Annons
Tre elever visar upp sina id-kort. Foto: Petra Berggren
Göran Markgren är lärare och huvudskyddsombud. Foto: Petra Berggren
Nils Nyborg är rektor på Västermals skola i Sundsvall. Foto: Petra Berggren
Bild 1/3

Här bär alla elever id-kort

Publicerad 4 december 2015

Synliga id-kort för elever, ökat polissamarbete och fler låsta dörrar. 
Västermalms skola i Sundsvall är en gymnasieskola som på flera sätt stärker sin säkerhet – oberoende av skolattacken i Trollhättan.

Fakta

Råd för krishantering

Skolverket har ett antal råd för krishantering, här sammanfattat i punktform:

  • Ha en krisplan för olika händelser och hur personalen ska agera och en krisledningsgrupp för att organisera arbetet.
  • I en kris är det extra viktigt med en tydlig och synlig ledare med rektor som huvudansvarig.
  • Första uppgiften är att ta reda på vad som verkligen har hänt och vilka som är drabbade för att därefter fatta beslut.
  • Ge snabb och korrekt information för att motverka ryktesspridning. 
  • En eller flera personer bör utses för att hantera mediakontakter.
  • Ta hjälp utanför skolan med krisarbetet om det finns behov.

Fakta

Västermalms skola

Skolan är en av två delar som utgör den kommunala gymnasieskolan i Sundsvall. Skolan har 1 250 elever, runt 250 i personalen och 11 olika program: främst yrkesprogram men även högskoleförberedande program inom teknik och naturvetenskap.

Relaterat

– Det är klart att Trollhättan skapar en annan medvetenhet om säkerhetsfrågor, men i vårt fall handlar det om ett säkerhetsarbete som inleddes redan för ett år sedan, säger rektor Nils Nyborg.

För många på Västermalms skola, som har omkring 1 250 elever, är skolmord som det i Trollhättan en smärtsam påminnelse om det som inträffade på Västermalm för 14 år sedan. 

En elev blev då knivskuren till döds under en lektion, en annan elev svårt skadad. På Kronans skola i Trollhättan mördades två personer och två skadades. Gärningsmannen sköts till döds av polisen.

Rektor Nils Nyborg har en bakgrund som officer och en del erfarenheter från åren inom Försvarsmakten. I rollen som en av två säkerhets­ansvariga vid Västermalm, har han försökt överföra dessa erfarenheter till skolan.

– Jag vill att vi ska tänka brett när det handlar om säkerhetsfrågor. Det finns en bred skala inom hot och våld: från mer lindrig kriminalitet till extremt våld som det i Trollhättan. Med olika åtgärder kan vi minska riskerna för våld, men ändå inte helt gardera oss. I slutändan är den viktigaste åtgärden att vi vårdar vår egen skola. Att vi har ett bra klimat och visar respekt mot varandra, säger han.

En blick över skolområdet ger snabbt kunskap om att Västermalms skola inte är en idealisk skola ur säkerhetssynpunkt. I skuggan av Mittuniversitetets campus finns åtta byggnader för undervisning utspridda.

– Vi har exempelvis ingen uttalad huvudentré och det är ett bekymmer. Det är svårt att ha full koll på alla som rör sig mellan och i byggnaderna, säger Göran Markgren, som undervisar i naturkunskap på Västermalm och även är huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i kommunen.

Vi stannar till innanför entrén till en av de större byggnaderna och pratar med några första­årselever på el- och energiprogrammet.

– Det har kommit en del information om förändringar och framför allt att vi ska börja använda id-korten synligt och att det ska vara ett krav för att få lunch. Helt okej, tycker jag. Sedan blir det konstigt om skolan skulle spärras av totalt för folk utifrån. Om det blir så skulle det nog kännas negativt, säger eleven Tim Nylander.

– Det är ju bra för oss också om säkerheten blir bättre. Det har stulits mopeder från en parkering och nu talas det om att få upp övervakningskameror där för att stoppa såna saker, tillägger klasskamraten Gustav Nordenvärn.

Göran Markgren nickar instämmande:

– Det är lätt att koppla ihop otrygghet med dåd som det i Trollhättan. Men otrygghet är så mycket annat. På Västermalm har vi haft fräcka stölder av datorer under skoltid. Om vi får bort den typen av händelser vinner vi mycket i trygghetskänsla.

Det är ganska få elever som har sin id-bricka synlig när vi besöker skolan. Västermalm har valt en mjuk linje när man gradvis inför en tuffare säkerhetspolicy.

– Vi vill skapa en miljö som både är trygg och välkomnande. Då krävs en viss smidighet när nya regler införs. Vi vill att reglerna ska uppfattas som positiva. Har man sin id-bricka så vet personalen i matsalen vem man är och kan servera lunch. Är man besökare och får en gästbricka så kan vi hjälpa den personen på ett bra sätt, säger Nils Nyborg.

En översyn görs på skolan för att minska antalet olåsta dörrar in i byggnaderna. Helst vill skolledningen komma ner till en olåst ingång dit alla besökare ska slussas och tas emot i en reception. Att även använda elevernas id-kort som passer­kort är en möjlighet.

– Det är en intressant lösning som dock kräver en hel del arbete och avvägningar kring exakt till vilka lokaler som olika elever bör ha tillträde, säger Nils Nyborg.

Västermalms skola har även fördjupat samarbetet med polisen. På det området upplever Göran Markgren en helt annan attityd.

– Tidigare när vi polisanmälde så kunde man få känslan ibland att ingenting hände. Nu kommer Polisen hit direkt och det bidrar till att skapa en trygghetskänsla.

I sak är han nöjd med de förändringar som införs vid skolan. Men Göran Markgren tycker att skolledningen kunde ha förankrat processen bättre.

– Framför allt bör arbetet ske i samverkan med skyddsombuden. Det är viktigt att ta vara på deras erfarenhet och kompetens.
Nils Nyborg:

– Jag kan till viss del förstå att det upplevs som lite ryckigt när vissa bitar i de nya säkerhetsinstruktionerna faller plats nu, och andra delar framåt vintern när allt arbete ska vara färdigt.

– Men vi hade ändå en dialog med personalen när arbetet startade förra hösten och kommer att utbilda arbetslagen i de nya säker­hetsinstruktionerna senare under läsåret.

Västermalmspersonalen har fått instruktioner om skyldigheter och möjligheter om man ställs inför en hotfull situation. Skolans elevhälsoteam har också en högre beredskap om extrema händelser skulle inträffa.

I uppdraget som huvudskyddsombud ser Göran Markgren en stor spännvidd inom säkerhetsarbetet mellan Sundsvalls skolor.

– Min erfarenhet säger att det inte räcker med att stödja sig på generella, centrala rutiner. Varje skola behöver upprätta lokalt anpassade handlingsplaner kring hot och våld och det är långtifrån alla som gör det.

– Arbetsmiljölagen är egentligen tydlig på den här punkten, men tyvärr finns en praxis som gör det svårt att fackligt kräva att varje skola ska ha egna handlingsplaner.

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Världskampanj belyser ojämlikheter i skolan

Utbildning

Just nu lyfts frågan om allas rätt till utbildning i hela världen. Flera svenska toppolitiker besökte sina gamla grundskolor för att belysa frågan om de miljontals barn som inte går i skolan i dag.
– Det är en väldigt viktig fråga att jobba med, säger minister Anna Ekström.

Annons
Annons

”Stärk kvaliteten – högre utbildning måste löna sig”

Debatt

”Sverige lägger varje år många miljarder på den högre utbildningen men regeringens åtgärder för att sänka arbetslösheten utifrån att stärka utbildningssektorn har varit allt för tama”, menar Fredrik Christensson (C), riksdagsledamot och talesperson för högre utbildning. 

Kommentera
Annons

Problemskolan lades ner: ”Rätt beslut”

Likvärdighet

Det var rätt beslut att stänga Vivallaskolans högstadium och i stället placera barnen på andra skolor. Det menar läraren Per Ohlsson som nyligen själv har bytt från Vivallaskolan till Gumaeliusskolan i centrala Örebro.
– Jag tycker att alla borde ta efter det som vi har gjort i Örebro, säger han.

”Digitaliseringen är inget lärare kommer undan”

Digitalisering

Nio av tio 11-åringar använder internet för skolarbetet, och en fjärdedel av sjuåringarna. Majoriteten av svenska elever får källkritik genom skolan.
– Det viktigaste är att skolan digitaliserar sig nu, säger Måns Jonasson, på Internetstiftelsen.

Annons
Annons

Förslaget att avskaffa modersmål sågas av egna partiet

Modersmål

Ledande moderatpolitiker vill avskaffa modersmålsundervisningen i skolan. Ett utspel som har väckt stor kritik. Till och med inom det egna partiet.
– Vi vill att man fortsatt ska ha möjlighet till modersmål, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Erik Bengtzboe till Skolvärlden.

Annons

Utredningen gör deras undervisning svårare

Kulturskoleutredningen väckte rabalder med förslaget om gruppundervisning. På kulturskolan i Södertälje är det redan verklighet. En förändring som flera av lärarna är kritiska till.  
– Vi har tappat elever på grund av detta, säger Eva Dekany-Ström.

”Låt lärarna ta makten över fortbildningen”

Kompetensutveckling

Skolan lägger stora pengar på fortbildning med tveksamt innehåll, anordnade av kommersiella aktörer. Det menar läraren och forskaren Malin Tväråna. Och det sker ofta helt i onödan.
– Kompetensen finns redan i lärarkåren, säger hon.

Skolutveckling

De utvalda – så får de sin skola att lyfta

Sunnerbyskolan i Sorunda är en av skolorna i satsningen Samverkan för bästa skola – skolor vars resultat ska lyftas med hjälp av Skolverket. När den första orosfasen nu lagt sig är man eniga om att stödet är bra. Och skolutvecklingsarbetet genomsyrar precis allt.

Skolverket: ”Vi blir mötta med skepsis”

Skolverket möts ibland med viss skepsis från de utvalda skolorna.
– Då är det viktigt att vara tydlig med att vi ska stötta, inte dunka in insatser ovanifrån, säger Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket.

Arbetsmiljö

Hyrlärare lockas med 50000 kr i månadslön

Arbetsmiljö

Bemanningsföretag lockar lärare med bättre villkor. Och levererar samtidigt en rejäl känga till skolor som inte tar hand om sin personal.
Men facket är kritiskt och menar att pengarna inte går dit de ska.

Lotte är hyrlärare: ”Jag plockade russinen ur kakan”

Arbetsmiljö

Friheten att kunna välja omfattning på uppdraget och att bara ägna sig åt undervisning. Det ser Lotte Johannessen som den stora vinsten med att jobba för ett bemanningsföretag.

Listan med regler för föräldrar skrotas

Arbetsmiljö

Stockholm föreslog regler för föräldrar för att stoppa påtryckningar mot lärare. Men regellistan skrotades av högsta skolchefen i sista stund.
– Det borde finnas ett förväntansdokument för föräldrar, säger Britt-Marie Selin på LR.

”Skolan riskerar bli lågpresterande – inte eleverna”

Debatt

”För många elever som har funktionsnedsättningar är teknikens intågande i klassrummen en lärorevolution. Elever med funktionshinder kan plötsligt skriva och läsa och delta i undervisningen på så lika villkor som möjligt”, skriver Gunilla Danielsson.

Kommentera

Ny forskning: Lågpresterande vinnare med digitala verktyg

Undervisning 

Digitala lärverktyg kan höja elevernas skolresultat och särskilt de lågpresterande, visar ny forskning. Alla är inte övertygade.
– Jag är inte övertygad om att själva undervisningen i skolan kan revolutionernas på det sättet som många teknikfrälsta menar, säger högstadieläraren och debattören Isak Skogstad.

Han får guldäpplets särskilda pris

Prisad

Guldäppeljuryns särskilda pris går till forskaren Carl Heath.
– Likvärdigheten är skolans största utmaning även när det gäller digitaliseringen, säger han.

Hjärnan

Så hjälper du dina elever att plugga smartare

Hjärnan

Forskning visar att rätt sorts studieteknik är avgörande för var information placerar sig i hjärnan – och hur eleven då skapar varaktiga minnen. Så här kan du hjälpa dina elever.

6 hjärnknep till dina elever

Hjärnan

Hur kan man som lärare hjälpa sina elever att plugga smartare? Författaren Johan Rapp har hjärnknepen. 

”Skolan får inte blunda för hedersvåld”

Integration

Kunskapen om hedersrelaterat våld ökar, samtidigt som ”bredvidsamhället” i förorterna växer. 
– Lärare måste understryka att det handlar om lagar, man får inte slåss och frihetsberöva. Och i dag finns det hjälp att få, säger Trifa Abdulla, lärare med egna erfarenheter av hedersvåld.

”Lärare ska aldrig behöva vara ensamma med oron”

Integrationspolitik

Regeringen satsar 100 miljoner kronor under 2018 för att bekämpa hedersvåld. Det är ett förslag i höstbudgeten.
– Lärare ska aldrig behöva vara ensamma med oron för att en elev far illa, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Undersökning

Så tycker lärarna om sin rektor

Skolledning

En majoritet av lärarna är missnöjda med hur rektorerna utövar sitt pedagogiska ledarskap och hur den lokala lönesättningen går till, visar en undersökning som Skolvärlden gjort.
– Rektorn syns nästan aldrig ute i verksamheten. Ändå är det rektor som ska bedöma lärarna och sätta lönerna, säger läraren Petter Hedström i Helsingborg.

”Många har inte tid att fungera som de vill”

Skolledning

Det är inte bara lärare som är kritiska till hur det pedagogiska ledarskapet fungerar i skolan. Även bland rektorerna finns det kritik.
– Många rektorer har inte tid att fungera som de pedagogiska ledare som de vill vara, säger Matz Nilsson som är ordförande för Sveriges skolledarförbund.

Lärarnas svar i enkäten om sin rektor

Skolledning

Öppna svar – så svarar lärarna i Skolvärldens undersökning om sin rektor.

Anna Ekström: ”Jag är orolig”

Skolledning

Rektorernas kärnuppgift är pedagogiskt ledarskap, säger gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström (S).
– Behovet av pedagogiskt ledarskap är väldigt stort i Sverige.

Stresslösningen: Rektorn tar hand om föräldraskället

Arbetsmiljö

Rektorn Mikael Lindberg tar hand om allt skäll från föräldrar som riktas mot skolans lärare. Arbetsmodellen har gett resultat.
– Det har självklart minskat stressen hos mig som lärare, säger läraren Julia Söderhäll.

Här rättar hon eleverna – på toaletten

Gymnasium 

På Gymnasieskolan Futurum blir eleverna uppläxade även på toaletten. När läraren Amanda Gustafsson såg ett ovanligt felstavat klotter rättade hon det med massor av lappar – och la upp på Instagram.

Låga gymnasiebetyg förklarar lärarutbildningens många avhopp

Rapport

En stor andel studenter med låga gymnasiebetyg. Det är förklaringen till att många hoppar av lärarutbildningen i ett tidigt skede, enligt en ny rapport. Studenternas sociala bakgrund påverkar däremot inte avhoppen.

Pensionerad lärare: Läge kräva bra villkor

Förhandlingsläge

Pensionerade gymnasieläraren Bo Johansson tycker att fler 65+lärare borde ta chansen att undervisa. De har ett bra förhandlingsläge.
–  Som pensionär kan jag kräva bra villkor och säga: jag vill ha det så här.

"Det behövs bättre samverkan mellan studiehandledare och ämneslärare"

Nyanlända

Skolan behöver höja kvaliteten i studiehandledning på modersmålet. Till exempel måste samverkan mellan studiehandledare och ämnesläraren stärkas. Det visar Skolinspektionens granskning.

Hon vill lyfta NO med hjälp av ”gråskalor”

Den traditionella undervisningen måste ge plats åt mer diskussioner om naturvetenskapens karaktär i klassrummet.
Det menar Lotta Leden, doktorand vid Högskolan Kristianstad, som i sin nya avhandling framhäver att naturvetenskapen inte är svartvit – utan att den snarare går i gråskalor. 

Rektorn: Skolbytena ett jätteproblem

Planeringen förstörs när elever försvinner och tillkommer varje vecka. Nu föreslår Liberalerna en reglering av möjligheten att byta skola.

Robotforskaren: ”Så funkar det i klassrummet”

Forskning

Robotlärare kan bidra till nya undervisningsformer i skolan i framtiden, men vi kan inte lita på att tekniken ska lösa lärarbristen. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Läraren: ”Så blir din skola bättre på extra anpassningar”

Särskilt stöd

Dammhagskolan är en av landets bästa skolor när det kommer till extra anpassningar och lyfts som ett gott exempel av Skolinspektionen.

Debatt: ”Föräldrar behövs i skolan”

Debatt

”Att inte ha föräldramöten i skolan är en uppgiven osthyveltaktik som inte löser något av skolans riktigt stora problem”, skriver Föräldraalliansen.

Kommentera

Demokrati och vetenskap i fokus på Nobel Teacher Summit

Nobel

Tre nobelpristagare och 350 lärare delar en dag som fördjupar lärarens roll i samhället.
– Det här ger inspiration, engagemang och praktiska tips, säger läraren Anna Vormisto.

Kraftig ökning: Så många återvänder till läraryrket

Lärarbrist

Fler lärare återvänder till yrket efter att ha arbetat med något annat.
Det visar statistik som SCB tagit fram på uppdrag av utbildningsdepartementet.
– Ökningen är jättepositiv, säger Åsa Fahlén på LR.

Obligatorisk förskoleklass blir verklighet

Politik

Regeringen vill att förskoleklass bli obligatoriskt redan nästa läsår. Nu får de stöd av Sverigedemokraterna vilket innebär att de ser ut att ha riksdagsmajoritet för förslaget.

Lista: Så många nya lärare kan din kommun få av miljarderna

Lista

Regeringens miljardsatsning kan teoretiskt innebära 10 000 nya lärartjänster i hela landet.
– Det vi vet spelar roll för elevernas resultat är tillgången på legitimerade lärare, säger Åsa Fahlén på LR.

Efter hjärnforskarens kritik: ”Bilden av läraren stämmer inte”

Hjärnforskaren Martin Ingvar är kritisk till läraridealet där läraren har en passiv roll och eleverna lär sig själva.
– Det ser inte ut så i dag – inte hos mig och inte hos mina kollegor, säger läraren Karin Johansson.

Olagligt förslag om obehöriga lärare dras tillbaka

Lärarbrist

Malmö stads omstridda förslag om obehöriga skolpedagoger kan dras tillbaka.
– Mycket tyder på det. Det skulle vara förödande för skolans resultat om detta gick igenom, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad.

”Liberalerna säger nej till de elever som behöver mest resurser”

Debatt

”Det Liberalerna vill skära ner på i skolbudgeten skulle drabba de elever och skolor som behöver resurserna allra mest”, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i en debattartikel.

Kommentera

Debatt: ”För att stärka skolan måste kvalitet gå före kvantitet”

Debatt

”Vi behöver reformer som stärker kvaliteten i varje skola. Och reformer som ser till att de som behöver skolan mest får riktigt bra undervisning”, skriver Christer Nylander (L), vice ordförande i utbildningsutskottet.

Kommentera

Så kan syv stärka sin roll i undervisningen

Syv

Här är satsningen som ska stärka studie- och yrkesvägledningen i landets skolor.
– Det ger möjligheten till att på sikt öka elevernas motivation, säger syvaren Pernilla Danielsson.

Debatt: ”Facken ligger bakom lärarnas arbetsbelastning”

Debatt

”Tyvärr är situationen med den höga arbetsbelastningen för lärarna till stor del självförvållad av lärarfacken”, skriver Kjell Tormod.

Kommentera

Twitterstorm efter Malmös fortbildningsdag: ”Förakt”

”Förakt mot bildning och lärare”. Fortbildningsdagen i Malmö under onsdagen skapade en rejäl twitterstorm.
– Många lärare är besvikna och uppgivna, säger läraren Johan Åström.
– Vår egen utvärdering visar att många är positiva, svarar grundskoledirektören Anders Malmquist.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons