Politik i skolan

Het debatt om partier på besök i skolan

Debatten om vilka politiska partier som ska få besöka landets skolor har blossat upp igen. Skolverkets lagtolkning att skolor inte har rätt att särbehandla ett parti på grund av dess åsikter ifrågasätts med hänvisning till nazistpartier och andra extremister. Utbildningsdepartementet ska nu se över reglerna.

Skolverket har fått kritik från flera håll för sin tolkning av lagstiftningen. Men de slår ifrån sig kritiken som de menar att den är missriktad då de bara återger vad Justitieombudsmannen (JO), Justitiekanslern (JK) och Högsta Förvaltningsdomstolen beslutat. 

”De som anser att lagen är fel och att skolorna bör ha möjlighet att utestänga partier enbart på grund av deras åsikter måste försöka påverka våra folkvalda politiker. Det är de som kan besluta om att ändra lagen, inte Skolverket.” skriver Jonas Nordström, chefsjurist Skolverket, i en debattartikel i aftonbladet.

En sådan ändring kan vara på gång. I ett uttalande i på onsdagen sa utbildningsminister Jan Björklund att nazistiska partier inte ska ha tillträde till landets skolor och att Utbildningsdepartementet ska se över regelverket. Jan Björklund bjuder in företrädare för alla riksdagspartier till att diskutera frågan för att uppnå en bred samsyn.

– Det finns ju uppenbara problem att hantera. Dels vilka typer av rent extremistiska organisationer som ska beredas tillträde till skolan, dels också att det är så många partier som ställer upp i ett riksdagsval. Därför behöver regelverk och lagstiftning förtydligas, enligt min uppfattning, säger Jan Björklund i en kommentar till Sveriges radio.

Bo Jansson, ordförarande Lärarnas Riksförbund, menar att frågan i själva verket inte är så svår som den framställs:

”Läraren ansvarar för undervisningen och rektorn ansvarar för vem som ges tillträde till skolan” skriver han på DN Debatt.

Som grund för det beslutet tycker han att rektorn ska ta hänsyn till undervisningens kvalitet och elevernas trygghet och säkerhet. Dessutom skriver han i artikeln att rektorn faktiskt har rätten att avvisa partier som inte delar den värdegrund som slås fast i Skollagen och läroplanen. 

”Det finns en självklar rätt att kunna säga nej till ett enskilt politiskt partis närvaro i skolan om det finns skäl till att det stör ordningen. Och lika lite som i samhället i övrigt är det i skolan tillåtet med hets mot folkgrupp. Kränkande uttalanden som inte är förenliga med skolans värdegrund är också klara skäl för att neka tillträde. Rektor och skolledning har stöd av såväl diskrimineringslagen, arbetsmiljölagen och skollagen.”

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm