Karriärlärarreformen

Hellre pengar tillbaka till staten än till lärare

Ett fyrtiotal kommuner väljer att betala tillbaka statsbidrag de fått till förstelärare och lektorer – istället för att ge lärarna en högre lön retroaktivt. Bland kommunerna finns Stockholm och Malmö. 

Förstelärarreformen trädde i kraft för snart ett år sedan, den 1 juli 2013. I och med den kunde kommunerna ansöka om statsbidrag för att kunna ge extra skickliga lärare 5 000 kronor mer i månadslön och lektorer 10 000 kronor mer i månaden.

Men enligt SVT väljer nu cirka 40 kommuner att skicka tillbaka delar av statsbidraget till Skolverket i stället för att ge de utsedda förstelärarna och lektorerna en lönehöjning retroaktivt, från den 1 juli 2013.

– Kommunerna kan själva bestämma om de vill ge pengarna till lärarna eller betala tillbaka till staten. Det är en unik chans att höja lärarnas löner och jag tycker att det är synd att kommunerna inte tar till vara möjligheten att ge pengarna till lärarna, säger Joakim Feldt, chef över den enhet vid Skolverket som sköter statsbidragen, till SVT.

Bland de 40 kommuner som väljer att skicka tillbaka pengar finns bland annat Stockholm, Malmö, Helsingborg, Södertälje och Norrköping. För Stockholms del handlar det om 2,2 miljoner kronor som förstelärarna och lektorerna i kommunen går miste om.

Utbildningsförvaltningen i Stockholm kommenterar beslutet med att det blir mer rättvist att lärarna får sin löneökning från det datum de utsågs och inte från det datum reformen trädde i kraft. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm