Annons
Mentorerna Lina Landin och Anita Svantesson instruerar elever som testar att ta varandras blodtryck och puls. Foto: Johanna Syrén

"Här får vi hålla hårt i eleverna"

Publicerad 23 februari 2016

På vård- och omsorgscollege i Bollnäs är banden till arbetsgivarna starka och sjukhuset drar i eleverna innan de ens hunnit ta examen. Utbildningen har låg status på skolan – men lärarnas och elevernas yrkesstolthet låter sig inte rubbas.

Fakta

Mer om yrkesprogrammen

Tappat nära en av tre elever på sju år

Sedan 2008 har andelen elever som går årskurs 1 på ett gymnasialt yrkesprogram minskat från drygt 35 procent till 26 procent (2015). Källa: Skolverket

 

Yrkesprogrammen ger inte grundläggande högskolebehörighet

De behörighetsgivande kurserna engelska 6, svenska 2 svenska 3 alternativt SVA 2 och 3 är inte obligatoriska på yrkesprogrammen. Men skolorna kan välja att låta kurserna ingå i utbildningen och eleverna har rätt att läsa dem inom det individuella valet eller som utökat program. Källa: Skolverket

 

2016 – Yrkes­utbildningens år

Regeringen, LO och Svenskt Näringsliv satsar tillsammans 30 miljoner kronor under 2016 för att höja de gymnasiala yrkesutbildningarnas kvalitet, status och attraktivitet. De ska genomföra statushöjande kampanj­insatser, kora årets yrkeslärare samt arrangera Euroskills, eller yrkes-EM, i Göteborg.

Relaterat

Patienten Svante, 83, skriker till när vård- och omsorgsläraren Lina Landin försöker rätta till hans ben.

– Det gör så ont när det sträcks ut så där, ropar Svante som bär en orangeblå Bollnäs bandy-mössa och grinar illa på en brits i vård- och omsorgsprogrammets metodsal på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

Svante var tidigare en aktiv man som klarade sig bra på egen hand. Så halkade han, bröt lårbenshalsen och låg på sjukhus i fyra veckor. Han kom aldrig upp ur sängen igen och aktiverades inte ordentligt av omvårdarna. Det ledde till inaktivitetskomplikationer som trycksår, viktnedgång och depression.

Lina Landin spritar händerna, trär på sig plasthandskar och går till änden av sängen, sätter händerna mot undersidan av Svantes fötter.

– Hur känns det när du pressar fötterna mot mina handflator? frågar hon.

– Det känns bra, svarar Svante ängsligt.

Eleverna i tvåan på vård- och omsorgsprogrammet följer förloppet med fnitter och intresse från stolarna som står i en halvcirkel invid sängen. Svante finns förvisso i verkligheten – men i dag spelas han av mentorn Anita, som råkar ha det passande efternamnet Svantesson.

Mentorsduon Lina Landin och Anita Svantesson strävar alltid efter att förankra undervisningen i verkligheten. Med rollspel får de med alla bitar: patientens besvär, praktisk omvårdnad, hygien och till och med jargong.

– Jag jobbade med Svante som arbetsterapeut för några år sedan och minns hur han var som person, så det är enkelt att agera ut­­efter. Vi har märkt att riktiga fallstudier väcker elevernas intresse, säger Lina Landin efter att hon gett eleverna i uppdrag att dela upp sig i olika grupp- och klassrum för att förbereda egna rollspel med påhittade case. 

– Krokiga knän är en käpphäst jag har som gammal syrra. Nu kommer de aldrig glömma hur viktigt det är, säger Anita Svantesson, som jobbade som sjuksköterska i hela 25 år innan hon skolade om sig till lärare. 

Vinterns eftermiddagsmörker börjar krypa sig på när Lina Landin och Anita Helgesson slår sig ner på varsin stol bland sjukhussängar och patientdockor. De berättar att programmet har haft en stabil elevkull på omkring 20 ungdomar per årskurs under 2000-talet – med undantag för en period då elever erbjöds att få delar av körkortet betalt, och en kulmen nåddes 2004 med 50 elever per årskurs.

I Linas och Anitas klass går 16 elever, varav två killar. Fyra har hoppat av, vilket är vanligt. Avhoppen sker oftast i samband med de fem första praktikveckorna, som är förlagda på hemtjänsten redan första läsåret. Praktiken fungerar avskräckande för de som har valt fel eller inspirerande för de som valt rätt, förklarar Anita Svantesson.

Mentorerna berättar att många av de som söker sig till programmet vill studera vidare till barnmorskor, arbetsterapeuter, poliser eller socionomer.

– Men kanske inte genast. Det har stor betydelse för eleverna att de har ett yrke när de är klara, så att de kan jobba några år och lägga en bra grund innan de studerar vidare. Andra, ofta andraspråkselever, är målinriktade och vill ha jobb direkt efter examen. För dem är yrkeskompetensen ibland avgörande för att få in en fot i samhället, säger Lina Landin.

Programmet är sedan fem år tillbaka ett vård- och omsorgscollege, vilket innebär att skolan har ett tätt samarbete med olika arbetsgivare i kommunen. Skolan utbildar elevernas praktikhandledare så att eleverna får ett bra bemötande. Arbetsgivarna ser till att skolan utbildar åt rätt håll och säkrar därmed kvaliteten på framtida arbetstagare.

– Det är en väldigt bra struktur, med en direktkanal ut till arbetsgivarna. På så sätt vet vi var vi ska hålla nivån. Inom något år kommer vi också erbjuda lärlingsutbildning med 50 procent praktik, säger Anita Helgesson. 

De flesta som vill ha jobb efter examen får det, enligt lärarna.

– De är otroligt eftertraktade. Sjukhuset drar i eleverna i samband med sista praktiken. Vi får nästan be dem att vänta med att anställa till efter skolan slutar, så att de fullföljer studierna, säger Lina Landin.

 

Eleven Haben Debesay glider in i metodrummet i en rullstol. Han är klar med uppgiften och frågar om han kan bege sig hem.

Haben, som får tummen upp av Lina Landin, är en av klassens elever som planerar att studera vidare. Det innebär att han måste välja till de behörighetsgivande ämnena på individuellt val, eftersom man inte har automatisk högskolebehörighet på programmet.

– Vi försöker poängtera för både föräldrar och elever att det går att skaffa behörighet, och om de behöver stöd så förmedlar vi tidigt kontakt med vägledare. Men vi behöver inte pusha eleverna, utan det sköter de själva genom snacket med varandra, säger Lina Landin.

De ställer sig båda positiva till att återinföra upplägget med högskolebehörigheten inbyggd i yrkesprogrammen, med möjlighet att välja bort behörighetsgivande ämnen.

– Det sänder signaler om att vi tror på eleverna, att omvårdnadsyrket är viktigt och att de kan studera vidare. Så länge eleverna kan välja bort behörigheten så tappar vi inte heller de som är skoltrötta, säger Anita Helgesson.

Tidigare under dagen, i metodsalen: Två behållare vid en av patientsängarna är fyllda med röd vätska. Via gummislangar leds vätskan till en låtsas­arm vars vener en elev förgäves försöker träffa med en nål. Lina Landin tar plats bredvid sängen, ber henne börja om och leder henne steg för steg.

– Jag tror att du har stuckit nålen för djupt. När det har hänt kan man sakta dra ut nålen tills man känner att den hoppar in i venen, säger hon.

Att sticka en nål i en människas arm kommer med ett stort ansvar. Men trots yrkets allvar har vård- och omsorgsprogrammet låg status, förklarar Anita Helgesson. 

– Det handlar om pengar förstås, och det faktum att det är ett kvinnoyrke. Många andra elever har fortfarande uppfattningen att man är en ”pottkusk” när man läser vård och omsorg. Ja, att det är äckligt med mycket kiss och bajs helt enkelt, säger hon.

– Men våra elever är av en annan uppfattning. Här finns stor yrkesstolthet och de säger att de andra inte förstår att det är en sådan liten del av yrket och ”Tänk om de andra visste vad man kan få ut av det här.”

Lina Landin menar att de själva har ett viktigt finger med i spelet.

– Vår egen yrkesstolthet har betydelse. På lektioner och i samband med rollspel sprider vi känslan av att undersköterskan är en av de absolut viktigaste personerna, som är närmast patienterna och vet hur de mår. Eleverna tar in och känner den här stoltheten och är utbildningens absolut bästa reklampelare.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Etikforskaren: Värdegrunden en ”IKEA-moral” för eleverna

Kritik

En värdegrund för skolan som dikterar vad som är rätt och fel duger inte. Istället behöver eleverna få testa sina värderingar i öppna samtal – inte minst elever med ”problematiska” värderingar. Det menar David Kronlid, lektor vid Uppsala Universitet.

Annons
Annons

Regeringen utreder statligt finansierad skola

Nytt uppdrag

En statlig utredning ska följa upp Skolkommissionens förslag på ökad statlig finansiering av grundskolan, meddelar regeringen på torsdagen.
– Ett första och viktigt steg mot en statligt finansierad skola, säger Svante Tideman, 1:e vice ordförande för LR.

Annons

Tävla och vinn!

Tävling

Hur ser din sommar som lärare ut? Skriv och berätta vad du gör för att ha något att minnas när höstterminen går in i mörka november. Som belöning lottar vi ut fem exemplar av Danny Wattins succéroman ”Historiegeneratorn”.

6 tips: Din röst påverkar eleverna

Läraryrket är ett röstyrke. Men lärarens kanske viktigaste verktyg får sällan den kärlek den behöver. 
– Det förvånar mig att lärarens röst får så lite uppmärksamhet, säger Viveka Lyberg Åhlander, docent i logopedi.

Annons
Annons

Magister Nordström: Så höjer du undervisningen med Instagram

Digitalt

Läraren Rickard Nordström har Sveriges största lärarkonto på Instagram och är en stor inspiratör för många lärare.

Annons

”Dags för oss vägledare att sluta acceptera små tjänster”

SYV

”Bristen på satsningar visar tyvärr på att man trots allt inte tycker att studie- och yrkesvägledningen är så viktig”, skriver studie- och yrkesvägledaren David Spak.

Otydliga krav på syv i kommunerna

SYV

Många kommuner saknar strategier och mål för arbetet med studie- och yrkesvägledningen.
Det visar en rapport från Västsvenska handelskammaren.

Almedalen 2018

”Lärare kan för lite om dyslexi”

Dyslexi

Lärare kan inte tillräckligt mycket om dyslexi, menar Christina Hellman, ordförande för Svenska Dyslexiföreningen.
– Man måste återinföra klassisk läs- och skrivinlärning på lärarutbildningen.

Jenny Madestam: Så var skolpolitiken i partiledartalen

Almedalen 2018

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar exklusivt för Skolvärlden skolpolitiken i partiledartalen från årets politikervecka.

Förstatligande hett debattämne i Almedalen

Val 2018

Riksdagspartierna gick i clinch under Almedalens stora skoldebatt. Mycket handlade om det delade ansvaret för skolan mellan stat och kommun.
– Den kommunala budgeten står över skollagen i princip i varje kommun. Det måste vi råda bot på, säger LR:s Åsa Fahlén.

Partiernas kandidater: ”Om jag fick bli utbildningsminister…”

Val 2018

Under den stora skoldebatten i Almedalen fick alla riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner svara på frågan ”Vad gör du om du blir utbildningsminister efter valet?” Här är svaren.

Väljarna om skolpolitiken

Liberalernas skolpolitik ”stjäl” väljare från andra partier

Valet 2018

Skolan är en av valets viktigaste frågor, så viktig att väljarna kan tänka sig att byta parti. Störst stöd bland andra väljare än sina egna har Liberalerna.

Bara 2 av 10 KD-väljare nöjda med partiets skolpolitik

Val 2018

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som får lägst stöd för sin skolpolitik av de egna väljarna.
– Deras väljare verkar inte veta vad partiet tycker, säger Åsa Fahlén, ordförande LR.

Skolfrågan oviktig för SD:s väljare

Val 2018

Sverigedemokraterna har svagt stöd för sin skolpolitik bland de egna väljarna. Samtidigt kan få av dem tänka sig att rösta på ett annat parti på grund av det.

Hälften av M:s väljare mot vinster i skolan

Val 2018

Moderata väljare håller det fria skolvalet högst av alla väljargrupper, men hälften av dem är negativa till vinstuttag ur friskolor.
– Det är tydligt att moderata väljare inte ser valfrihet och vinstuttag som förutsättningar för varandra, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

S-väljare vill se förstatligande av skolan

Val 2018

Socialdemokraternas väljare är de som är allra mest positiva till ett statligt övertagande av ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver inte frågan.
– Skulle Stefan Löfven lyssna på sina väljare borde han driva den frågan, säger Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbunds ordförande.

Varannan C-väljare redo att byta parti för skolans skull

Val 2018

En majoritet av Centerpartiets tillfrågade väljare anser att staten bör ta över ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver en annan linje. Det kan kosta dem väljare, enligt en färsk undersökning.

MP:s väljare säger ja till statlig skola – men partiet säger nej

Val 2018

Skolan är viktig för Miljöpartiets väljare, men bara 36 procent av dem tycker att MP har den bästa skolpolitiken, enligt en ny väljarundersökning.
– Det är nog hög tid för Miljöpartiet att lyssna på sina väljare, säger LR:s orförande Åsa Fahlén.

V-väljarna: Inga vinstuttag för friskolor

Val 2018

Fler än åtta av tio Vänsterpartistiska väljare menar att friskolor inte borde kunna ta ut vinst. Lika många vill att staten tar över ansvaret för skolan från kommunerna.

Tre lärare: Ta bort betyget ”icke godkänt”

Debatt

Ta bort kunskapskraven – betyg bör sättas utifrån en medelprestation som normeras genom lärares erfarenhet och nationella prov – och ta bort betyget “icke godkänt”.
Det anser lärarna Nicklas Mörk, Håkan Sjöberg och Mårten Sahlin apropå den senaste tidens kunskapskravsdebatt.

Kommentera
Valet 2018

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Text + webb-tv

I mötet med Jonas Sjöstedt (V) vill läraren Ragnar Sjölander veta: 
Hur ser han på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Anna Ekström: Marknadsstyrningen av skolan leder fel

Valet 2018

Hur ser Socialdemokraternas minister Anna Ekström på lärarnas arbetssituation? Vad vill hon göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Socialdemokraterna?

Jimmie Åkesson: Vi måste gå mot mer statlig styrning

Valet 2018

Hur ser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på lärarnas arbetssituation? Vad vill han göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Sverigedemokraterna?

Annie Lööf: ”Skolan ska vara kvar på kommunal nivå”

Text + webb-tv

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
– Det har varit alldeles för stora förändringar inom skolans område på ganska kort tid, säger Annie Lööf.

Ulf Kristersson: ”Fler behöver bli förstelärare”

Valet 2018

Hur ser Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir Sveriges statsminister?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Text + webb-tv

Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?
– Elevpengen förstör relationen mellan rektor, lärare, elever och förälder, säger Gustav Fridolin.

Björklund: ”Det är många amatörer som styr skolan”

Valet 2018

Hur ser Liberalernas partiledare Jan Björklund på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir utbildningsminister? 

EBT: Skolan lider av administrationssjukan

Valet 2018

Hur ser Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet om hon får makten och varför ska lärare rösta på just Kristdemokraterna? 

”Jag vill lyfta de estetiska ämnena”

Bild

Med åttaåriga Petra som guide får lågstadieelever upptäcka konsten och lära sig mer om bilders betydelse.
Torhild Elisabet Sandberg har skrivit en bokserie för barn om konsthistorien.  

LR och M: Fem förslag för ökad studiero

Ordning och reda

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har nästan dubblerats sedan 2014. Nu presenterar LR:s Åsa Fahlén och moderaternas Erik Bengtzboe fem förslag som ska bryta trenden.

”Elever i särskolan får inte hamna utanför i ett jämlikt skolsystem”

Debatt

Elever i grund- och gymnasiesärskolan är osynliga i debatten. Nu uppmanar vi samtliga partier att ta sitt ansvar och säkerställa att även elever i grund- och gymnasiesärskolan får rätt till en likvärdig utbildning. Det skriver Harald Strand, Förbundsordförande för FUB och Zarah Melander, Ombudsman FUB.

Kommentera

Läraren: Så blir programmering roligt

Digitalisering

Programmera egna mobilappar är inte lika svårt som det låter. Det menar matteläraren Per Bodelius, som låtit sina elever göra just det.
– Även de som först var motsträviga mot programmering tyckte att det var skoj, säger han.

”Svängdörren mellan Academedia och Skolverket hotar rättssäkerheten”

Debatt

Jurister som byter arbetsplats mellan friskolekoncerner och de myndigheter som ska reglera dem är bara ett av problemen med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor, något som Sverige är ensamma om i världen. Det skriver lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom.

Kommentera

"Kritiken mot Academedia felaktig"

Replik

Lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom lyfte i en debattartikel ett antal problem som de ser med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor.
Nu svarar Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog på kritiken.

Kommentera

Avtalet: Turordningsreglerna under lupp

Läraravtalet

Nu har lärarfacken och SKL fått i läxa över sommaren att titta närmare på konsekvenserna av turordningsreglerna.
Efter sommaren fortsätter medlingen.

S: Stopp för nya vinstdrivande skolor

Val 2018

Behovsbaserad skolpeng, gemensam antagning till fristående och kommunala skolor samt ett stopp för nya vinstdrivande skolor. Det är några av förslagen S presenterar inför valet.
– Vi vill att valet ska handla om det här, säger gymnasieminister Anna Ekström.

”Hög tid att ta tag i skolans digitalisering”

Debatt

Arbetet med att aktivt rusta alla Sveriges skolor för digitalisering måste börja omgående. Det skriver debattörerna Åke Grönlund, professor i informatik, och Matilda Wiklund, lektor i pedagogik.

Kommentera

Skolverkets förslag: Ta bort möjligheten att läsa extra svenska och engelska

Språkval

Fler elever ska läsa moderna språk, tycker Skolverket. Därför föreslår man att möjligheten att läsa extra engelska och svenska som språkval, ska ta bort.
– Bra, tycker läraren Annika Sjödahl.

"Brist på läromedel påverkar kunskapsresultaten"

Debatt

Många lärare och elever saknar idag läromedel. Det påverkar kunskapsresultaten, mest för de elever som inte kan få stöd i hemmet. Det skriver Svenska Läromedels vd, Rickard Vinde.

Kommentera

Den blomstertid nu kommer – eller...?

Debatt

”Till alla barn där ute som har svårt att bli förstådda i skolan: Vi saknar er varje dag och ni tillför så mycket!”, skriver Lo Håkansdotter, årskurs 7.

Kommentera
Valet 2018

På rast med Annie Lööf

Valet 2018

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
Läraren Ragnar Sjölander frågar ut Annie Lööf i serien ”På rast med...”.

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Val 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under sina raster från lektionerna på skolan. 
Hur ser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Valet 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under hans raster från lektionerna på skolan. Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?

Så ska fler lockas att läsa tyska

Moderna språk

Allt färre elever läser tyska. För att öka intresset satsar Tysk-svenska handelskammaren 1,5 miljoner kronor i förhoppning om att fler elever ska lockas till språket.
– Fantastiskt! Alla satsningar på tyska språket är bra, säger tyskläraren Mia Smith.

SPSM: Viktigt att komma närmare huvudmännen

Samverkan

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill att skolmyndigheterna ska samarbeta mer regionalt.
Generaldirektören på SPSM, Fredrik Malmberg, har redan påbörjat arbetet.

LR efter kritiken: Vi vill träffa aktiva medlemmar

Replik

Pensionerade lärare i Luleå är kritiska till att seniormedlemmar i LR Luleå bara får vara med på var tredje aktivitet som kommunföreningen anordnar.
Nu svarar kommunombuden i Luleå på kritiken.

Kommentera

”LR diskriminerar sina seniormedlemmar”

Debatt

”Har Lärarnas Riksförbund som policy att diskriminera sina seniormedlemmar?” Det undrar lärare i Luleå efter att förbundet lokalt tagit beslut om att seniormedlemmar endast får vara med på var tredje aktivitet.

Kommentera

Så ska Sverige bli topp 10 i Pisa

Skolpolitik

Tioårig grundskola, ordningsbetyg och privata aktörer inom lärarutbildningen. Det är några av Alliansens förslag inför valet.
– Regeringen gör inte fel saker. De gör ingenting, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Skolvärlden.
– I huvudsak gör vi det Alliansen föreslår, kontrar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.

Ny dom: Förtroendearbetstid grund för a-kassa

Fackligt

Kan lärares förtroendearbetstid ligga till grund för a-kassa?
Ja, anser kammarrätten i Stockholm.
– Beslutet kommer få konsekvenser för våra medlemmar, säger LR:s chefsjurist Kristina Rollbäck. 

Fridolin: Vill inte slå ihop skolmyndigheter

Skolutredning

En ny utredning föreslår att Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska Skolmyndigheten slås ihop, till två nya myndigheter.
Men utbildningsminister Gustav Fridolin kommer inte göra verklighet av förslaget.
– Vi är inte beredda att förespråka en sammanslagning.

Undersökning: ”Lärare på friskolor mer nöjda”

Lärare på fristående skolor är mer nöjda med sina arbetsvillkor än lärare i kommunala skolor. Det visar Jobbhälsoindex 2018.
– På mindre enheter är det lättare att ha en dialog med chefen och snabbare beslutsvägar, vilket medarbetare ofta upplever som positivt, kommenterar LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ministern: Skolsegregationen är tätt kopplad till vinsterna

Skolmarknad

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har inte gett upp hoppet om att begränsa vinstuttaget för friskolorna trots nederlaget i torsdagens riksdagsomröstning.
– Jag ser hela tiden vad vinstjakten ställer till med i skolan, säger hon till Skolvärlden.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons