lakareutangranser

Han varvar klassrum med humanitärt arbete

Läraryrket platsar på fler ställen än innanför skolväggarna. Pär Norén får nytta av sitt yrkesval såväl i svenska klassrum som i flyktingläger utomlands.

– Det svåraste är att ha ett bra ledarskap. Det gäller att se dem som arbetar som ett lag, både de lokalanställda och de internationella fältarbetarna och där har jag nytta av det pedagogiska synsätt som jag lärde mig på lärarutbildningen.

För knappt en månad sedan kom Pär Norén hem efter nio månaders humanitärt arbete på ett fältsjukhus i Sydsudan. Där har han arbetat som logistiker för organisationen Läkare utan gränser sedan augusti 2012. Pär Norén håller ihop verksamheten runt det som inte är direkt medicinsk vård: sovplatser åt sjukvårdare, läkemedel, rätt utrustning till sjukhuset och säkerhet för personalen.

– Det är ett komplext jobb i många fall. Man måste ha en ödmjuk attityd för att kunna leda, särskilt för att motivera människor, och det känner jag att lärarutbildningen har gett mig. Alla är inte hela tiden entusiastiska över de uppgifter som behöver lösas, precis som i ett klassrum, säger Pär Norén.

Han tog examen som gymnasielärare i miljökunskap och geografi år 2011. Ett yrke han studerat till på distans vid sidan av jobb inom Försvarsmakten och sedan 2009 som rekryterad inom Läkare utan gränser. Han har hunnit utföra humanitärt arbete i Indien och nu senast i flyktinglägret i Sydsudan, dit 170 000 människor från Sudan flytt det senaste året på grund av våld och oroligheter.

Bland uppgifterna i det humanitära arbetet finns kortare utbildningar som Pär Norén håller i. Till exempel i hur man får fram en konvoj. Vid flera vägspärrar kräver vakter mutor för att en transport ska bli förbisläppt, ett system som Läkare utan gränser bestämt tar avstånd ifrån.

– Det är en av situationerna där man representerar organisationen och måste kunna visa vad vi står för. Vi har bland annat kört rollspelsövningar i hur man ska agera vid en vägspärr. Min uppgift har varit att ta fram ett utbildningskoncept som fungerar även när jag åkt från projektet, säger Pär Norén.

Just nu jobbar Pär Norén på Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Där utbildar han blivande brandmän inom utbildningen Skydd mot olyckor i Revinge, i Lunds kommun, bland annat i olycksförebyggande arbete och riskanalys. Kunskaper som kommer väl till pass i arbetet med Läkare utan gränser. Tanken är att varva lärarjobb i Sverige med humanitärt arbete i krisområden.

– Jag har inte tänkt att jag bara skulle få användning av lärarutbildningen i skolan eftersom alla organisationer har ett visst mått av lärande. Men det känns bra att ha ett hyfsat säkert jobb som lärare i Sverige. Något bra att komma tillbaka till efter uppdrag utomlands, och inte bara något att åka ifrån, säger Pär Norén.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm