Annons

Här är årets nominerade skolprojektwebbar

Publicerad 26 april 2012

Stiftelsen för internetinfrastrukturs tävling Webbstjärnan korar landets bästa webbplatser i skolarbetet. Bland nomineringarna finns allt från webbtidningar till läxläsningstjänster.

Webbstjärnan vänder sig till alla elever i grund- och gymnasieskolan. I år hade tävlingen över 2000 laganmälningar och över 1100 lag ställde upp med färdiga bidrag. Nu har 23 lag nominerats i tävlingen.

Stiftelsen för internetinfrastruktur förvaltar Sveriges internetdomän och arbetar med en mängd tekniska och infrastrukturella webbfrågor, men vid sidan om det arbetar stiftelsen med att uppmuntra och utbilda skolor i att använda internet som ett pedagogiskt verktyg.

– Vi tänkte att en tävling kan vara ett bra sätt att göra det här lite lustfyllt och utvecklade Webbstjärnan 2008 utifrån en Schweizisk förebild.  När vi startade tävlingen upptäckte vi att behovet av kunskap var stor hos lärarna så nu arbetar vi även mycket med utbildning inom ramen för Webbstjärnan, säger Maria Ekelund, kommunikationschef på .SE, till Skolvärlden.

Webbstjärnans vinnare koras på Rival i Stockholm den 16 maj. De skolor som inte kan vara med kan följa prisceremonin via webben och om tekniken tillåter vara med via länk.

 

 

Här är de nominerade bidragen med länkar

 

Grundskolan 1-5: Brons, silver, guld

 

http://nalleresan.se

Sofielundsskolan, Malmö

Klass 3a och 3b har tillsammans sytt en nalle som de sedan har skickat iväg på en upptäcksfärd genom Sverige. Till detta har de skapat en blogg där man kan följa nallens resa.

 

http://ersmark4.se

Ersmarks skola, Umeå

En webbplats på engelska, skapad av elever i årskurs 4. Målet har varit att låta barnen kommunicera på engelska, både med varandra och med andra människor runt om i världen.

 

http://v5or.blogspot.com

Växthuset, Uppsala

En skolblogg för 5A och 5B för att synliggöra lite av allt härligt lärande som pågår i skolan varje dag, men den hjälper också eleverna i skolarbetet. Bloggen används bland annat för läxor och några elever har även startat eget bloggande på webbplatsen.

 

http://ipadpanelen.se

Backaskolan, Ystad

Eskelhems skola, Gotlands Tofta

Västerskolan, Knislinge

På ipadpanelen.se berättar elever på tre olika skolor vad som händer med deras skoldag när de använder en ipad som verktyg. De vill att även elever ska tycka och tänka kring användandet av ipads och appar, inte bara vuxna.

 

http://webbhunden.se

Enehagens skola, Värnamo

Den här webbplatsen är skapad av 16 hundälskande elever i klass 5N. Genom projektet har de fått träna sig i att läsa, förstå och skriva och väva in bild, ljud och video i sina framställningar.

 

Grundskolan 6-9: brons, silver, guld
 

http://kraftig.se

Södertörns friskola, Huddinge

Skapad av Andreas och Simon som går i 8:an. Syftet är att kortfattat, lättförståeligt och överskådligt förklara vad vindkraft är.

 

http://novellisa.se

Svaneskolan, Lund

En samlingsblogg med klass 8c:s egenproducerade texter i svenska. De har skrivit biografier/självbiografier, jobbat med klassiker och snuddat vid poesins magiska möjligheter.

 

http://ekilla9d1.se

Ekillaskolan, Märsta

Klass 9D1:s webbplats om andra världskriget. Läsloggar i form av dagboksanteckningar utifrån bok-karaktärers liv, kortfilmer, essäer och propagandaaffischer.

 

http://www.hedebyposten.se

Hedebyskolan, Vagnhärad

Webbtidning som är till för eleverna på Hedebyskolan så att de kan visa upp sitt skolarbetet för till exempel föräldrar eller kompisar. Det kan vara allt från att visa upp akvarellmålningar och cupcakes till att publicera engelskauppsatser eller intervjuer.

 

http://emma.manhemspanska.se

Manhemsskolan, Kalix

Emma Scott går i 9:an och studerar spanska. Det här är hennes portfolio där hon samlar och visar sina spanskauppgifter och kunskaper.

 

Gymnasiet: brons, silver, guld

http://laxor.nu / http://tranaglosor.se

Viktor Rydbergs skola, Djursholm

En tjänst för läxläsning och skolarbete. Bakom projektet finns Carl Unger och Oskar Larsson. Det går bland annat att dela sin gloslista med klasskompisar och samarbeta via privat diskussionsforum.

 

http://elfteseptember.se

Viktor Rydbergs skola, Djursholm

Skapad av fyra sistaårselever som valt att göra en informativ hemsida om 11 september-attackerna mot USA som 100-poängsprojekt.

 

http://begagnat.org

Nyköpings Enskilda Gymnasium

Webbplats skapad av Lennart Johansson på NV-linjen med syfte att föra ihop annonser från Tradera och Annonsera.se till en och samma sida.

 

http://snicksnacka.spraksociologi.se

Dragonskolan, Umeå

En webbplats om språksociolgi för ungdomar i gymnasieåldern. Bakom hemsidan finns två elever som går andra året idrottsprogrammet. Målet har varit att göra språksociologi lättillgängligt och intressant för ungdomar.

 

http://www.haggviksbladet.se

Häggviks gymnasium, Sollentuna

Webbtidning skapad av elever i årskurs 1, 2 och 3 på medieutbildningen på särskolegymnasiet Häggviks gymnasium. Har under läsåret jobbat utifrån temat ”må bra”.

 

Bästa projektarbete
 

http://elfteseptember.se

Viktor Rydbergs skola, Djursholm

Skapad av fyra sistaårselever som valt att göra en informativ hemsida om 11 september-attackerna mot USA som 100-poängsprojekt.

 

http://surfaenklare.se

Rodengymnasiet, Norrtälje

En webbplats och ett skolprojekt skapat av fyra elever som går tredje året på teknikprogrammet. Målet är att för att sprida förståelse kring sociala medier på Internet.

 

http://linaspunkt.se

Kunskapskällan, Herrljunga

Daniel Blomdahl går tredje året på naturvetenskapliga programmet och har som projekt skapat en hemsida åt sin flickvän Lina, som är hobbykreatör.

 

Entreprenörskap
 
http://vedklabbenuf.se

Peder Skrivares Skola, Varberg

En hemsida skapad av fyra teknikelever, där man kan följa deras UF-projekt och ta del av den produkt och tjänst de har utvecklat. De säljer finkluven ved och erbjuder hemkörning.

 

http://www.samanamel.se

Textila gymnasiet, Stockholm

Onlineshop som drivs av 18-åriga Saman Amel. På webbplatsen presenteras företagets verksamhet och produkter. Dessutom erbjuds även ett onlinemagasin och en stilguide.

 

http://keepitsmartuf.se

Mikael Elias teoretiska gymnasium, Stockholm

Drivs av sex sistaårselever som gjort en onlineshop för sin produkt som är ett kombinerat mobilskydd och korthållare. På Våga Vara Egen-mässan i februari vann de pris för bästa affärsplan.

 

Klassblogg
 

http://tidavadsbarn.se

Tidavads skola, Mariestad

Blogg skapad av årskurs 1-2 för att ge eleverna möjlighet att bekanta sig med data- och Internetvärlden. Projektet har gått mycket bra och blivit en naturlig del av undervisningen.

 

http://ivårkikare.se

Backaskolan, Ystad

Blogg där klass 1A har dokumenterat, samlat och arbetat kring undervisningen i NO. De har bland annat lärt sig att skriva och läsa, ta kort och filma med iPads, och visat upp sitt arbete för omvärlden.

 

http://elevnytt.se

Lödrups skola

En nyhetssida för barn och unga skapad av klass 6. Klassen skriver om saker som elever tycker är viktiga och omvandlar svåra nyheter till lätta nyheter som alla förstår.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Etikforskaren: Värdegrunden en ”IKEA-moral” för eleverna

Kritik

En värdegrund för skolan som dikterar vad som är rätt och fel duger inte. Istället behöver eleverna få testa sina värderingar i öppna samtal – inte minst elever med ”problematiska” värderingar. Det menar David Kronlid, lektor vid Uppsala Universitet.

Annons
Annons

Regeringen utreder statligt finansierad skola

Nytt uppdrag

En statlig utredning ska följa upp Skolkommissionens förslag på ökad statlig finansiering av grundskolan, meddelar regeringen på torsdagen.
– Ett första och viktigt steg mot en statligt finansierad skola, säger Svante Tideman, 1:e vice ordförande för LR.

Annons

Tävla och vinn!

Tävling

Hur ser din sommar som lärare ut? Skriv och berätta vad du gör för att ha något att minnas när höstterminen går in i mörka november. Som belöning lottar vi ut fem exemplar av Danny Wattins succéroman ”Historiegeneratorn”.

6 tips: Din röst påverkar eleverna

Läraryrket är ett röstyrke. Men lärarens kanske viktigaste verktyg får sällan den kärlek den behöver. 
– Det förvånar mig att lärarens röst får så lite uppmärksamhet, säger Viveka Lyberg Åhlander, docent i logopedi.

Annons
Annons

Magister Nordström: Så höjer du undervisningen med Instagram

Digitalt

Läraren Rickard Nordström har Sveriges största lärarkonto på Instagram och är en stor inspiratör för många lärare.

Annons

”Dags för oss vägledare att sluta acceptera små tjänster”

SYV

”Bristen på satsningar visar tyvärr på att man trots allt inte tycker att studie- och yrkesvägledningen är så viktig”, skriver studie- och yrkesvägledaren David Spak.

Otydliga krav på syv i kommunerna

SYV

Många kommuner saknar strategier och mål för arbetet med studie- och yrkesvägledningen.
Det visar en rapport från Västsvenska handelskammaren.

Almedalen 2018

”Lärare kan för lite om dyslexi”

Dyslexi

Lärare kan inte tillräckligt mycket om dyslexi, menar Christina Hellman, ordförande för Svenska Dyslexiföreningen.
– Man måste återinföra klassisk läs- och skrivinlärning på lärarutbildningen.

Jenny Madestam: Så var skolpolitiken i partiledartalen

Almedalen 2018

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar exklusivt för Skolvärlden skolpolitiken i partiledartalen från årets politikervecka.

Förstatligande hett debattämne i Almedalen

Val 2018

Riksdagspartierna gick i clinch under Almedalens stora skoldebatt. Mycket handlade om det delade ansvaret för skolan mellan stat och kommun.
– Den kommunala budgeten står över skollagen i princip i varje kommun. Det måste vi råda bot på, säger LR:s Åsa Fahlén.

Partiernas kandidater: ”Om jag fick bli utbildningsminister…”

Val 2018

Under den stora skoldebatten i Almedalen fick alla riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner svara på frågan ”Vad gör du om du blir utbildningsminister efter valet?” Här är svaren.

Väljarna om skolpolitiken

Liberalernas skolpolitik ”stjäl” väljare från andra partier

Valet 2018

Skolan är en av valets viktigaste frågor, så viktig att väljarna kan tänka sig att byta parti. Störst stöd bland andra väljare än sina egna har Liberalerna.

Bara 2 av 10 KD-väljare nöjda med partiets skolpolitik

Val 2018

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som får lägst stöd för sin skolpolitik av de egna väljarna.
– Deras väljare verkar inte veta vad partiet tycker, säger Åsa Fahlén, ordförande LR.

Skolfrågan oviktig för SD:s väljare

Val 2018

Sverigedemokraterna har svagt stöd för sin skolpolitik bland de egna väljarna. Samtidigt kan få av dem tänka sig att rösta på ett annat parti på grund av det.

Hälften av M:s väljare mot vinster i skolan

Val 2018

Moderata väljare håller det fria skolvalet högst av alla väljargrupper, men hälften av dem är negativa till vinstuttag ur friskolor.
– Det är tydligt att moderata väljare inte ser valfrihet och vinstuttag som förutsättningar för varandra, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

S-väljare vill se förstatligande av skolan

Val 2018

Socialdemokraternas väljare är de som är allra mest positiva till ett statligt övertagande av ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver inte frågan.
– Skulle Stefan Löfven lyssna på sina väljare borde han driva den frågan, säger Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbunds ordförande.

Varannan C-väljare redo att byta parti för skolans skull

Val 2018

En majoritet av Centerpartiets tillfrågade väljare anser att staten bör ta över ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver en annan linje. Det kan kosta dem väljare, enligt en färsk undersökning.

MP:s väljare säger ja till statlig skola – men partiet säger nej

Val 2018

Skolan är viktig för Miljöpartiets väljare, men bara 36 procent av dem tycker att MP har den bästa skolpolitiken, enligt en ny väljarundersökning.
– Det är nog hög tid för Miljöpartiet att lyssna på sina väljare, säger LR:s orförande Åsa Fahlén.

V-väljarna: Inga vinstuttag för friskolor

Val 2018

Fler än åtta av tio Vänsterpartistiska väljare menar att friskolor inte borde kunna ta ut vinst. Lika många vill att staten tar över ansvaret för skolan från kommunerna.

Tre lärare: Ta bort betyget ”icke godkänt”

Debatt

Ta bort kunskapskraven – betyg bör sättas utifrån en medelprestation som normeras genom lärares erfarenhet och nationella prov – och ta bort betyget “icke godkänt”.
Det anser lärarna Nicklas Mörk, Håkan Sjöberg och Mårten Sahlin apropå den senaste tidens kunskapskravsdebatt.

Kommentera
Valet 2018

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Text + webb-tv

I mötet med Jonas Sjöstedt (V) vill läraren Ragnar Sjölander veta: 
Hur ser han på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Anna Ekström: Marknadsstyrningen av skolan leder fel

Valet 2018

Hur ser Socialdemokraternas minister Anna Ekström på lärarnas arbetssituation? Vad vill hon göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Socialdemokraterna?

Jimmie Åkesson: Vi måste gå mot mer statlig styrning

Valet 2018

Hur ser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på lärarnas arbetssituation? Vad vill han göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Sverigedemokraterna?

Annie Lööf: ”Skolan ska vara kvar på kommunal nivå”

Text + webb-tv

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
– Det har varit alldeles för stora förändringar inom skolans område på ganska kort tid, säger Annie Lööf.

Ulf Kristersson: ”Fler behöver bli förstelärare”

Valet 2018

Hur ser Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir Sveriges statsminister?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Text + webb-tv

Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?
– Elevpengen förstör relationen mellan rektor, lärare, elever och förälder, säger Gustav Fridolin.

Björklund: ”Det är många amatörer som styr skolan”

Valet 2018

Hur ser Liberalernas partiledare Jan Björklund på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir utbildningsminister? 

EBT: Skolan lider av administrationssjukan

Valet 2018

Hur ser Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet om hon får makten och varför ska lärare rösta på just Kristdemokraterna? 

”Jag vill lyfta de estetiska ämnena”

Bild

Med åttaåriga Petra som guide får lågstadieelever upptäcka konsten och lära sig mer om bilders betydelse.
Torhild Elisabet Sandberg har skrivit en bokserie för barn om konsthistorien.  

LR och M: Fem förslag för ökad studiero

Ordning och reda

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har nästan dubblerats sedan 2014. Nu presenterar LR:s Åsa Fahlén och moderaternas Erik Bengtzboe fem förslag som ska bryta trenden.

”Elever i särskolan får inte hamna utanför i ett jämlikt skolsystem”

Debatt

Elever i grund- och gymnasiesärskolan är osynliga i debatten. Nu uppmanar vi samtliga partier att ta sitt ansvar och säkerställa att även elever i grund- och gymnasiesärskolan får rätt till en likvärdig utbildning. Det skriver Harald Strand, Förbundsordförande för FUB och Zarah Melander, Ombudsman FUB.

Kommentera

Läraren: Så blir programmering roligt

Digitalisering

Programmera egna mobilappar är inte lika svårt som det låter. Det menar matteläraren Per Bodelius, som låtit sina elever göra just det.
– Även de som först var motsträviga mot programmering tyckte att det var skoj, säger han.

”Svängdörren mellan Academedia och Skolverket hotar rättssäkerheten”

Debatt

Jurister som byter arbetsplats mellan friskolekoncerner och de myndigheter som ska reglera dem är bara ett av problemen med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor, något som Sverige är ensamma om i världen. Det skriver lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom.

Kommentera

"Kritiken mot Academedia felaktig"

Replik

Lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom lyfte i en debattartikel ett antal problem som de ser med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor.
Nu svarar Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog på kritiken.

Kommentera

Avtalet: Turordningsreglerna under lupp

Läraravtalet

Nu har lärarfacken och SKL fått i läxa över sommaren att titta närmare på konsekvenserna av turordningsreglerna.
Efter sommaren fortsätter medlingen.

S: Stopp för nya vinstdrivande skolor

Val 2018

Behovsbaserad skolpeng, gemensam antagning till fristående och kommunala skolor samt ett stopp för nya vinstdrivande skolor. Det är några av förslagen S presenterar inför valet.
– Vi vill att valet ska handla om det här, säger gymnasieminister Anna Ekström.

”Hög tid att ta tag i skolans digitalisering”

Debatt

Arbetet med att aktivt rusta alla Sveriges skolor för digitalisering måste börja omgående. Det skriver debattörerna Åke Grönlund, professor i informatik, och Matilda Wiklund, lektor i pedagogik.

Kommentera

Skolverkets förslag: Ta bort möjligheten att läsa extra svenska och engelska

Språkval

Fler elever ska läsa moderna språk, tycker Skolverket. Därför föreslår man att möjligheten att läsa extra engelska och svenska som språkval, ska ta bort.
– Bra, tycker läraren Annika Sjödahl.

"Brist på läromedel påverkar kunskapsresultaten"

Debatt

Många lärare och elever saknar idag läromedel. Det påverkar kunskapsresultaten, mest för de elever som inte kan få stöd i hemmet. Det skriver Svenska Läromedels vd, Rickard Vinde.

Kommentera

Den blomstertid nu kommer – eller...?

Debatt

”Till alla barn där ute som har svårt att bli förstådda i skolan: Vi saknar er varje dag och ni tillför så mycket!”, skriver Lo Håkansdotter, årskurs 7.

Kommentera
Valet 2018

På rast med Annie Lööf

Valet 2018

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
Läraren Ragnar Sjölander frågar ut Annie Lööf i serien ”På rast med...”.

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Val 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under sina raster från lektionerna på skolan. 
Hur ser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Valet 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under hans raster från lektionerna på skolan. Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?

Så ska fler lockas att läsa tyska

Moderna språk

Allt färre elever läser tyska. För att öka intresset satsar Tysk-svenska handelskammaren 1,5 miljoner kronor i förhoppning om att fler elever ska lockas till språket.
– Fantastiskt! Alla satsningar på tyska språket är bra, säger tyskläraren Mia Smith.

SPSM: Viktigt att komma närmare huvudmännen

Samverkan

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill att skolmyndigheterna ska samarbeta mer regionalt.
Generaldirektören på SPSM, Fredrik Malmberg, har redan påbörjat arbetet.

LR efter kritiken: Vi vill träffa aktiva medlemmar

Replik

Pensionerade lärare i Luleå är kritiska till att seniormedlemmar i LR Luleå bara får vara med på var tredje aktivitet som kommunföreningen anordnar.
Nu svarar kommunombuden i Luleå på kritiken.

Kommentera

”LR diskriminerar sina seniormedlemmar”

Debatt

”Har Lärarnas Riksförbund som policy att diskriminera sina seniormedlemmar?” Det undrar lärare i Luleå efter att förbundet lokalt tagit beslut om att seniormedlemmar endast får vara med på var tredje aktivitet.

Kommentera

Så ska Sverige bli topp 10 i Pisa

Skolpolitik

Tioårig grundskola, ordningsbetyg och privata aktörer inom lärarutbildningen. Det är några av Alliansens förslag inför valet.
– Regeringen gör inte fel saker. De gör ingenting, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Skolvärlden.
– I huvudsak gör vi det Alliansen föreslår, kontrar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.

Ny dom: Förtroendearbetstid grund för a-kassa

Fackligt

Kan lärares förtroendearbetstid ligga till grund för a-kassa?
Ja, anser kammarrätten i Stockholm.
– Beslutet kommer få konsekvenser för våra medlemmar, säger LR:s chefsjurist Kristina Rollbäck. 

Fridolin: Vill inte slå ihop skolmyndigheter

Skolutredning

En ny utredning föreslår att Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska Skolmyndigheten slås ihop, till två nya myndigheter.
Men utbildningsminister Gustav Fridolin kommer inte göra verklighet av förslaget.
– Vi är inte beredda att förespråka en sammanslagning.

Undersökning: ”Lärare på friskolor mer nöjda”

Lärare på fristående skolor är mer nöjda med sina arbetsvillkor än lärare i kommunala skolor. Det visar Jobbhälsoindex 2018.
– På mindre enheter är det lättare att ha en dialog med chefen och snabbare beslutsvägar, vilket medarbetare ofta upplever som positivt, kommenterar LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ministern: Skolsegregationen är tätt kopplad till vinsterna

Skolmarknad

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har inte gett upp hoppet om att begränsa vinstuttaget för friskolorna trots nederlaget i torsdagens riksdagsomröstning.
– Jag ser hela tiden vad vinstjakten ställer till med i skolan, säger hon till Skolvärlden.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons