Annons
Foto: Theresia Köhlin

Hon skippar läxor för likvärdigheten

Publicerad 1 april 2015

Läxor eller inte läxor? Det är frågan. Pernilla Alm, lärare i språk och författare av boken "Läxfritt – för en likvärdig skola", har skippat läxor i sina klasser. Anledningen är att det fungerar bättre utan och att alla barn inte har samma chans att göra dem hemma.

Fakta

John Hatties studie

John Hatties metastudie ”Synligt lärande” har fått ett stort genomslag i skoldebatten. Hattie är professor i utbildningsvetenskap vid University of Melbourne i Australien. Hattie har undersökt flera metastudier med över 100 000 elever. Resultatet visar att läxor har generellt låg effekt på elevers lärande. Lägst effekt har läxor på unga elevers lärande och högst på redan högpresterande gymnasieelevers lärande. Resultatet tyder dock på att läxor kan stötta elevernas lärande om de är rätt utformade och sker med en återkoppling. Att dela ut läxor utan att läraren diskuterar innehållet är en dålig undervisningsstrategi, menar Hattie.

Relaterat

Pernilla Alm är legitimerad lärare och undervisar i engelska och spanska på en högstadieskola i Nacka. För två år sedan tröttnade hon på dotterns alla läxor. Det var fredagskväll, mormor var på besök och helgen var späckad med helt andra saker än läxor. Hon skrev ett blogginlägg där hon tog ställning emot läxor – som fick enorm spridning.

– På en helg hade 150 000 personer läst mitt inlägg. Jag var med i Debatt på SVT, i Aktuellt och i annan press. Jag skrev blogginlägget ur ett mammaperspektiv och ställde mig frågor om hur barn som inte har föräldrar som är lärare fixar att göra alla läxor. Det är inte rätt att elever ska bli efter på grund av att deras lärare anser att läxor ska vara en stor del av undervisningen, menar Pernilla Alm.

Bloggen och tankarna blev en bok, "Läxfritt – för en likvärdig skola", där Pernilla Alm tar ett helhetsgrepp om läxor och varför hon anser att de ska bort från den svenska skolan.

– Det finns inget i skollagen som säger att vi ska ha läxor, inte heller i läroplanen är det reglerat. Dessutom har läxor ett litet stöd i forskning. Men mitt främsta argument är att läxor är orättvist då det inte skapar in skola som är likvärdig för alla, säger hon.

John Hattie, professor i utbildningsvetenskap vid University of Melbourne i Australien, har gjort en studie kring om och hur läxor fungerar. Hans resultat visar att läxor förbättrar elevernas resultat ytterst lite. Annan forskning visar att läxor fungerar bättre hos äldre barn som vill studera sig till ett högre betyg eller resultat. Det finns också studier som visar att läxor kan vara både bra och dåliga.

– Jag har läst flera studier som visar att läxor inte är effektivt och eller gör nytta för små barn upp till femte klass. Däremot är det bra att uppmuntra dem att läsa. Gärna något de väljer själv.

Pernilla Alm har i sitt yrke varit ytterst sparsam med läxor, och efter sitt blogginlägg och sin bok har hon helt slutat att ge sina elever läxor.

– De har bättre resultat nu. Kanske beror det på att jag ger dem chansen att lära sig mer under lektionen? Jag är hård, jag kräver att mina elever utnyttjar lektionstiden och jag går igenom uppgifterna noga. Men läxor, nä, det ger jag inte.

Många minns nog skoltidens tragglande av glosor på olika språk som gjordes efter skoltid.

– Många föräldrar frågar hur deras barn ska lära sig språket utan att plugga glosor hemma. Men det går utmärkt. Mina lektioner kan vi börja med att köra glosor i några minuter, sedan gör vi något annat en stund för att sedan plugga glosor igen. Det går att hitta andra sätt men det kräver mer av läraren, säger Pernilla Alm.

Hon berättar att hennes elever ibland blir kluvna till att hon inte har läxor medan andra lärare på samma skola absolut inte kan tänka sig att sluta med dem.

– Vi har en lång tradition av läxor i det här landet och det är klart att en del blir förvirrade. Men de allra flesta märker att de lär sig språket i alla fall.

Pernilla Alm hoppas att lärarutbildningarna runt om i landet för upp frågan kring läxors vara eller icke vara på dagordning. I dag är det inte något som ingår i utbildningen.

– Mitt sätt att tänka utmanar många och jag får ofta både otrevliga och låga kommentarer om en läxfri skola. Jag välkomnar en diskussion och debatt på en bra nivå om det här. Hur ska vi annars få en likvärdig skola?

För de lärare som vill plocka bort läxor har Pernilla Alm ett par tips.

– Titta först på vad som kan göras i klassrummet, vad kan du ändra och ta bort? Vad är viktigast för att eleverna ska få med sig det du tänkt ge dem i läxa? Det är inte så komplicerat som du kan tro och det är ju faktiskt du som lärare som bestämmer hur du vill ha det, säger hon.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan

Yrkesprogram

Gymnasiets yrkesprogram ska ge behörighet till högskolan i fortsättningen. Det föreslår regeringen under måndagen. 

Annons
Annons
Granskning tid

Bildläraren Anna gick ner i tid – men jobbar på sin lediga dag

Tidsbrist

Fler elever, färre behöriga kollegor och en mängd ”extraarbete” gör att många lärare känner sig allt mer pressade. Av hälsoskäl funderar var fjärde lärare på att gå ner i arbetstid.
– Jag arbetar deltid för att hinna med. Det är helt galet, säger bildläraren Anna Mautner.

Stressen minskade – då lades projektet ner

Tidsbrist

Försöket med en lärarassistent i ett av arbetslagen på Malmö latinskola blev en succé. Men försöket blev bara ettårigt.

Annons

MP: Lärare ska inte tvingas in i asylprocessen

Debatt

"Skolan och lärarna har en viktig roll för de ensamkommande barnen. Men lärare har inte ansvar för asylprocessen." Det skriver Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, apropå regeringens förslag för att ge fler ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige.

Kommentera
Annons
Annons

Förslag: Bussa elever ut till skolor på landet

Trängsel

Centerpartiet i Söderhamn går mot strömmen och föreslår att elever på stora stadsskolor med många elever ska erbjudas att istället pendla ut till idylliska landsbygdsskolor.

Annons

”Jag vill inte debattera kondomer i min klass”

Sex och samlevnad

”Jag vill prata makt, kön och samtycke.” Lina Lindström bloggar om det här med sex- och samlevnadsundervisning i klassrummet.

Skolornas lockbeten försvårar för eleverna i gymnasievalet

SYV

Gymnasievalet försvåras av skolornas egen marknadsföring. Det menar Jakob Amnér, ordförande för Sveriges elevråd – SVEA.
– Eleverna måste lära sig att kritiskt granska utbudet, säger vägledaren Sara Nordström.

Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet

Gymnasiet

Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
– Med den arbetsmarknaden vi har i dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieexamen, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Lagförslag om större insyn i friskolor

Regeringen.

I ett lagförslag från regeringen föreslås att rätten om att ta del av allmänna handlingar ska gälla även hos huvudmän för fristående skolor.

– Man ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som från en kommunal skola, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

SKL-kritik mot regeringens satsning på likvärdighet i skolan

Utbildningspolitik

Nu riktar Sveriges kommuner och landsting kritik mot regeringens likvärdighetssatsning.
– Vi ser en uppenbar risk att satsningen kommer motverka sitt syfte, säger Bodil Båvner, utredare på SKL.

Plugga med lön på flera nya lärarutbildningar i höst

Lärarutbildning

Flera lärosäten följer Högskolan Dalarnas exempel och startar lärarutbildningar där studenterna jobbar deltid i klassrummet från dag ett.

Efter kritiken: Nu ska övergreppen inom gymnasieföreningarna bort

Åtgärdskrav

Skolinspektionen riktar skarp kritik mot kommunen och ledningen på Wargentinskolan i Östersund. De har fram till september på sig att åtgärda ett flertal brister i hanteringen av elever som utsätts för kränkningar.

Undervisningen i sex- och samlevnad brister: ”Är förvånad”

Sex- och samlevnad

Skolinspektionens granskning pekar på flera brister i skolors sex- och samlevnadsundervisning.
– Vi visste att undervisningen var ojämlik, nu har vi fått faktaunderlag för att uppdatera läroplanen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Här har lärarna fredad tid för planering av sina lektioner

Arbetsmiljö

I Lidingö finns en mycket tydlig mall för hur grundskollärarnas tid ska fördelas.
Och kanske viktigast av allt: fredad tid för det betydelsefulla för- och efterarbetet.

5 sätt att hantera en hotfull situation i skolan

Våld

Våldet i skolan ökar och många lärare har blivit utsatta under det senaste året. Alexander Tilly, leg psykolog och specialiserad på frågor om hot och våld, delar med sig av sina bästa tips för hur man som lärare kan agera i hotfulla situationer.

Forskning: Därför är IT-mässorna problematiska

Forskning

Ny forskning lyfter flera problem med hur IT-mässan SETT sätter agendan för skolans digitalisering och lärares fortbildning.
– Det är väldigt svårt att förstå var budskapen kommer ifrån och vem det är som är avsändaren, säger forskaren Catarina Player-Koro.

Så kan lärare stärka nyanlända elever

Ny bok

Studiehandledningen på modersmålet är ett viktigt stöd för att nyanlända elever ska klara skolan.
– En svag punkt är samarbetet mellan läraren och handledaren, säger Karin Sheikhi som skrivit en bok om hur studiehandledningen kan utvecklas.

Introduktionsprogram lockar nyblivna lärare

Lärarprofessionen

Ett introduktionsår med 70 procents undervisningstid, en förstelärare som mentor och ledarskapsutbildning. Det ingår i programmet som ska locka lärare till skolor i Täby.

Signe Jonsson sökte till programmet förra året.

– Jag saknade utbildning i ledarskap, det får jag här, säger hon.

”Det är dags att återinföra ordningsbetyget”

Debatt

”Vi måste arbeta ännu hårdare med att betona vikten av ordning och uppförande i och runt våra skolmiljöer”, skriver Emma Köster.

Kommentera

Elever med särskilda behov nekas läromedel

Särskilda behov

Bristande utbud, bristande kunskap och bristande ekonomi är alla skäl till att elever med funktionsnedsättning inte får de hjälpmedel de har laglig rätt till, enligt en ny rapport.

Förslag om en läsa-skriva-räkna-garanti dras tillbaka

Lagförslag

Regeringen beslutar att dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti efter motstånd från allianspartierna och Sverigedemokraterna. Nu ska regeringen återkomma med ett nytt förslag.

– Det här får inte fastna i prestige, här måste politiken nå samsyn, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Larmsiffror: Hälften av lärarna hinner inte ta lunchrast

Lunchrast

Över hälften av skolpersonalen på grundskolan i Malmö har inte möjlighet till ostörd lunchrast varje dag.

Omöjliga betygskrav: ”Finns en övertro på särskilt stöd”

Specialpedagogik

En ny studie pekar på att det finns elever för vilka läroplanens krav är för högt ställda. Det sätter även press på lärarna.
– Det finns en övertro på särskilt stöd, säger Elisabeth Fernell, professor i barn- och ungdomspsykiatri.

Ny trend: Elever vandaliserar och lägger ut på Snapchat

Sociala medier

En ny vandaliseringstrend sprids på svenska skolor. Elever vandaliserar sin skola, filmar händelsen och lägger ut på Snapchat.
– Det är superviktigt att markera mot eleverna, säger LR:s Åsa Fahlén.

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Konflikten mellan lärare och föräldrar: ”Vi ser brister”

Arbetsmiljö

Debatten om den bristande dialogen mellan lärare och föräldrar i skolan fortsätter växa. Nu går Skolinspektionen in i diskussionen och efterlyser en uppryckning från huvudmännen.

Läraren på utpekade SFI-skolan: Ledningen lyssnar inte på oss

SFI

Fuskande utbildningsföretag, kaosartade lektioner, snabb läraromsättning. Det är bilden av SFI-undervisning i privat regi som målas i ett reportage i Kalla fakta.
– Det är en stor genomströmning av elever och dessutom stor rotation på lärare, säger Anders Olzon, SFI-lärare på den utpekade skolan.

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

Läsglädje

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

Mobilförbudet delar lärarkåren

Mobiltelefoner

Liberalerna vill lagstifta om mobilförbud i klassrummen för att öka studieron.
Bland lärarna går åsikterna isär.

”Lärare och föräldrar måste sluta kasta grus på varandra”

Debatt

”Föräldrar till barn med npf och lärare och specialpedagoger behöver gå samman. Så länge vi fortsätter att sparka varandra på smalbenen är vi svaga. Tillsammans är vi starka”, skriver Jiang Millington.

Kommentera

Forskarkritik mot fria skolvalet

Fritt skolval

En grupp forskare riktar skarp kritik mot det fria skolvalet och dess konsekvenser.
– Vi talar om det fria skolvalet som om alla hade möjlighet att välja. Det är nonsens, säger Marianne Dovemark, professor i pedagogik.

”Släpp in ungdomsförbunden på skolorna”

Debatt

”Att fler ungdomsförbund och partier tillåts besöka skolor är särskilt angeläget i en tid där ungas tilltro till demokratin sjunker”, skriver debattörerna.

Kommentera

Efter kritiken: Mobilen viktig för skolans likvärdighet

Mobilförbud

Allt fler höjer rösten för att stoppa mobilen i skolan. Men förbud löser inte problemen, menar Stefan Bonn på SPSM som vill att den tillåts för en mer likvärdig skola.
– Ett förbud kan ta ifrån en del elever deras möjligheter, säger han.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons