Annons
Patrik Sandsveden, Hans Löfqvist, Carl Dahlstedt och Linda Mantefors - Henrik Witt
Patrik Sandsveden, Hans Löfqvist, Carl Dahlstedt och Linda Mantefors Foto: Henrik Witt

Här styr lärarna över sin tid

Publicerad 4 december 2013

Fakta

Mer om tid

Semestertjänst
Den vanligast förekommande regleringen på arbetsmarknaden som helhet. Innebär 40 timmars arbetsvecka och semester om minst 25 arbetsdagar.

Ferietjänst
Innebär i genomsnitt 45-timmars arbetsvecka uppdelad på reglerad arbetstid (35 timmar som arbetsgivaren förfogar över) och förtroendearbetstid (10 timmar som läraren förfogar över). Tjänsten innebär en längre sommarferie och ledigheter under läsåret. 9 av 10 medlemmar i Lärarnas Riksförbund (89 procent) har ferietjänst, enligt en undersökning tidigare i år.

Lokala avtal
Lokala arbetstidsavtal mellan arbetsgivaren lokalt och fackets kommunförening. I grunden ligger antingen ferievillkor eller semestervillkor.

Borgsmoskolan
Har cirka 220 elever i årskurserna 7 till 9. Att sätta uppdraget i centrum var en av flera förändringar som genomfördes 2009. Skolan byggdes om och lärarna tillbringar nu tiden mellan lektionerna i cafeterian, med eleverna, snarare än i lärarrummet. Man införde också ”möte efter behov” och en gång i månaden håller Thomas Stenberg ett rektorssnack där elever och personal får feedback, uppskattning och bekräftelse.

Carl Dahlstedt
Lärare i: Idrott och svenska.
Lärare sedan: 21 år, varav 15 år på Borgsmoskolan.
Koppar kaffe per dag: Tre.
Vill ha kaffet: Svart.
Betyg på skolkaffet: A

Hans Löfqvist
Lärare i: SO, samt uppdrag som studievägledare.
Lärare sedan: År 2000, varav 13 år på Borgsmoskolan.
Koppar kaffe per dag: Tre.
Vill ha kaffet: Med mjölk.
Betyg på skolkaffet: A

Patrik Sandsveden
Lärare i: IT-pedagog, ansvarig för Ma/No i den kommungemensamma gruppen för autism och Asperger. Lärare sedan 22 år varav 5 år på borgsmoskolan
Koppar kaffe per dag: Sex
Vill ha kaffet: Svart
Betyg på skolkaffet: A

Linda Mantefors
Lärare i: NO, matetmatik och idrott.
Lärare sedan: 12 år, samtliga på Borgsmoskolan.
Koppar kaffe per dag: Tre till fem.
Vill ha kaffet: Med mjölk.
Betyg på skolkaffet: C

Relaterat

Säg den skola där man inte diskuterar arbetstiden. Fast på Borgsmoskolan i Norrköping har man faktiskt slutat slåss om minuter och sekunder – tack vare ett nytt synsätt.

Borgsmoskolan är på många sätt som vilken skola som helst. Förutom att en liten förändring i synsätt har fått stora effekter. Man har, som rektor Thomas Stenberg uttrycker det, gjort en mental kullerbytta och satt uppdraget i centrum. Lärarna fick ett förtroende från Thomas Stenberg som löd: ”lös uppdraget och gör ett bra jobb så struntar jag i exakt vad ni lägger tiden på”.

Carl Dahlstedt: Vi har lagt ner så mycket tid på att diskutera tid med rektorerna. Jag och Linda, som också var lokalombud, kunde sitta här en gång i veckan och vara osams med dem om en kvart hit, tio minuter dit, hur gör vi vid vikariat
och så vidare. Vi la ner så mycket tid på det.

Hans löfqvist: Vi träffar ju en del lärare från andra skolor och man förstår att det är mycket stridigheter mellan ledning och personal om tid. 

Carl: Det var så mycket: om vi inte får betalt en halvtimme för det där extraarbetet så gör vi det inte. Nu jobbar vi utifrån ett uppdrag och pratar inte tid över huvudtaget.

Vad är den största skillnaden i ert arbetssätt?

Hans: Vi tycker ju inte att vi gör så annorlunda egentligen. Vi är en högst traditionell skola, men en liten detalj gör vi annorlunda och det påverkar så mycket.

Carl: Jag mår mycket bättre i mitt arbete nu. Jag kan sitta här sent och jobba klart utan att begära övertid, och behöver jag sedan åka iväg tidigt någon dag så kan jag göra det. Vi behöver inte bokföra något, det bygger på ett ömsesidigt förtroende och vi slipper känna oss iakttagna och kontrollerade.

Patrik sandsveden: Största skillnaden är att behovet styr, inte tiden. Nu har vi frihet att göra det som behövs för elevernas bästa.

Linda Mantefors: Ja, det är frihet under ansvar som gäller. Uppdraget som lärare är fortfarande lika glasklart, men nu har vi förtroendet att styra det själva.

Finns det inte en risk att ni jobbar för mycket?

Carl: Den risken finns absolut. Men jag tycker att vi har löst det genom att regelbundet diskutera hur det går. Det blir för mycket ibland, i
enstaka fall kan det bli för lite. Och vi har faktiskt ändrat en del uppdrag inom samverkansrådet och i personalgrupper. 

Linda: Jag hade ett uppdrag som blev för stort som jag tog upp med vår rektor och fick till en del ändringar. Det måste finnas en rimlighet
i schemat så att man hinner med. 

Det verkar finnas en stark hjälpas-åt-anda på skolan.

Linda: Vi har ett bra samarbete kollegor emellan, så om jag har något som jag måste sticka iväg på så hjälps vi åt. Och så ser man till att återgälda den tjänsten.

Patrik: Vi tar hand om varandra. Ser vi att någon inte mår bra och har för mycket så ser vi till att lösa det på något sätt. Vi hjälps åt.

carl: Det är lite spännande, för ibland kan vi säga ifrån när någon har ett tungt uppdrag, ”Thomas det här funkar inte”, och till och med föreslå en åtgärd. En lärare slapp en friluftsdag och kunde sitta kvar på sitt rum en hel dag och bara göra klart.

Och risken att någon smiter undan?

Patrik: Den finns i alla system.

carl: Jag får den frågan från lärare på andra skolor ibland. Vår rektor måste se till att vi fullgör våra uppdrag, det är hans jobb att se till att ingen smiter undan.

En annan förändring som ni har infört är ”möte efter behov”.

carl: Förut hade vi, om vi ska var ärliga, möten för mötenas skull.

Patrik: De kunde handla om något som inte var relevant just då. Nu har vi möte om friluftsdagen om det är en sådan på gång till exempel.

carl: Det roliga är att nu kommer folk och säger; ”vi behöver ha möte i svenskgruppen. Vi måste lösa det här och det här.” Vi har ett ganska stort behov av möten, trots allt.

Har förändringen även minskat arbetsbelastningen?

Hans: Nej, det har den inte. Det är klart att vi, precis som alla andra, har jättemycket att göra och är superstressade från och till, men det känns inte lika betungande nu.

Elevernas resultat har förbättrats sedan ni började jobba på det här sättet. Hänger det ihop?

Hans: Det är en del av det. Om personalen känner att de har större möjlighet att påverka sitt jobb så spiller det över på eleverna. Man kan ägna tiden åt kvalitet i  stället för att tjafsa om minuter. Det har också betydelse att vi har en rektor som jobbar med oss, inte mot oss. Chefen är viktigare än man tror för att sprida god stämning.

Patrik: Om man ser till medarbetarenkäten som genomförs vartannat år så är vår skola den skola där personalen mår allra bäst.

Linda: Vi lärare är mer flexibla och inte lika styrda
av vårt schema. Eleverna har dessutom aldrig några håltimmar utan man täcker upp för varandra.

Varför är det inte fler skolor som gör så här? 

Patrik: Man måste ha en chef som vågar släppa kontrollen.

Hans: Det är ungefär som att införa demokrati i ett land som har haft diktatur i 100 år, då undrar man – vad är det här.

Linda: Jag tror att det beror på att man som rektor är rädd för att släppa kontrollen. Rädslan bottnar nog i att det skulle kunna missbrukas. Säkert är det även så att många inte ens har tänkt tanken att man skulle kunna göra så här. Man är för styrd av hur det har varit och ser inte vilka andra möjligheter som finns.Man börjar i fel ände, med tiden i  stället för uppdraget.

Carl: Jag har också funderat över varför inte fler gör som vi. Vi har inte gjort så mycket egentligen, rent tekniskt, utan bara tänkt lite annorlunda och tagit bort tidsbegreppet. Och att det fått så många positiva effekter är ganska häftigt.

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Kritiskt läge för nya digitala plattformen

Kritiskt läge för nya digitala plattformen

En halv miljard kronor har redan satsats på en ny digital plattform som ska underlätta arbetet i skolorna. Nu hotas Stockholm stads jätteprojekt ”Skolplattform Stockholm” av förseningar och kostnadsökningar.

Annons
Annons
Morden i Trollhättan
Årsdagen av morden i Trollhättan: Att minnas är ett sätt att gå vidare

Årsdagen av morden i Trollhättan: Att minnas är ett sätt att gå vidare

Skolmorden

Säkerhetsvakten som anställdes efter attacken slutade i våras. En ny vardag vilar över skolan Kronan i Trollhättan. Men på årsdagen av vansinnesdådet riktas ljuset återigen mot personalen som förlorade en elev och två kollegor.

Annons
Lärare på Kronan får inte ersättning

Lärare på Kronan får inte ersättning

Försäkring

Öga mot öga på gärningsmannen. Det är kravet för att lärarna på Kronan i Trollhättan ska få ersättning för arbetsskada, för att de jobbade den dagen då två kolleger och en elev mördades.

SKL: Krisberedskap i skolan måste stärkas

SKL: Krisberedskap i skolan måste stärkas

Krisberedskap

Det finns en bristande krisberedskap i de svenska skolorna, menar Sveriges kommuner och landsting, SKL, ett år efter skolattacken i Trollhättan.

Annons
Annons
Här morgontränar skolans lärare varje dag

Här morgontränar skolans lärare varje dag

Hälsa

Hur blir man piggare i klassrummet?
I Malung-Sälens gymnasieskola har man hittat receptet för effektivare lärare och elever. Här börjar man alla skoldagar med morgongymnastik.

Annons
Nassim om sin dyslexi: ”Lärarens röda streck överallt drar ner en”

Nassim om sin dyslexi: ”Lärarens röda streck överallt drar ner en”

Lässvårigheter

Senaste pedagogiska forskningen visar vikten av läsförståelse – i alla ämnen. Så var det inte på 1980-talet när Nassim al Fakir gick i skolan.
Hans dyslexi gjorde att han blev placerad i en invandrarklass.

Förlustaffär att bli lärare

Förlustaffär att bli lärare

Lön

Du förlorar en halv miljon kronor på att bli ämneslärare, 400 000 kronor på att bli yrkeslärare och 800 000 kronor på att bli lärare i praktiska och estetiska ämnen. Detta jämfört med om du hade börjat jobba direkt efter gymnasiet.

Granskning: Likvärdig skola
Det skiljer fyra mil – men skolgapet är enormt

Det skiljer fyra mil – men skolgapet är enormt

Granskning

De senaste fem åren har 69 000 elever lämnat grundskolan utan att vara behöriga till gymnasiet. Andelen behöriga elever varierar dock mellan olika delar av Sverige. 
Skolvärlden åkte till Sjöbo, där var femte elev inte når upp till behörighetskraven, för att ta reda på vad som gör att den svenska skolan inte är likvärdig.

”Vi håller på  att skapa ett demokratiproblem”

”Vi håller på att skapa ett demokratiproblem”

Kommentar

De stora skillnaderna i skolresultat är på väg att bli ett demokratiproblem. Det menar Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Så använder du nya tekniken i klassrummet

Så använder du nya tekniken i klassrummet

Ny teknik

Arbetet med IKT i skolan måste ske kollektivt om det ska bli ett effektivt hjälpmedel för lärare och elever. Det menar Daniel Pamp, lärare och IKT-utvecklare i Malmö.

Kommunen rekordsatsar på lärarnas löner

Kommunen rekordsatsar på lärarnas löner

Lön

Kommunernas hantering av lärarlönelyftet delar lärarkåren. I Botkyrka kommun tar man satsningen ett steg längre. Nästa år kommer 1 300 lärare att tilldelas en extra löneökning utöver den statliga satsningen.

Kampen mot rasismen börjar i klassrummet

Kampen mot rasismen börjar i klassrummet

Debatt

När rasismen och fascismen flyttar fram sina positioner måste skolan stå rustad mot de krafter som inte respekterar demokrati och mänskliga rättigheter. Kampen mot rasismen kan börja i klassrummen.

Yrkes-SFI leder dem raka vägen ut i arbetslivet

Yrkes-SFI leder dem raka vägen ut i arbetslivet

Yrkes-SFI

Med yrkes-SFI får utlandsfödda i Botkyrka en rakare väg till framtidens arbete. Undervisning i svenska kombineras med golfrobotar och vårdsnack.
– Vi har otroliga människor som kommer hit och inte kommer ut på arbetsmarknaden. För både deras och Sveriges skull måste vi dra nytta av dem, säger läraren Björn Benbasat.

Lärarnas tid räcker inte till för APL

Lärarnas tid räcker inte till för APL

Yrkesutbildning

Mer planeringstid för yrkeslärare, ett större övergripande ansvar från skolledarhåll samt en bättre samverkan mellan skola och arbetsliv. Det är några punkter för att framöver förbättra APL inom yrkesutbildningar.

Ministern om lönelyftet: Kommunerna bör skjuta till mer

Ministern om lönelyftet: Kommunerna bör skjuta till mer

Löner

”Förskräckligt”, ”jätteproblem” och ”obefintlig transparens” är några omdömen om lärarlönelyftet från Skolvärldens läsare. Ansvarige ministern Helene Hellmark Knutsson skyller på kommunerna.

Hur ser du ut, lärare?

Hur ser du ut, lärare?

Klädkod

Läraren Sam Aalto har fått kritik för sina kläder och sina tatueringar. Hans kollega Andreas Nilsson går till jobbet på mellanstadieskolan iförd slips för att känna sig mer professionell.
Har utseendet verkligen någon betydelse?

”Hel och ren – sen är det fritt”

Klädkod

Svenska lärare kopplar inte arbetskläder med hur de lyckas i jobbet. Det menar Charlotte Arkenback-Sundström, som intervjuat pedagoger om klädregler på arbetsplatsen.
– Hel och ren och sen är det ganska fritt i övrigt, sammanfattar hon resultatet.

Arbetsmiljön får lärarna att fly

Arbetsmiljön får lärarna att fly

Arbetsmiljö

För inte så många år sedan köade lärarna för att få jobb i kommunen. Regionen ansågs av många vara en av Sveriges absolut mest framstående skolkommuner, men i dag ser verkligheten annorlunda ut.

 

"Risk att Pisa examinerar fel saker"

"Risk att Pisa examinerar fel saker"

Forskning

Anneli Dyrvold konstaterar i sin avhandling att Pisa-provets matteuppgifter innehåller ord som eleverna sällan möter i matteundervisningen eller i sin vardag. Därför finns en risk proven testar elevernas språkliga förmåga snarare än deras matematiska förmåga.

Kommunen ger lönelyft till alla leg-lärare

Kommunen ger lönelyft till alla leg-lärare

Lärarlönelyftet

Många lärare är kritiska till hur pengarna inom Lärarlönelyftet fördelas, visar en undersökning av Lärarnas Riksförbund. Nybro kommun är på väg att komplettera det statliga lärarlönelyftet med ett lokalt.
– Det är bra för arbetsklimatet, säger skolchefen Kjell Fernandi.

”Lärare behöver mer kreativitet och mindre rädsla”

”Lärare behöver mer kreativitet och mindre rädsla”

Ledarskap

Ett par veckor in i september vet lärare vilka elever som inte kommer att nå kraven i läroplanen. Men schemat som är lagt i juni löper på.
I ”Våga leda skolan” föreslår Lina Axelsson Kihlblom snabba schemaförändringar för att hjälpa elever att klara målen.

Forskaren: Ta bort "F" ur betygssystemet

Forskaren: Ta bort "F" ur betygssystemet

Betyg

Betyget F riskerar att skapa mer utanförskap och sänka kunskapsnivån i Sverige. Det menar betygforskaren Alli Klapp på Göteborgs universitet som föreslår att man borde ta bort underkänt ur betygsskalan.

Skolsatsningar riskeras när klassrumsmiljön inte duger

Skolsatsningar riskeras när klassrumsmiljön inte duger

Arbetsmiljö

Det finns en risk att de olika satsningar som görs på skolan och för lärare i synnerhet inte får önskad effekt om den fysiska miljön inte håller måttet. Det menar Magnus Fahlström, forskare på Högskolan Dalarna.

Så kan vi fixa Pisas läsresultat

Så kan vi fixa Pisas läsresultat

Debatt

Det finns faktiskt något konkret som visar vad som skiljer den guldålder då Sverige låg på åttonde plats och det tragiska nu då vi ligger under OECD:s genomsnitt. Det handlar om systematisk träning av informationstext, skriver Lars Melin, docent i svenska.

Kommentera
Lärarstress ger brist på praktikplatser

Lärarstress ger brist på praktikplatser

Arbetsmiljö

Var fjärde gymnasielärarstudent i Uppsala saknar praktikplats, trots att en praktikperiod snart börjar. Gymnasielärarna i skolorna hinner helt enkelt inte med handledning.
 

Var tredje lärare: ”Rektor försökte påverka betygen”

Var tredje lärare: ”Rektor försökte påverka betygen”

Granskning

En tredjedel av lärarna uppger att rektor försökt påverka deras betygssättning. Ofta handlar det om att höja elevers betyg, ibland efter påstötningar från elevernas föräldrar. Den lärare som inte är ”flexibel” i betygsfrågor riskerar lägre lön.
Det visar en ny undersökning.

Åsa Fahlén: ”Måste få konsekvenser”

Åsa Fahlén: ”Måste få konsekvenser”

Betygsättning

Det fria skolvalet bidrar till betygspressen på lärarna.
– Marknadskrafternas inverkan på skolan måste begränsas, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

Utredning: Kommuner får inte säga nej till friskolor

Utredning: Kommuner får inte säga nej till friskolor

Skolkostnadsutredningen

Tydligare redovisning av inkomster och utgifter för alla skolor, mer transparens i friskoleköerna – men ingen möjlighet för kommunerna att stoppa friskoleetableringar. Det föreslår Skolkostnadsutredningen.

Tidiga betyg ingen garanti för godkänt

Tidiga betyg ingen garanti för godkänt

Betygsuppföljning

Hälften av de elever som fick F i matematik när de gick i sexan hade fortfarande F i betyg när de gick ut nian i våras.

Lärarassistenter
Rastvakten tar fokus från undervisningen

Rastvakten tar fokus från undervisningen

Arbetsmiljö

En undersökning visar att eleverna vill ha fler vuxna i skolmiljön. Men för att skapa en tryggare miljö på rasterna blir lärarna rastvakter.
– Lärarnas arbetsbelastning är stor som den är, säger Ragnar Sjölander, ordförande i LR Stockholm

Unik utbildning skapar fler lärarassistenter

Unik utbildning skapar fler lärarassistenter

Lärarassistenter

Lärarassistenter är efterfrågade på skolorna. Nu startar flera utbildningar till yrket.
– Det behövs fler vuxna i skolan, säger Nina Morgin kursansvarig på Munka Folkhögskola.

Anna Ekström: ”Inte främmande för nationell utbildning”

Anna Ekström: ”Inte främmande för nationell utbildning”

Lärarassistent

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström stänger inte dörren för förslaget om en nationell utbildning till lärarassistent.

För få syvare med behörighet

För få syvare med behörighet

Syv

Lärarnas Riksförbunds undersökning visar att syv-tätheten och behörigheten över landet varierar mycket. Lena Hartvigsson ordförande för Lärarnas Riksförbunds Forum för studie- och yrkesvägledning kan se flera anledningar till varför det ser ut som det gör.

Obligatoriskt skolval bryter inte segregationen

Obligatoriskt skolval bryter inte segregationen

Forskningsrapport

Närhet till skolan och att syskonen redan går där avgör när föräldrar väljer skola. Skolans resultat påverkar nästan inte alls, enligt ny rapport. 
 

”Dags att göra upp med den progressiva pedagogiken”

”Dags att göra upp med den progressiva pedagogiken”

Debatt

Forskning visar att reformer hämtade från de progressiva idéerna om elevers nöjdhet är negativa för kunskapsresultaten. Ändå vurmar politiker och pedagoger dessa idéer. Skolan behöver gå tillbaka till en klassisk undervisning där lärarna ska förmedla kunskap och inte överlåta det till eleverna, skriver representanter för Moderat skolungdom.

Kommentera
Läraren: Kommunen gör lärarlönelyftet till ett lotteri

Läraren: Kommunen gör lärarlönelyftet till ett lotteri

Lärarlönelyftet

I Lunds kommun fick lärarna själva motivera varför de var värda högre lön när lärarlönelyftet skulle delas ut. Det bojkottades på Lerbäckskolan och till slut tilldelades bara var tredje lärare i årskurs 7-9 högre lön.

Ny undersökning: skolan bör vässa elevers punktlighet

Ny undersökning: skolan bör vässa elevers punktlighet

Fostran

Skolan måste odla de egenskaper som gör ungdomar attraktiva på arbetsmarknaden. Det är resultatet av en undersökning Skolverket gjort med arbetsledare inom fyra branscher, som anställer många unga.

Stockholms lärare ska minska läromedelsglappet

Stockholms lärare ska minska läromedelsglappet

Likvärdighet

Det skiljer stora summor mellan de kommuner som satsar mest och de som satsar minst på läromedel. Nu utreder Stockholms kommun skillnaderna inom kommunen.

Lärare måste stärka sin egen auktoritet

Lärare måste stärka sin egen auktoritet

Ledarskap

Elever med attitydproblem? Bristande föräldraansvar? Det må vara hänt, men ansvaret att ta ledarskapet i klassrummet är lärarens, menar försteläraren Jonas Nilsson.

Beppe ska göra matematik roligare

Beppe ska göra matematik roligare

Undervisning

Beppe Singer slår ett slag för matematiken i skolan. Med Youtube-serien ”Beppematik” ska fler elever upptäcka allt det roliga som matematiken har att erbjuda.

Stress vanligaste hindret i läraryrket

Stress vanligaste hindret i läraryrket

Arbetsmiljö

Var tredje lärare har besvär som orsakas av arbetet – och stress har gått om fysiska besvär som vanligaste orsak.
– Det är en stress att känna att man inte blir litad på, säger Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas Riksförbund. 

Stöd till funktionsnedsatta elever brister

Stöd till funktionsnedsatta elever brister

Ny rapport

Många skolor misslyckas ge stöd till elever med funktionsnedsättning. Majoriteten av speciallärarna och specialpedagogerna anser att huvudmännen inte erbjuder det stöd som lagen kräver, visar en ny undersökning från Skolverket.

Prisas för sitt arbete med nyanlända

Prisas för sitt arbete med nyanlända

Lärarpris

Lärarna Hülya Basaran och Anna Kaya får Guldäpplejuryns särskilda pris 2016 för sitt arbete med nyanlända elever.

Regeringens utredare: "Hur seriösa är vi med skolan?”

Regeringens utredare: "Hur seriösa är vi med skolan?”

Läraryrkets framtid

Björn Åstrand är mannen som har regeringens uppdrag att utreda hur lärarprofessionens attraktivitet ska ökas. Hans arbete har just kommit igång, men en sak har han redan klart för sig – det behövs mindre politik och mer verkstad i svensk skola.