mikael_sundstrom_mattevideo

Mikael Sundström i aktion, från populära klippet ”Förenkla uttryck med parentes”.

Matematik 

Hans mattevideor når elever över hela landet

Matteläraren Mikael Sundströms videoklipp på nätet har gått från att vara läxhjälp till att bli en integrerad och tvåvägskommunikativ del av undervisningen. På köpet har de hittat en publik långt utanför klassrummet i Granbergsskolan i Bollnäs.

Matte på nätet

Mikael Sundströms videor ligger på youtube, i de spellistor vars namn som börjar med ”peponline”.
(Något förvirrande ligger filmerna i en kanal som tillhör Niklas Östlund – det är Granbergsskolan IKT-pedagog)

Andra gratis matematikresurser på nätet är:

Onlineakademin
Videor som går igenom matematikkurserna på gymnasiet

Matteboken.se
Övningsuppgifter, prov, videor och forum för mattefrågor.

Mattecoach.se
Kostnadsfri läxhjälp i matematik av lärarstudenter

Det tre minuter långa filmklippet ”förenkla uttryck med parentes” är Mikael Sundströms största hit, med över 33 000 visningar på youtube. Kommentarsfältet är fyllt av kommentarer som ”Tack nu förstår jag!” och ”Kanske klarar matteprovet ändå!” Och han har gjort ungefär 150 klipp till de senaste sex åren där han på hälsingemål guidar högstadieelever – och andra besökare – genom matematikens och NO:ns världar.

– När jag och en kollega för ganska många år sedan diskuterade det här med videoklipp som ett sätt att utveckla den befintliga läxhjälpen i skolan tyckte vi hade kommit på någonting otroligt. Men det visade sig snart att det fanns många som tänkte samma sak, säger Mikael Sundström.

Trots konkurrensen är hans videoklipp populära bland elever runt om i landet. Från början var tanken att filmklippen skulle vara ett stöd för de elever i klassen som inte kan räkna med hjälp hemifrån, att de skulle kompensera för de olika förutsättningar olika elever har.

Fungerar det?

– Ja, alltså det gör det faktiskt. Jag får mycket respons via mail och direkt i filmerna där elever säger att de klarade nationella proven tack vare filmerna, till exempel. Ungdomarna är ju uppkopplade hela tiden, så de kan snabbkika lite på bussen eller när som.

När Mikael Sundström såg att flera tusen personer tittat på filmklippen förstod han att det inte bara var hans egna elever som tittade.

– Sedan kom en förfrågan från lärare i Trelleborg om de fick använda filmerna. Eleverna tyckte det var en härlig dialekt, säger Mikael Sundström, skrattar och fortsätter:
– Nu har det ju blivit mycket större än det var tänkt från början.

Filmerna har kommit att spela en speciell roll för elever i förberedelseklass.

– Vi har ganska många nationaliteter här och de som är ganska nyanlända och just börjar lära sig svenskan lär sig begreppen snabbare med hjälp av filmerna. Det går ruskigt fort för en del, faktiskt.

Läxhjälps-funktionen finns fortfarande kvar, men filmerna har också utvecklats med tiden till att användas på flera sätt.

– Vi använder till exempel ett program där man kan stanna filmen, lägga in frågor, och sedan fortsätter filmen när eleverna har svarat. Då kan filmen i sig bli en sorts läxa, jag får koll på att de hänger med, och de ges chansen att i lugn och ro skriva och berätta vad de vill att jag ska prata mer om, säger Mikael Sundström.

Samtliga filmer finns på youtube, men Granbergsskolan har en egen sida på nätet som de kallar ”Plugg efter plugget online” (PEPonline), där pedagoger kan lägga upp filmade genomgångar.

– Vi försöker få med fler ämnen på PEPonline, men alla lärare är inte lika pigga på att stå framför kameran. Det ultimata vore ju att alla ämnen fanns med.

Det finns gott om datorer på skolan, mycket av kontakten med eleverna sköts genom ett bloggverktyg och skolan har engagerad IKT-pedagog som håller koll på den senaste utvecklingen och hjälper till med det tekniska. Förutsättningarna är med andra ord goda för att experimentera med modern teknik. Men Mikael påpekar att all info och alla idéer finns därute på nätet för lärare att använda.

– Jag följer många grupper för pedagoger på facebook och twitter och lånar idéer från andra.  Egentligen behöver man inte komma på någonting själv, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm