarbetet mellan lärare och syv öppnar nya vägar

Samarbete

För tre år sedan inledde SO-läraren Charlotta Granath och studie- och yrkesvägledaren Christer Johansson ett nära samarbete, och de har inte blickat bakåt sedan dess.
Nu vill de uppmuntra fler att göra likadant.

”Måste finnas kultur som uppmuntrar till samarbete”

SYV

Styrdokumenten måste förtydligas för att samarbeten mellan syv och lärare inte ska vara beroende av individuella eldsjälar. Det menar Lena Hartvigsson på Lärarnas Riksförbund.

Lågaffektivt bemötande

Så arbetar Johan med lågaffektivt bemötande i klassrummet

Undervisningsmetoder

Hantera, utvärdera och förändra. Det är tre grundprinciper för lågaffektivt bemötande i klassrummet som lågstadieläraren Johan Sander arbetar utifrån.
– Det är viktigt att förstå att mitt i krisen kan jag inte lösa något, säger han.

Psykologen: ”I vardagen ska vi ha gränser”

Lågaffektivt bemötande

Det finns de som tror att lågaffektivt bemötande handlar om att inte agera alls, men det fungerar inte, betonar psykologen Bo Hejlskov Elvén. 
– Man måste skilja på vardag och kris. I vardagen ska vi självklart ha gränser. 

”Skolverket osynliggör flerspråkighet”

Debatt

Skolverket la ner hemsidan ”Tema Modersmål”. ”Ett misslyckande i det mångfaldsarbete skolan ska bedriva, och ett osynliggörande av flerspråkighet”, skriver debattörerna.

Kommentera

Storsatsning på att utbilda kommunens alla lärare i NPF

NPF

Norrtälje satsar stort på att höja kompetensen inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Alla rektorer, lärare och fritidspedagoger ska utbildas och lokalerna ska anpassas.

– Ambitionen är att alla elever ska få det yttersta bemötandet, säger Helene Walukiewicz.

”Modersmålslärare kan göra skolan mer jämställd”

Debatt

Sverige har tagit emot många barn från länder med patriarkal kultur. Modersmålslärare skulle därför kunna vara en viktig resurs för att göra skolan mer jämställd, skriver modersmålsläraren Sebüktay Kaan.

Kommentera

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan

Yrkesprogram

Gymnasiets yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan i fortsättningen. Det föreslår regeringen under måndagen. 

Granskning tid

Bildläraren Anna gick ner i tid – men jobbar på sin lediga dag

Tidsbrist

Fler elever, färre behöriga kollegor och en mängd ”extraarbete” gör att många lärare känner sig allt mer pressade. Av hälsoskäl funderar var fjärde lärare på att gå ner i arbetstid.
– Jag arbetar deltid för att hinna med. Det är helt galet, säger bildläraren Anna Mautner.

Stressen minskade – då lades projektet ner

Tidsbrist

Försöket med en lärarassistent i ett av arbetslagen på Malmö latinskola blev en succé. Men försöket blev bara ettårigt.

MP: Lärare ska inte tvingas in i asylprocessen

Debatt

"Skolan och lärarna har en viktig roll för de ensamkommande barnen. Men lärare har inte ansvar för asylprocessen." Det skriver Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, apropå regeringens förslag för att ge fler ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige.

Kommentera

Förslag: Bussa elever ut till skolor på landet

Trängsel

Centerpartiet i Söderhamn går mot strömmen och föreslår att elever på stora stadsskolor med många elever ska erbjudas att istället pendla ut till idylliska landsbygdsskolor.

”Jag vill inte debattera kondomer i min klass”

Sex och samlevnad

”Jag vill prata makt, kön och samtycke.” Lina Lindström bloggar om det här med sex- och samlevnadsundervisning i klassrummet.

Skolornas lockbeten försvårar för eleverna i gymnasievalet

SYV

Gymnasievalet försvåras av skolornas egen marknadsföring. Det menar Jakob Amnér, ordförande för Sveriges elevråd – SVEA.
– Eleverna måste lära sig att kritiskt granska utbudet, säger vägledaren Sara Nordström.

Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet

Gymnasiet

Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
– Med den arbetsmarknaden vi har i dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieexamen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Lagförslag om större insyn i friskolor

Regeringen.

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor.

– Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

SKL-kritik mot regeringens satsning på likvärdighet i skolan

Utbildningspolitik

Nu riktar Sveriges kommuner och landsting kritik mot regeringens likvärdighetssatsning.
– Vi ser en uppenbar risk att satsningen kommer motverka sitt syfte, säger Bodil Båvner, utredare på SKL.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

Lärarutbildning

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

Åtgärdskrav

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Undervisningen i sex- och samlevnad brister: ”Är förvånad”

Sex- och samlevnad

Skolinspektionens granskning pekar på flera brister i skolors sex- och samlevnadsundervisning.
– Vi visste att undervisningen var ojämlik, nu har vi fått faktaunderlag för att uppdatera läroplanen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Här har lärarna fredad tid för planering av sina lektioner

Arbetsmiljö

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas.
Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

5 sätt att hantera en hotfull situation i skolan

Våld

Våldet i skolan ökar och många lärare har blivit utsatta under det senaste året. Alexander Tilly, leg psykolog och specialiserad på frågor om hot och våld, delar med sig av sina bästa tips för hur man som lärare kan agera i hotfulla situationer.

Forskning: Därför är IT-mässorna problematiska

Forskning

Ny forskning lyfter flera problem med hur IT-mässan SETT sätter agendan för skolans digitalisering och lärares fortbildning.
– Det är väldigt svårt att förstå var budskapen kommer ifrån och vem det är som är avsändaren, säger forskaren Catarina Player-Koro.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

Ny bok

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan.
– En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Introduktionsprogram lockar nyblivna lärare

Lärarprofessionen

Ett introduktionsår med 70 procents undervisningstid, en förstelärare som mentor och ledarskapsutbildning. Det ingår i programmet som ska locka lärare till skolor i Täby.

Signe Jonsson sökte till programmet förra året.

– Jag saknade utbildning i ledarskap, det får jag här, säger hon.

”Det är dags att återinföra ordningsbetyget”

Debatt

”Vi måste arbeta ännu hårdare med att betona vikten av ordning och uppförande i och runt våra skolmiljöer”, skriver Emma Köster.

Kommentera

Elever med särskilda behov nekas läromedel

Särskilda behov

Bristande utbud, bristande kunskap och bristande ekonomi är alla skäl till att elever med funktionsnedsättning inte får de hjälpmedel de har laglig rätt till, enligt en ny rapport.

Förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti dras tillbaka

Lagförslag

Regeringen beslutar att dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti efter motstånd från allianspartierna och Sverigedemokraterna. Nu ska regeringen återkomma med ett nytt förslag.

– Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken nå samsyn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Larmsiffror: Hälften av lärarna hinner inte ta lunchrast

Lunchrast

Över hälften av skolpersonalen på grundskolan i Malmö har inte möjlighet till ostörd lunchrast varje dag.

Omöjliga betygskrav: ”Finns en övertro på särskilt stöd”

Specialpedagogik

En ny studie pekar på att det finns elever för vilka läroplanens krav är för högt ställda. Det sätter även press på lärarna.
– Det finns en övertro på särskilt stöd, säger Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Ny trend: Elever vandaliserar och lägger ut på Snapchat

Sociala medier

En ny vandaliseringstrend sprids på svenska skolor. Elever vandaliserar sin skola, filmar händelsen och lägger ut på Snapchat.
– Det är superviktigt att markera mot eleverna, säger LR:s Åsa Fahlén.

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Konflikten mellan lärare och föräldrar: ”Vi ser brister”

Arbetsmiljö

Debatten om den bristande dialogen mellan lärare och föräldrar i skolan fortsätter växa. Nu går Skolinspektionen in i diskussionen och efterlyser en uppryckning från huvudmännen.

Läraren på utpekade SFI-skolan: Ledningen lyssnar inte på oss

SFI

Fuskande utbildningsföretag, kaosartade lektioner, snabb läraromsättning. Det är bilden av SFI-undervisning i privat regi som målas i ett reportage i Kalla fakta.
– Det är en stor genomströmning av elever och dessutom stor rotation på lärare, säger Anders Olzon, SFI-lärare på den utpekade skolan.

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

Läsglädje

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

Mobilförbudet delar lärarkåren

Mobiltelefoner

Liberalerna vill lagstifta om mobilförbud i klassrummen för att öka studieron.
Bland lärarna går åsikterna isär.

”Lärare och föräldrar måste sluta kasta grus på varandra”

Debatt

”Föräldrar till barn med npf och lärare och specialpedagoger behöver gå samman. Så länge vi fortsätter att sparka varandra på smalbenen är vi svaga. Tillsammans är vi starka”, skriver Jiang Millington.

Kommentera

Forskarkritik mot fria skolvalet

Fritt skolval

En grupp forskare riktar skarp kritik mot det fria skolvalet och dess konsekvenser.
– Vi talar om det fria skolvalet som om alla hade möjlighet att välja. Det är nonsens, säger Marianne Dovemark, professor i pedagogik.

”Släpp in ungdomsförbunden på skolorna”

Debatt

”Att fler ungdomsförbund och partier tillåts besöka skolor är särskilt angeläget i en tid där ungas tilltro till demokratin sjunker”, skriver debattörerna.

Kommentera

Efter kritiken: Mobilen viktig för skolans likvärdighet

Mobilförbud

Allt fler höjer rösten för att stoppa mobilen i skolan. Men förbud löser inte problemen, menar Stefan Bonn på SPSM som vill att den tillåts för en mer likvärdig skola.
– Ett förbud kan ta ifrån en del elever deras möjligheter, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons